Autor Wątek: Konsultacje społeczne w sprawie ustawy OSP  (Przeczytany 35927 razy)

Offline Kaftan96

• Bywalec
  • *
Odp: Konsultacje społeczne w sprawie ustawy OSP
« Odpowiedź #220 dnia: Grudzień 16, 2021, 09:58:32 »
Ma ktoś dostęp do zmian zatwierdzonych / oraz zaproponowanych do ustawy o OSP ? Wczoraj było kolejne posiedzenie i wprowadzono  kolejne poprawki, ale nigdzie nie ma więcej szczegółów  oprócz :

-". Pierwsza z nich dotyczy trybu odwołania. W jej myśl, od decyzji komendanta powiatowego PSP o przyznaniu świadczenia ratowniczego wnioskodawcy będzie przysługiwało odwołanie do właściwego komendanta wojewódzkiego PSP w terminie i na zasadach określonych w ustawie. "
- "Druga poprawka polega na wycofaniu jednego z zapisów, który stanowi, że działania strażaków ratowników OSP organizuje i koordynuje naczelnik, wyznaczony przez zarząd ochotniczej straży pożarnej."

cytat ze strony - https://osp.pl/artykuly/projekt-ustawy-o-osp-w-senacie-sa-kolejne-poprawki,26226/?fbclid=IwAR0gvvqukmWo5g3UgZg7m-L_N3BXxUdOyql99_DT2PxsuXH51fEjcSbu8bQ

Offline krzysiek_2k

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #221 dnia: Grudzień 16, 2021, 21:41:36 »
To chyba ten dokument:
https://www.senat.gov.pl/download/gfx/senat/pl/senatuchwaly/4675/plik/589uch.pdf

Niestety dalej zostały pewne buble, np.
Art. 9 ust. 2 - definicja "kandydata na strażaka ratownika" - wydaje mi się, że kandydatem jest niezależnie od wieku strażak OSP skierowany na kurs podstawowy. To, że może on mieć mniej niż 18 lat powinno być trochę inaczej zapisane.

Art. 15 ust. 2 - nieprecyzyjny zapis co do ustalania wysokości ekwiwalentu - "za każdą rozpoczętą godzinę od zgłoszenia wyjazdu z jednostki ochotniczej straży pożarnej" - czyli dwie akcje trwające po 15 minut (np. przy wiatrołomach) to dwie rozpoczęte godziny?

Uzasadnienie do poprawek 7 i 8 - wg mojej wiedzy to zarząd spośród siebie wybiera naczelnika, nie walne zebranie...
« Ostatnia zmiana: Grudzień 16, 2021, 21:58:38 wysłana przez krzysiek_2k »

Offline ksoniek

• Stary Wyga
  • *
    • OSP Pisarzowice
« Odpowiedź #222 dnia: Grudzień 28, 2021, 13:31:36 »
Prezydent podpisał
wersja końcowa: http://orka.sejm.gov.pl/opinie9.nsf/nazwa/1765_u/$file/1765_u.pdf

Offline romiwe

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #223 dnia: Grudzień 28, 2021, 14:44:27 »
Prezydent podpisał
wersja końcowa: http://orka.sejm.gov.pl/opinie9.nsf/nazwa/1765_u/$file/1765_u.pdf

Error 500
HTTP Web Server: HCL Notes Exception - Nonexistent frameset specified.

Offline kwas

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #224 dnia: Grudzień 28, 2021, 18:59:16 »
Prawidłowy link

http://orka.sejm.gov.pl/opinie9.nsf/nazwa/1765_u/$file/1765_u.pdf

Offline Peter

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #225 dnia: Grudzień 28, 2021, 19:14:00 »
Problem z tym linkiem jest taki, że końcówka (od znaku dolara) jest nieuwzględniona. Wystarczy cały link ręcznie skopiować i wkleić do paska przeglądarki internetowej.

Offline ksoniek

• Stary Wyga
  • *
    • OSP Pisarzowice
« Odpowiedź #226 dnia: Grudzień 29, 2021, 14:35:49 »
@Peter dzięki za poprawę linku

czy ktoś analizował art 11? Jak rozumieć pkt 4? jakie to jest szkolenie w "zawodzie strażak"? co to daje?

Offline kwas

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #227 dnia: Grudzień 29, 2021, 15:16:57 »
Mam u siebie dwie osoby już wiekowe, które już łapią się na świadczenie ratownicze. Jeden służył w latach 1957 - 1990, drugi w latach 1960 - 2005. Dlatego na gorąco usiadłem do analizy.
Po analizie art. 50 w sprawie świadczenia ratowniczego dochodzę do wniosku, że świadczenie ich nie obejmie z powodu braku świadków o których mowa w art. 50 ust. 5.
Musi być 3 świadków. Z dwoma nie ma problemu, to byli lub obecni członkowie OSP, których pamięć nie zawodzi. Ale jest problem z trzecim, który musiał pełnić funkcje publiczne lub był zatrudniony w urzędzie w okresie jaki będzie potwierdzał.
Dodatkowo w art. 16 ust. 3 ustanawiającym świadczenie ratownicze jest zapis iż świadczenie przysługuje jeśli osoba wnioskująca brała co najmniej raz w roku bezpośredni udział w działaniach.
I na gorąco odbyłem rozmowę w tej sprawie z byłym dowódcą JRG na moim terenie, czyli był osobą publiczną. I usłyszałem, że o ile jednego trochę pamięta z działań, to nie potrafi powiedzieć, czy brał udział raz w roku w okresie kiedy zarządzał JRG. Drugiego wcale nie pamięta.
Uderzyłem też do byłej pani urzędnik, która długo zajmowała się sprawami OSP. Ona również stwierdziła, że nie jest w stanie nic takiego potwierdzić. Druhowie przychodzili do niej i załatwiali sprawy. Ale czy jeździli do zdarzeń to ona nie wie. A co dopiero dotrzeć do urzędnika, który był przed nią. Trzeba się by było nakopać na cmentarzu.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #228 dnia: Grudzień 29, 2021, 16:35:39 »
Mam u siebie dwie osoby już wiekowe, które już łapią się na świadczenie ratownicze. Jeden służył w latach 1957 - 1990, drugi w latach 1960 - 2005. Dlatego na gorąco usiadłem do analizy.
Po analizie art. 50 w sprawie świadczenia ratowniczego dochodzę do wniosku, że świadczenie ich nie obejmie z powodu braku świadków o których mowa w art. 50 ust. 5.
Musi być 3 świadków. Z dwoma nie ma problemu, to byli lub obecni członkowie OSP, których pamięć nie zawodzi. Ale jest problem z trzecim, który musiał pełnić funkcje publiczne lub był zatrudniony w urzędzie w okresie jaki będzie potwierdzał.
Przemyśl ten akt prawny bo ja też nad tym siedziałem i się zastanawiałem
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19740500321/O/D19740321.pdf
Zawodowe straże pożarne miały urzędowe przyporządkowanie więc każdy strażak zawodowy pracował tak jakby w urzędzie...  Myślę, że jak się zepniesz to znajdziesz takich zawodowców  :straz:

Offline kwas

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #229 dnia: Grudzień 29, 2021, 20:38:28 »
Dzięki. Właśnie analizuję co mogę zrobić dalej.
Obiecałem tym druhom pomoc i jak na razie ugrzęzłem.

Offline Radhezz

• Audaces fortuna iuvat
  • VIP
  • *
  • Getting too old for this shit
« Odpowiedź #230 dnia: Grudzień 29, 2021, 21:25:05 »
Jak rozumieć pkt 4? jakie to jest szkolenie w "zawodzie strażak"? co to daje?
Zrównano status przeszkolenia (pełnego) OSP z KKS (kursu kwalifikacyjnego szeregowych Państwowej Straży Pożarnej). Przynajmniej tak to wygląda na pierwszy rzut oka.

A co to daje? Trzeba by było sprawdzić czy w innych aktach prawnych nie ma problemów, ale teoretycznie z tymi kwitami masz otwarte drzwi do pracy w ZSP/ZSR/LSP/LSRG, bądź służby w WSP/PSP od razu, bez przechodzenia przez szkolenie podstawowe.

Za to ciekawy jest ten zapis o szkoleniu kierowców - nie jestem specjalnym optymistą żeby uważać że PSP będzie robić chętnym prawko kat. C, więc raczej chodzi o kursy dla kierowców poj. uprzywilejowanych, zapewne równorzędne z tymi wymaganymi obecnie poza służbami. Tylko w jaki sposób PSP ma to wykonywać, nie mając sprzętu, miejsca ani instruktorów to nie wiem - pewnie skończy się na paru teoretycznych wykładach, i tyle :fiuu:
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje => OGŁOSZENIE

Offline krzysiek_2k

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #231 dnia: Grudzień 29, 2021, 21:39:54 »
Za to ciekawy jest ten zapis o szkoleniu kierowców - nie jestem specjalnym optymistą żeby uważać że PSP będzie robić chętnym prawko kat. C, więc raczej chodzi o kursy dla kierowców poj. uprzywilejowanych, zapewne równorzędne z tymi wymaganymi obecnie poza służbami. Tylko w jaki sposób PSP ma to wykonywać, nie mając sprzętu, miejsca ani instruktorów to nie wiem - pewnie skończy się na paru teoretycznych wykładach, i tyle :fiuu:

W czasie konsultacji mowa była o kursie prawa jazdy kat. C. Jak to robić? Najprościej chyba zlecić jakiemuś ośrodkowi szkolenia kierowców, a fakturę pokryć z budżetu państwa...

Offline Puap

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #232 dnia: Grudzień 30, 2021, 09:47:38 »
W ustawie jest napisane o kursie do prowadzenia pojazdów uprzywilejowanych o dopuszczalnej masie całkowitej powyżej 3,5 t . A nie ma słowa o kursie na kat.C

Offline krzysiek_2k

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #233 dnia: Grudzień 30, 2021, 11:42:32 »
Art. 46 ustawy o OSP zmienia zapis ustawy o kierujących pojazdami. Przyjmuje on brzmienie:

Art.  26.  [Podmioty prowadzące szkolenie]
1. Szkolenie osoby ubiegającej się o uzyskanie uprawnienia do kierowania motorowerem lub pojazdem silnikowym w formie kursu, z zastrzeżeniem ust. 3, jest prowadzone przez:
1) ośrodek szkolenia kierowców - jednostkę organizacyjną przedsiębiorcy wpisanego do rejestru przedsiębiorców prowadzących ośrodek szkolenia kierowców;
2) jednostkę wojskową - w zakresie szkolenia żołnierzy na potrzeby Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej;
3) jednostkę organizacyjną służb podległych ministrowi właściwemu do spraw wewnętrznych lub nadzorowanych przez tego ministra – w zakresie szkolenia osób na potrzeby tych służb oraz strażaków ratowników ochotniczej straży pożarnej, na zasadach określonych w ustawie z dnia 17 grudnia 2021 r. o ochotniczych strażach pożarnych (Dz. U. poz. ...).”

Art. 106 ustawy o kierujących pojazdami mówi:
Art.  106.  [Wymagania wobec kierujących pojazdami uprzywilejowanymi]
1. Kierować pojazdem uprzywilejowanym może osoba, która:
1) ukończyła 21 lat;
2) posiada prawo jazdy odpowiedniej do rodzaju pojazdu kategorii;
3) uzyskała orzeczenie:
a) lekarskie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem uprzywilejowanym,
b) psychologiczne o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem uprzywilejowanym;
4) ukończyła kurs dla kierujących pojazdami uprzywilejowanymi;
5) posiada zezwolenie na kierowanie pojazdem uprzywilejowanym w zakresie określonej kategorii prawa jazdy.
2. Przepisu ust. 1 pkt 1 nie stosuje się do funkcjonariuszy, o których mowa w art. 8 ust. 3, oraz inspektorów i ekspertów Biura Nadzoru Wewnętrznego.
3. Przepisu ust. 1 pkt 4 nie stosuje się do funkcjonariuszy Państwowej Straży Pożarnej, Policji, Straży Granicznej, Służby Ochrony Państwa, Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Centralnego Biura Antykorupcyjnego, Służby Kontrwywiadu Wojskowego, Służby Więziennej i Służby Celno-Skarbowej, inspektorów i pracowników Inspekcji Transportu Drogowego oraz inspektorów i ekspertów Biura Nadzoru Wewnętrznego oraz do kierujących pojazdami ochotniczych straży pożarnych.
i ten artykuł nie jest zmieniany.

Czyli (w mojej interpretacji) dodaje się możliwość szkolenia osoby ubiegającej się o uzyskanie uprawnienia do kierowania motorowerem lub pojazdem silnikowym  (czyli kurs prawa jazdy) przez jednostki organizacyjne podległe MSWiA, natomiast nie zmienia się przepisu, który mówi, że od kierowców w OSP nie wymaga się kursu na prowadzenie pojazdów uprzywilejowanych.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #234 dnia: Grudzień 30, 2021, 16:18:47 »
Ale kombinujecie z tymi prawo jazdami  :rofl:
Pisze wprost w ustawie:
W ramach szkoleń, o których mowa w ust. 1, są realizowane kursy
przygotowujące do uzyskiwania przez strażaków ratowników OSP kwalifikacji i
uprawnień
do prowadzenia pojazdów uprzywilejowanych o dopuszczalnej masie
całkowitej powyżej 3,5 t.

Kwalifikacje i uprawnienia a czym jest prawo jazdy? Uprawnieniem do prowadzenia pojazdów.

Offline raczek504

• Początkujący
  • *
    • OSP Raczki
« Odpowiedź #235 dnia: Grudzień 31, 2021, 08:58:15 »
Dodatkowo w art. 16 ust. 3 ustanawiającym świadczenie ratownicze jest zapis iż świadczenie przysługuje jeśli osoba wnioskująca brała co najmniej raz w roku bezpośredni udział w działaniach.
I na gorąco odbyłem rozmowę w tej sprawie z byłym dowódcą JRG na moim terenie, czyli był osobą publiczną. I usłyszałem, że o ile jednego trochę pamięta z działań, to nie potrafi powiedzieć, czy brał udział raz w roku w okresie kiedy zarządzał JRG. Drugiego wcale nie pamięta.
Uderzyłem też do byłej pani urzędnik, która długo zajmowała się sprawami OSP. Ona również stwierdziła, że nie jest w stanie nic takiego potwierdzić. Druhowie przychodzili do niej i załatwiali sprawy. Ale czy jeździli do zdarzeń to ona nie wie. A co dopiero dotrzeć do urzędnika, który był przed nią. Trzeba się by było nakopać na cmentarzu.

Możesz zawsze sięgnąć w archiwa Urzędu Gminy bądź jednostki OSP. Może tam coś się znajdzie na temat jako dowód w sprawie :) Generalnie bardzo dużo niewiadomych jest, jak to będzie w szczegółach wyglądało. Pewnie w nowym roku wszystko się wyjaśni.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2021, 09:03:55 wysłana przez raczek504 »