Autor Wątek: Praca zdalna  (Przeczytany 11583 razy)

Offline hasici99

• Strażak Sam
  • *
Odp: Praca zdalna
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 25, 2023, 10:20:15 »
Czyli tak jak z systemem zmianowym podczas śniadania, przerw na kawę , na obiad ,na zajecia sportowe, a po 15 30 to już w ogóle zapomnij.

Jak widac najbardziej boli zdalna praca 8h  system zmianowy.
No cóż był czas przywyknąć.

Czyli 8 godzinni u Ciebie piją kawę i jedzą śniadanie tylko w czasie przysługującej 15 minutowej przerwy tak? Nie popadajmy w paranoję. Skoro twierdzisz że podział w chuja wali, to może tu też wprowadźmy prace zdalną. Szkolenia można robić na teamsie. Skoro podział nic nie robi poza wyjazdami, to po co są potrzebni na jednotce 24h? Przecież można dojechać jak będzie pożar.

Offline relter

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Luty 25, 2023, 12:09:42 »
Panowie, znowu tutaj dzielimy się na podział i biuro. NIEPOTRZEBNIE. Mam osobiście doświadczenie i w pracy na podziale i w biurze i w każdym z tych miejsc zauważam wady i zalety. Każdy powinien sobie odpowiedzieć co chce robić i na tej podstawie wybrać swoje miejsce w straży, a przynajmniej do tego miejsca dążyć. Tak samo jak nie ma jednego idealnego auta, koloru czy czegokolwiek tak samo nie ma jednego idealnego stanowiska dla każdego. Tak już działa świat i skończmy wypominać jeden drugiemu jak kto ma, a zajmijmy się tematem.

Poruszyłem tę kwestię, bo jak już finansowo nie potrafią nas strażaków zachęcić do przejścia na system codzienny i osobiście uważam, że to się nie zmieni w bliższym i dalszym czasie, to chociaż inne benefity należałoby wprowadzić. Może źle się wyraziłem pisząc "praca zdalna", bo bardziej miałem na myśli pracę hybrydową, np. 2 dni w biurze, 3 dni w domu. Uważam, że mając biura w obsadzie 2/3 osobowej jak to ma miejsce w większości KP/KM jest do ogarnięcia i z fizycznym "wydawaniem gaci" jak tu niektórzy twierdzą i z pracą papierkową, a jednocześnie zadowalając pracowników jakąkolwiek elastycznością. Panowie idźmy również do przodu jak cały świat i sektor prywatny, zmieńmy ten w większości konserwatywny światopogląd...

Jeszcze słowo do tych co to twierdzą żeby na podziale wprowadzić pracę zdalną - no po co te teksty jak każdy wie, że to nie jest realne. Każdy dojedzie swoim prywatnym autem na pożar? A co jak ktoś do JRG dojeżdża 70 km, bo bliżej nie było miejsca? Bądźmy poważni...

Offline pb11

• VIP
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 25, 2023, 12:14:38 »
Czyli tak jak z systemem zmianowym podczas śniadania, przerw na kawę , na obiad ,na zajecia sportowe, a po 15 30 to już w ogóle zapomnij.

Jak widac najbardziej boli zdalna praca 8h  system zmianowy.
No cóż był czas przywyknąć.

Czyli 8 godzinni u Ciebie piją kawę i jedzą śniadanie tylko w czasie przysługującej 15 minutowej przerwy tak? Nie popadajmy w paranoję. Skoro twierdzisz że podział w chuja wali, to może tu też wprowadźmy prace zdalną. Szkolenia można robić na teamsie. Skoro podział nic nie robi poza wyjazdami, to po co są potrzebni na jednotce 24h? Przecież można dojechać jak będzie pożar.

Przeczytaj co napisałem i do czyjej wypowiedzi się  odnosiłem i dopiero potem się bulwersuj.

Offline Tadzik987

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 25, 2023, 14:41:17 »
I zapewne wszystkie dane miałeś przesyłane dwustronnie szyfrowane, a dane osobowe w domu miałeś schowane w zamykanej szafie bez dostępu domowników...
Zgodnie z prawem 99% dokumentów nigdy nie powinno opuścić szeroko rozumianych urzędów. Dostęp do danych online,  dyski typu google drive, przylesylanie na maila danych np. kandydatów do służby to łamanie prawa

Nie dowiesz się w stołówce jak wyglada praca w systemie codziennym. Dla twojej informacji większość dokumentów jest przechowywana na zasobach wewnętrznych firmy, zapinasz VPNa do pracy i nie potrzebujesz żadnych dokumentów w domu. Do tego w większości jednostek został wprowadzony system EZD, ale  Ty i tak nie wiesz do to jest… :sympatia:

Offline radca

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 25, 2023, 15:42:01 »
Panowie o tyle ksoniek ma rację, że Google drive nie wchodzi w grę bo RODO i tajemnica służbowa.
Ale już OneDrive  ma serwery w EOG więc nawet dane osobowe można tam przetwarzać (po spełnieniu wymogów RODO).
A EOD to już w ogóle. Nawet między jednostkami różnych szczebli hula :)

Offline ksoniek

• Stary Wyga
  • *
    • OSP Pisarzowice
« Odpowiedź #45 dnia: Luty 25, 2023, 16:17:29 »
Nie masz racji. Audyty  cyberbezpiecznstwa od kilku lat robię i wystarczy regulamin usług przeczytać aby wiedziec że nic nie możesz sobie przetwarzać.
VPN? Brzmi super, tylko dalej jest to niebezpieczne połączenie.  Na chwilę obecną nikt nie jest zainteresowany wykradaniem danych ale wystarczy że znajdzie się jeden i jak zwykle polak mądry po szkodzie. Ale działajcie sobie przez VPN

Offline Tadzik987

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Luty 25, 2023, 17:08:42 »
Nie masz racji. Audyty  cyberbezpiecznstwa od kilku lat robię i wystarczy regulamin usług przeczytać aby wiedziec że nic nie możesz sobie przetwarzać.
VPN? Brzmi super, tylko dalej jest to niebezpieczne połączenie.  Na chwilę obecną nikt nie jest zainteresowany wykradaniem danych ale wystarczy że znajdzie się jeden i jak zwykle polak mądry po szkodzie. Ale działajcie sobie przez VPN

Co Ty człowieku bredzisz? Nawet nie znasz zasady działania.

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Luty 25, 2023, 17:25:48 »
Będąc na zdalnej w czasie największego covida zrobiłem analizę zabezpieczenia operacyjnego powiatu i zaktualizowałem plan ratowniczy. Miałem dostęp do maila służbowego i na bieżąco wgląd do swd i nadzór na skkp. Kwestia spięcia systemów i dobrego internetu w domu. Jak się chce można pracować w domu oczywiście na zdalnej wszystkiego nie zrobimy ale okresami da się i tak pracować.

Jak miałeś dostęp do SWD?

No ale z Ciebie bohater. Aktualizacja Planu ratowniczego i analizy…. Przeciętny dyżurnemu zajmuje to dwie służby tak 9-17  :klol:

Dla mnie to naczelnicy wydziałów nic nie robili jak ich pracownicy byli na zdalnym. Zero null. Poszedłem kiedyś po coś do wydziału to biedak nie miał jak wydać bo mówił „zostałem sam i mam tyle roboty” a w oszkleniu szafy z monitora odbijała się jego prywata  :rofl:
« Ostatnia zmiana: Luty 25, 2023, 17:30:18 wysłana przez rocky323 »

Offline radca

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Luty 25, 2023, 17:27:56 »
Tadzik po co się denerwujesz. Pierwszy raz bajkopisarz robi z siebie znawcę :).
Ksoniek a gdzie Ty te audyty robisz i co niby w tym zakresie robisz?

Offline Tadzik987

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Luty 25, 2023, 19:45:20 »
Tadzik po co się denerwujesz. Pierwszy raz bajkopisarz robi z siebie znawcę :).
Ksoniek a gdzie Ty te audyty robisz i co niby w tym zakresie robisz?

Bo ja to pracowałem i w systemie zmianowym i codziennym. Wiec wiem jak się to kręci, a ten nigdy nie była w systemie codziennym i gada takie głupoty ze szok.

Offline mpolskie

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Luty 26, 2023, 09:20:57 »
Ja tak tylko w kwestiach technicznych - jeśli ktoś uważa że nie można bezpiecznie pracować z domu, to jest w ogromnym błędzie. I niech sprawdzi i rzetelnie zaktualizuje w swojej komendzie dokument zwany "systemem zarządzania bezpieczeństwem informacji" (większość komend rzeczy, które są tam wymagane wrzuciła do PBI/PODO) - każda komenda musi mieć opisane zasady bezpiecznej pracy zdalnej, czy to się komuś podoba czy nie.
A technologia jest taka, że banki obracające grubymi milionami, analitycy mający dostęp do danych wrażliwych pracują bez problemu z domu - a u nas nie można? 😂

Offline tuitam

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Maj 08, 2023, 13:23:12 »
Tak tylko odświeżę temat - głównie dotyczy biurowych.

Czy wiadomo coś u Was jak ma wyglądać sprawa zdalnej pracy po zmianach w kodeksie pracy z kwietnia dla rodziców dzieci do 4tego roku życia?
Bo jak zadzwoniłem do swoich kadr w KW to przestraszyli się, że ktokolwiek o to ich spytał, jąkali się i powiedzieli "yyyy będziemy o tym myśleć po dniu strażaka" ...

https://www.infor.pl/prawo/praca/pracownik/5719597,praca-zdalna-dziecko.html

Oczywiście, nie szukam luki aby iść na kilka miesiecy na pracę zdalną ale czasami przydałaby się taka możliwość skoro w Polsce już od groma pracodawców na to poszło i jakoś interesy nadal się kręcą.

Czy jak zwykle PSP to szara strefa i nas kodeks pracy nie obowiązuje ( Kadrowa powiedziała, że obowiązuje)

Pozdrawiam

Offline sorbent

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Maj 08, 2023, 15:06:16 »
Wszystko zależy od charakteru pracy. Nie każdą da się wykonywać zdalnie. Więc w pierwszej kolejności to podlega analizie.

Offline Kamilos83

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Maj 09, 2023, 09:58:29 »
Wszystko zależy od charakteru pracy. Nie każdą da się wykonywać zdalnie. Więc w pierwszej kolejności to podlega analizie.

Ale poszczególne zadania przypisane do danego stanowiska pracy jak najbardziej tak. W wydziałach czy dcow Jrg jest często dwóch i jeden spokojnie mógłby realizować zadania chociaż częściowo z domu. Praktycznie każdą pracę na komputerze można zrobić również w innym miejscu niż biurko w biurze. Także myślę że temat warty przemyślenia. Na pewno za chwilę będzie problem, bo przełożeni będą na to patrzeć jak zawsze na coś nowego czyli źle. Ponadto zobliguje to kierowników jednostek organizacyjnych do stworzenia regulaminu lub zbioru zasad takiej pracy.

Oczywiście w tym wypadku sprawa tyczy się głównie biura z wiadomych względów. Ale pomimo faktu, że pracuje na podziale bojowym uważam, że powinny takie zasady być wprowadzone. Na pewno w jakiś sposób stałoby się delikatnym plusem pracy w biurze, których jak wiadomo w obecnej chwili nie ma za wiele, nie ma też w związku z tym za wielu chętnych.

Szanowni Panowie Komendanci liczymy na Wasz udział w dyskusji, która poprowadzi do odpowiednich wniosków i wypracowaniu stanowiska odnośnie sprawy.

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Maj 09, 2023, 10:11:14 »
Problemem będzie na pewno fakt, iż w chwili obecnej dostęp do wszystkich systemów, jakie są potrzebne do pracy biurowej (system dotacyjny, Fortech kadrowy i finansowy, elektroniczne zarządzanie dokumentami itp.) możliwy jest wyłącznie z sieci internetowej KP (domeny). Owszem można jakimiś VPN-ami się bawić, ale chyba nie o to chodzi. No i nie każdy biurowy ma w pracy laptopa, którego pod pachę sobie zabierze na fajrant.
No i może być strażak, który komputera nie ma w domu - jak do internetu wystarczy mu smartfon, a filmy w internecie ogląda za pomocą inteligentnego telewizora  :fiuu:
Si vis pacem, para bellum

Offline pb11

• VIP
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Maj 09, 2023, 14:29:53 »
"Sieć internetowa KP (domeny)"

Zakładam że mialo zabrzmieć fachowo, jednak wyszło jak wyszło.

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Maj 09, 2023, 14:52:12 »
Cóż, do informatyka mi daleko.  :cooo:
I nie, nie miało zabrzmieć fachowo. Wyszło szydło...

Offline fireman_f

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Maj 09, 2023, 18:51:51 »

Akurat kwestie techniczne i dostęp do sieci w komendzie z domu przez VPN to jest najmniejszy problem, sporo komend tam działało w trakcie pandemii i nie było problemu, tysiące firm zatrudniających w PL od kilku pracowników do nawet kilkunastu tysięcy tak pracuje i da się bez żadnego problemu. Zdecydowana większość stanowisk w KM czy KP mogła by spokojnie wykonywać swoje obowiązki z domu i nie było by z tym żadnego problemu, a skoro ustawodawca dopuszcza taką możliwość to czemu nie?

Offline sorbent

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Maj 09, 2023, 19:38:22 »
Na jednoosobowych stanowiskach tego nie widzę. Niestety ilosć zapytań na już, na za godzinę itp. Powoduje, że pracownika musisz mieć w pracy, dostęp do akt itp. Nie mamy jeszcze wszystkiego w formie cyfrowej.
Pandemii się dało - nie oszukujmy się było na pół gwizdka wiec prewencja mogła zdalnie, kadry co drugi dzień, finanse itp.
Operacyjny z domu - no to w ogóle nie bardzo.
Ale powodzenia życzę, ja już stary jestem więc jakoś nie widzę zdalnej - czytaj z domu - inwentaryzacji😅🤣😂 np. syren.

Offline Mroovka

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Maj 09, 2023, 20:05:18 »

Akurat kwestie techniczne i dostęp do sieci w komendzie z domu przez VPN to jest najmniejszy problem, sporo komend tam działało w trakcie pandemii i nie było problemu, tysiące firm zatrudniających w PL od kilku pracowników do nawet kilkunastu tysięcy tak pracuje i da się bez żadnego problemu. Zdecydowana większość stanowisk w KM czy KP mogła by spokojnie wykonywać swoje obowiązki z domu i nie było by z tym żadnego problemu, a skoro ustawodawca dopuszcza taką możliwość to czemu nie?

Ok. VPN to nie problem. Ale co zrobić w sytuacji, kiedy strażak nie ma komputera w domu, a na swoim stanowisku nie ma laptopa na wyposażeniu?
No nie uda się zrobić pracy zdalnej.
I tak jak @sorbent pisał Co z dostępem do akt, których w domu nie masz?
Poza tym nie da się zrobić kontroli, ani odbioru obiektu zdalnie. Tak samo nie da się zrobić IGO w OSP zdalnie.
O inwentaryzacji syren nawet nie wspomnę, bo tam trzeba zdjęcia robić  :rofl: :rofl: :rofl:
Tak więc u nas niestety w działce operacyjnej i prewencyjnej oraz kadrowej (akta osobowe nie są odwzorowane cyfrowo) nie da się pracować zdalnie.