Autor Wątek: Studia Podyplomowe SPO  (Przeczytany 214613 razy)

Offline lampard

• Stary Wyga
  • *
Odp: Studia Podyplomowe SPO
« Odpowiedź #380 dnia: Lipiec 12, 2019, 18:01:00 »
Wypełniam swoje obowiązki na 100% i nie tylko toze się robi. Chodzi o żenadę typu płaca. Gdyby taki awans dawał chociaż tysia więcej to tak, czuć różnicę. Teraz to wstydzilem sie przyznacz żonie że studiowałem 4 lata za 300 zł :mellow:

Offline White Eagle

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #381 dnia: Lipiec 12, 2019, 21:15:02 »
Lampard również zrozumiałem co miałeś na myśli. Widocznie część udzielających się nie bardzo lubi używać opcji myślę co czytam.
Zdecydowanie powinny być skoki płacowe w tym zakresie nie po 15 zł a przynajmniej 200 na całej rozpiętości. Branie obowiązków na barki to jedno, trzeba je brać bo to cechuje dobrego oficera i każdego innego strażaka, który awansuje ale robienie czegoś za psi grosz to jest sprawiedliwe ? Tak jakbym dał ogłoszenie : zapraszam do siebie na działkę do czyszczenia mchu z ogrodzenia, płacę dniówkę 40 zł ;) są chętni ? Współczuję podwładnym strażaków , którzy jadą po chłopaku a nie potrafią sami dobrze coś przeczytać o co chodzi w wypowiedzi.

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #382 dnia: Lipiec 13, 2019, 11:22:50 »
Panowie Lampard tylko wspomniał, że dostał szefa zmiany przybyło mu obowiązków a kasa wcale nie taka rewelacyjna. I ja się z nim zgadzam. Różnice w grupach są zdecydowanie za male. Czy wy tego nie widzicie? Między starszym ratownikiem a dowódca zastępu jest 80 zł różnicy. Między dowódca sekcji a zastępca dowódcy zmiany jest też coś koło tego. Przecież to jest komedia jakaś .
67 złociszy na rękę 😂😂😂😂
Ty od kiedy pamiętam to różnice na niższych grupach (3-10) w PSP były poniżej 100 zł.
Wypełniam swoje obowiązki na 100% i nie tylko toze się robi. Chodzi o żenadę typu płaca. Gdyby taki awans dawał chociaż tysia więcej to tak, czuć różnicę. Teraz to wstydzilem sie przyznacz żonie że studiowałem 4 lata za 300 zł :mellow:
Wiesz ciesz się że zyskałeś  :rofl: :rofl: i nie żartuje. Znam przypadek strat na poziomie 500 zł miesięcznie. Z-ca dowódcy zmiany przeniesiony do prewencji po ukończeniu SGSP. Strata w nadgodzinach i czasie dojazdu. 

Offline strazakos_jrg

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #383 dnia: Sierpień 26, 2019, 13:48:59 »
Brak słów, szczyt hipokryzji. Po raz wtóry- smutna organizacja ta PSP...

Offline jaanek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #384 dnia: Sierpień 26, 2019, 14:30:25 »
Podobno SPK rusza ale bardzo mała liczba miejsc

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #385 dnia: Sierpień 26, 2019, 15:24:36 »
Rusza spo i SPK. Dużo miejsc nie ma. SPK na cały kraj 30.

Offline Florek-112

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #386 dnia: Sierpień 26, 2019, 15:33:02 »
Nie wiem po co się podniecać, po co się pchać skoro można stracić tak jak piszą koledzy.
Panowie Lampard tylko wspomniał, że dostał szefa zmiany przybyło mu obowiązków a kasa wcale nie taka rewelacyjna. I ja się z nim zgadzam. Różnice w grupach są zdecydowanie za male. Czy wy tego nie widzicie? Między starszym ratownikiem a dowódca zastępu jest 80 zł różnicy. Między dowódca sekcji a zastępca dowódcy zmiany jest też coś koło tego. Przecież to jest komedia jakaś .
67 złociszy na rękę 😂😂😂😂
Ty od kiedy pamiętam to różnice na niższych grupach (3-10) w PSP były poniżej 100 zł.
Wiesz ciesz się że zyskałeś  :rofl: :rofl: i nie żartuje. Znam przypadek strat na poziomie 500 zł miesięcznie. Z-ca dowódcy zmiany przeniesiony do prewencji po ukończeniu SGSP. Strata w nadgodzinach i czasie dojazdu.

Offline zeroberto

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #387 dnia: Sierpień 26, 2019, 17:12:38 »
Możesz rozwinąć swoją myśl?
"Nie boję się armii lwów prowadzonej przez owce, boję się armii owiec prowadzonej przez lwy"

Online Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #388 dnia: Sierpień 26, 2019, 17:35:13 »
Możesz rozwinąć swoją myśl?
za mało miejsc :rofl: :rofl:

Offline strazakos_jrg

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #389 dnia: Sierpień 26, 2019, 18:00:56 »
Czy osoba po trudnych studiach np chemii ma większą wiedzę niż po inz z kierunku w ogóle nie przydatnym w PSP? Czy człowiek z podziału który jest świetnym praktykiem nie powinien mieć możliwości kształcenia się bo nie jest w pionie operacyjnym? Nie pie***dolmy o brakach kadrowych w biurze bo to samo jest w podziale. Mam 9 etatów na podziale a w biurze 2. Myśli ktoś?

Offline gadzina92

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #390 dnia: Sierpień 26, 2019, 20:17:59 »
Czy osoba po trudnych studiach np chemii ma większą wiedzę niż po inz z kierunku w ogóle nie przydatnym w PSP? Czy człowiek z podziału który jest świetnym praktykiem nie powinien mieć możliwości kształcenia się bo nie jest w pionie operacyjnym? Nie pie***dolmy o brakach kadrowych w biurze bo to samo jest w podziale. Mam 9 etatów na podziale a w biurze 2. Myśli ktoś?

... tylko chętnych na biuro brak, a na podział jest pelno

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #391 dnia: Sierpień 26, 2019, 20:24:59 »

Pion operacyjny to też JRG  :rofl:

Offline sorbent

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #392 dnia: Sierpień 26, 2019, 20:44:34 »
Właśnie, chyba ludzie nie za bardzo wiedzą, co czytają.

Offline strazakos_jrg

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #393 dnia: Sierpień 27, 2019, 00:12:09 »
Przykro mi, że żal wam ściska żyć bo jesteście w biurze ale straż pożarna to właśnie bezpośrednie działanie. Później powstawały inne piony. Pion operacyjny to jrg?? Nie! Dzięki jrg jest pion operacyjny. To co się dzieje teraz w kraju to jedna wielka propaganda.
Mówi się i braku deficytu itp itd. Ok budżety np gmin mogą być nawet dodatnie ale bez inwestycji. Tak samo straż pożarna: "dzisiaj nie brakuje pieniędzy w straży pożarnej". Ok klammy... To czemu nie było pieniędzy na nadgodziny, sprzęt, wyposażenie osobiste itp. Ja wstaje rano i patrzę w lustro i mówię- jesteś sobą. A pewne osoby za parę srebrnikow sprzedają swoją rodzinę, honor oficera czy udają że się znają. Smutne. Panowie, głównie panowie- miejscie jaja a nie jajecznice w spodniach

Offline strazakos_jrg

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #394 dnia: Sierpień 27, 2019, 15:47:29 »
Czy wie ktoś ile jest teraz miejsc na SPO2 ogólnie i ile dostała Małopolska?

Offline aspirant7

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #395 dnia: Sierpień 27, 2019, 17:41:08 »
 :pyt:znając życie podkarpacie i małopolska najmniej miejsc dostanie a sa one juz pewnie obsadzone

Offline strazakos_jrg

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #396 dnia: Sierpień 27, 2019, 21:50:59 »
Exactly!

Offline tuitam

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #397 dnia: Sierpień 28, 2019, 08:43:53 »
Pytanie w imieniu kolegi, który nie ma tutaj konta.

Jest pracownikiem biurowym, z tytułem Technik Pożarnictwa i teraz jakby chciał dalej się rozwijać to SPO2 czy SPO4 ? Niestety nie jest w pionie operacyjnym... ale na SPO4 2 semestry są tylko po to aby zrównać wiedzę z tymi którzy skończyli Z.23 " 4 - semestralnej dla strażaków posiadających kwalifikacje w zawodzie strażak. Dodatkowe semestry nauki pozwolą na skompensowanie różnic programowych i uzyskanie efektów kształcenia przewidzianych w kwalifikacji Z. 23 w zawodzie technik pożarnictwa."

Czyli jak teraz? Jest w czarnej dupie i nie może nic zrobić ? Bo SPO2 jest dla operacyjnych, a SPO4 jest dla tych którzy nie mają technika pożarnictwa ... a on nie operacyjny i ma technika ;)
Uprzedzę : na 4 letnie studia nie ma zamiaru się wybierać.

Offline strazakos_jrg

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #398 dnia: Sierpień 28, 2019, 10:36:13 »
SPO2 jest dla techników pożarnictwa zajmujących stanowiska aspiranckie. Wymóg bycia w pionie operacyjnym jest obecnym zarządzeniem KG. SPO4 jest dla tych co mają kwalifikacje strażaka Jop.

Offline guard1982

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #399 dnia: Sierpień 28, 2019, 12:12:30 »
Nie we wszystkich województwach poszły te pisma z KW do KP/KM...