Najbardziej newralgiczne są miejsca przesypu, zasypu mąki, transport cukru, mąki, mieszanie itp. Samo leżakowanie mąki w workach na magazynie nie stwarza nam zagrożenia wybuchem. Oczywiście istnieje pewne ryzyko, że podczas transportu taki worek może upaść i się rozerwać, ale ocenę zagrożenia wybuchem przeprowadza się dla warunków normalnych.
Przygotowywałem kiedyś IBP dla zakładu spożywczego, w którym były miejsca występowania pyłów spożywczych a oceny zagrożenia wybuchem nie było. Napisałem wówczas w IBP, że w obiekcie występują substancje mogące tworzyć mieszaniny wybuchowe z powietrzem, opisałem jakie są te substancje, miejsca ich występowania... ale dodałem zdanie że zgodnie z par. 37 "cegły" należy przeprowadzić ocenę zagrożenia wybuchem, a jeśli to zagrożenie wyjdzie wówczas - zgodnie z wymaganiami BHP - należy opracować tzw. dokument zabezpieczenia przed wybuchem.