Przecierz chcą dać zielone światło aby OSP zarabiały zatem gmina będzie miała kolejny pretekst aby nie finansować skoro OSP może zarabiać.
To brzmi jak żart, ale znając życie... jakoś nie chce mi się śmiać.
@Radhezz
Dobrze, że użyłeś "ponoć". Przytoczona przez Ciebie ustawa o powszechnym obowiązku obrony nie przewiduje kary w tym przypadku. Ja nie znalazłem takiego zapisu - może z uwagi na fakt, że czytałem ustawę na smartfonie.
Ba, jakbym widział to na oczy to bym zobaczył z jakiego paragrafu mu przywalili konkretnie, ale podejrzewam że coś przypasowało z Kodeksu Wykroczeń.
Sama ustawa pochodzi z 1967 roku, kiedy w Polsce był model gospodarki uspołecznionej i żadnemu dyrektorowi, czy kierownikowi (zazwyczaj członkom jedynej słusznej partii) nie przychodziło do głowy zadzieranie z mundurowymi. Na dzień dzisiejszy ustawa odstaje od rzeczywistości - cały czas jest rozdział o zasadniczej służbie wojskowej.
Ta ustawa była nowelizowana kilka razy, ostatnio zdaje się przy okazji utworzenia WOT. A ZSW jest w niej wpisana, bo oficjalnie "zetka" jest tylko zawieszona bezterminowo - tak jak produkcja Poloneza

Także no... Ale ochrona miejsc pracy oczywiście funkcjonuje, co prawda mnie jakoś zwolnić nigdy nie chcieli, ale ponoć póki jestem na kontrakcie to o ile sam się nie zwolnię, to jedyna opcja to dyscyplinarka.
P. S. Nie da się też sprzątaczki w wojsku wychędożyć i parasola w d**** otworzyć 
To pierwsze już nieaktualne, po zakończeniu ZSW brakło ludzi do jazdy na mopie

Nie mogę się omieszkać.........już widzę te naszywki JRG OSP 
Już były takie kwiatki. Mnie to już nie rusza - były loga wzoru PSP, złote hafty... Na szczęście w nowym wzorze ubrania specjalnego raczej nie ma szans pomylenia formacji

Aż się dziwię, że nie wprowadzili literek PSP obowiązkowo na podeszwie buta, żeby było widać na śniegu i w błocie, kto tu był i więcej wydeptał