Autor Wątek: Podwyżka żołdu w szkołach pożarniczych  (Przeczytany 13340 razy)

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
Odp: Podwyżka żołdu w szkołach pożarniczych
« Odpowiedź #100 dnia: Marzec 17, 2023, 22:27:52 »
Badania / komisja odbywają się w poliklinice ale część psychologiczna chyba jest w szkole.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #101 dnia: Marzec 18, 2023, 06:38:52 »
Badania / komisja odbywają się w poliklinice ale część psychologiczna chyba jest w szkole.
Czyli ten przejrzysty system rekrutacji wygląda inaczej niż w całej PSP? Bo w PSP jak ktoś chce zostać funkcjonariuszem to zdaję test sprawnosci składający się z beep testu, koperty i podciągania oraz przechodzi wszystkie badania w poliklinice... A w SGSP nie :rofl: Kurcze cud...

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #102 dnia: Marzec 18, 2023, 09:22:40 »
Dlaczego inaczej? Bo uczciwiej? Sprawnościóka jest taka sama, pomiary elektroniczne + zapis video, uczestnicy anonimowi (tylko nr startowy), komisja lekarska w szpitalu MSWiA, a psychologowie także spoza SGSP, tyle że ze względu na krótki czas pomiędzy wynikami matur a unitarką ta część badań (psycholog) odbywa się w budynku szkoły bo dysponują salą z przyrządami do psychotechniki.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: Marzec 18, 2023, 09:31:55 »
W dwa dni przeszedłem wszystkie badania do służby w Poliklinice w Katowicach...
Obecnie tzw. fula czyli badania dla PB ogarniam w 6 godzin w tym mam badania na tzw. wkładkę do prawa jazdy...
Bądźmy poważni  :wacko: Możesz to tłumaczyć jak chcesz ale w naszej firmie każdy kto nie kończył tej warszawskiej szkoły przechodził badania w poliklinice  :wacko:

Offline simek92

• Weteran
  • *
  • KM PSP
« Odpowiedź #104 dnia: Marzec 18, 2023, 10:25:37 »
W dwa dni przeszedłem wszystkie badania do służby w Poliklinice w Katowicach...
Obecnie tzw. fula czyli badania dla PB ogarniam w 6 godzin w tym mam badania na tzw. wkładkę do prawa jazdy...
Bądźmy poważni  :wacko: Możesz to tłumaczyć jak chcesz ale w naszej firmie każdy kto nie kończył tej warszawskiej szkoły przechodził badania w poliklinice  :wacko:

Przechodził, ale swego czasu nabory w woj. mazowieckim miały psychologa właśnie w SGSP.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #105 dnia: Marzec 18, 2023, 10:41:44 »
@simek92 to czemu z tego zrezygnowano? :wacko:

Offline pb11

• VIP
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: Marzec 18, 2023, 11:09:58 »
Nie myślisz czasami że masz za dużo teorii spiskowych w głowie.

Offline simek92

• Weteran
  • *
  • KM PSP
« Odpowiedź #107 dnia: Marzec 18, 2023, 11:15:04 »
@simek92 to czemu z tego zrezygnowano? :wacko:

Pewnie mieli za łatwo i dlatego 🤣🤣🤣

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: Marzec 18, 2023, 11:47:58 »
Zamiast snuć teorie spiskowe zadzwoń do którejkolwiek polikliniki i zapytaj czy są w stanie przebadać u psychologa 150 osób w 2 tygodnie jednocześnie robiąc pozostałe badania. Nie chcę się wypowiadać na temat czasu trwania badań, ale to raczej te 6h za fulla jest bardziej podejrzane, jeśli wchodzi w to psychotechnika.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #109 dnia: Marzec 18, 2023, 12:30:59 »
Zamiast snuć teorie spiskowe zadzwoń do którejkolwiek polikliniki i zapytaj czy są w stanie przebadać u psychologa 150 osób w 2 tygodnie jednocześnie robiąc pozostałe badania. Nie chcę się wypowiadać na temat czasu trwania badań, ale to raczej te 6h za fulla jest bardziej podejrzane, jeśli wchodzi w to psychotechnika.
Z rocznym wyprzedzeniem umówić ludzi... No i co mają badania psychiatryczne do innych przecież to w żaden sposób nie wpływa na lekarzy innych specjalizacji...
Może i podejrzane ale wyniki książkowe :straz:
Nie myślisz czasami że masz za dużo teorii spiskowych w głowie.
Wiesz zawsze wolę się pozytywnie zaskoczyć  :rofl:

Offline simek92

• Weteran
  • *
  • KM PSP
« Odpowiedź #110 dnia: Marzec 18, 2023, 13:15:57 »

Da się to wszystko zrobić, ale musisz mieć umówionych lekarzy co do godziny. Sama psychotechnika trwa minimum półtorej godziny.

Offline Basior7776

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #111 dnia: Marzec 18, 2023, 14:17:34 »
W lubuskiem nie da się wszystkiego w jeden dzień ogarnąć 🙂

Offline Wladamon12

• Bywalec
  • *

Offline Wladamon12

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #114 dnia: Wczoraj o 16:24:59 »
Jak najbardziej rozumiem, ale w tych rozporządzeniach nie ma napisanej dokładnej daty, niby na przełomie 3-4 kwartału
mamy już prawie kwiecień a KONKRETNEGO info nadal brak, a przypominam miała być podwyżka od stycznia

Offline adivano

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #115 dnia: Wczoraj o 16:45:32 »
Jak najbardziej rozumiem, ale w tych rozporządzeniach nie ma napisanej dokładnej daty, niby na przełomie 3-4 kwartału
mamy już prawie kwiecień a KONKRETNEGO info nadal brak, a przypominam miała być podwyżka od stycznia
ZNOWU TY?? myślalem że wziąłeś sobie do serca co napisałem ale widać nie. Dostaniesz i tak z wyrównaniem od stycznia, brakuje ci na życie? Przecież szkoła wszystko daje, może za dużo wolnego czasu w poznańskiej szkole?? Takie rzeczy na pierwszym roku, kto by pomyślał :tuba:

Offline sorbent

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #116 dnia: Wczoraj o 17:32:15 »
Jeśli na przełomie 3-4 kwartału to czekaj cierpliwie.

Offline Kris00

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #117 dnia: Wczoraj o 18:56:47 »
Czemu jest taki wielki płacz o to czemu domagamy się pieniędzy?
Ja rozumiem że dostając się z ulicy potrzeba mieć mase kursów(C,OSP) itd. które są punktowane. Spoko zwróci się to po 2 miesiącach? 3?
Nie wiem ile zarabia Stażysta, liczmy 4000*24=96 000 po 2 lah tac(po 3 miesiącach idzie do kolejnej pracy i zarabia kolejne pieniądze)
Kadet 400*24 = 9 600
Na 1 roku są służby, warty, nauka, sprzątanie wszystkiego co sie da, jeszcze dodatkowo zależy jakich masz starych. Faktycznie robisz to wszystko z milą chęcią bo zarabiasz 400 zl i masz wyżywienie  :rofl:
na 2 roku fakt mniej tego wszystkiego i można odpocząć. Licząc kiedy młodzi przyjdą jest to 9 miesięcy od października do czerwca, zajęcia - 15:30, na przepustkę tylko na zmianie wolnej i czasami na gospodarczej bo odwód, no ale przecież masz wszystko pod nosem.
Nie chce mi się rozpisywać więcej o tym że niektórzy w aspirantce mają po 26-27 lat. Niektórzy mowią że maja 2 lata wyjęte z życia i setki innych powodow dlaczego żołd powinien być większy. Zgadzam się jest moim zdaniem również za duży minimalnie, max 2500, ale tego płaczu czemu pytamy nie rozumiem, wydaje mi się że płaczą ci którzy nie byli na dziennej aspirantce albo jest ból dupy że młodzi teraz bedą git zarabiać.
Kurs wie co to unitarka?  :straz:

Jeśli jest napisane III-IV kwartał tak wyczytałeś, III Kwartał to lipiec to kiedy dostanie 2gi rocznik na aspirantce? na jednostkach? :rofl: Po co jest mówione o tym od grudnia?  :gwiazdki:

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #118 dnia: Wczoraj o 19:19:31 »
Szanowny Kadecie, uprzytomnij sobie, że szkole się nie zarabia tylko uczy. Niektórzy za naukę słono płacą, a zarobki ludzi pracujących są przeznaczone na utrzymanie, które Tobie zapewniają Ci właśnie co zarabiają i płacą podatki. Decydując się na pełnienia SŁUŻBY wiedziałeś co Cię czeka więc nie biadol że czasem musisz po sobie posprzątać. Oczywiście  masz rację, że te 300-400 zł się zdewaluowało ale uwzględnij to, że ten stażysta o którym piszesz musi często za to utrzymać siebie i rodzinę i napisz ile w tym świetle powinien dostawać kadet..

Offline Scyzoryk

• Strażak Sam
  • *
  • Medal ma zawsze 2 strony. Sztuką zauważyć je obie.
« Odpowiedź #119 dnia: Wczoraj o 19:20:45 »
Czemu jest taki wielki płacz o to czemu domagamy się pieniędzy?
Ja rozumiem że dostając się z ulicy potrzeba mieć mase kursów(C,OSP) itd. które są punktowane. Spoko zwróci się to po 2 miesiącach? 3?
Nie wiem ile zarabia Stażysta, liczmy 4000*24=96 000 po 2 lah tac(po 3 miesiącach idzie do kolejnej pracy i zarabia kolejne pieniądze)
Kadet 400*24 = 9 600
Na 1 roku są służby, warty, nauka, sprzątanie wszystkiego co sie da, jeszcze dodatkowo zależy jakich masz starych. Faktycznie robisz to wszystko z milą chęcią bo zarabiasz 400 zl i masz wyżywienie  :rofl:
na 2 roku fakt mniej tego wszystkiego i można odpocząć. Licząc kiedy młodzi przyjdą jest to 9 miesięcy od października do czerwca, zajęcia - 15:30, na przepustkę tylko na zmianie wolnej i czasami na gospodarczej bo odwód, no ale przecież masz wszystko pod nosem.
Nie chce mi się rozpisywać więcej o tym że niektórzy w aspirantce mają po 26-27 lat. Niektórzy mowią że maja 2 lata wyjęte z życia i setki innych powodow dlaczego żołd powinien być większy. Zgadzam się jest moim zdaniem również za duży minimalnie, max 2500, ale tego płaczu czemu pytamy nie rozumiem, wydaje mi się że płaczą ci którzy nie byli na dziennej aspirantce albo jest ból dupy że młodzi teraz bedą git zarabiać.
Kurs wie co to unitarka?  :straz:

Jeśli jest napisane III-IV kwartał tak wyczytałeś, III Kwartał to lipiec to kiedy dostanie 2gi rocznik na aspirantce? na jednostkach? :rofl: Po co jest mówione o tym od grudnia?  :gwiazdki:
Jeśli już tak liczysz, to nie licz tylko, że masz wyżywienie. Dodaj do tego: zakwaterowanie (wg cen rynkowych np w Krakowie czy Poznaniu), 50% na komunikację (nie musisz korzystać, ale zniżkę masz). To po pierwsze. Po drugie: w szkołach nie ma unitarki - jest kandydatka, której do wojskowej unitarki (do której chyba porównujesz) bardzo daleko - prawie jak z przedszkola do szkoły średniej.
Poza tym, po co ten lament, skoro w momencie, gdy szedłeś do szkoły to znałeś warunki na które się ZGODZIŁEŚ. Więc podwyżkę żołdu potraktuj jako ekstra premię, a jeśli uważasz, że dostaniesz ją z opóźnieniem, to zawsze możesz wystąpić o wypłatę odsetek ustawowych za opóźnienie.