1. A to są budynki istniejące czy projektowane?
2. Po ile jest wyjść ewakuacyjnych z każdej sali?
Jakie to ma za znaczenie czy budynek jest nowy czy nie? Jaki to ma związek z kwalifikacją do ZL?
Dziękuje za pomoc.
Rozumiem, że przy kwalifikacji do ZL I lub do ZL III decyduje tylko ilość miejsc siedzących? Tylko co w przypadku kiedy w tym budynku dwukondygnacyjnym właściciel dostawi po 6 miejsc siedzących a budynek zostawienie wykonany jako ZL III...
A czy nie można z tytułu, że jest to budynek gastronomiczny z salami konsumpcyjnymi od razu zakwalifikować do ZL I?
Przy powierzchniach i projektowanych ilościach ludzi które podałeś, więcej niż pewne jest, że prędzej czy później będzie w nich impreza dla więcej niż 50 osób na pomieszczenie, więc bezpieczniej jest przyjąć ZL I (nie naciągasz niczego). Z drugiej strony można się uprzeć i powiedzieć, że w projekcie wpisujemy obie sale poniżej 50 osób (i zrobić ZL III), a jak będzie więcej to sprawa inwestora.
Nie wiem w którą stronę chcesz mieć argumentację - mogę podać wersje w obu kierunkach
Przyjmowanie z automatu dla lokalu gastronomicznego ZL I nie jest dobrym pomysłem. Przy takim podejściu budkę z kebabem w której stoi np 5 stolików też miałbyś ZLI. Podstawą klasyfikacji jest liczba osób w pomieszczeniu, ewentualnie powierzchnia pomieszczenia, jeżeli nie masz precyzyjnej informacji o sposobie użytkowania.