Przemysł spirytusowy to przede wszystkim zagrożenia wybuchowe i pożarowe. Wybuchowe - pary alkoholi, pożarowe - ciecz palna.
Przede wszystkim opisałbym dokładnie zagrożenia pożarowe/wybuchowe związane z procesami technologicznymi, magazynowaniem, przetwarzaniem oraz rozlewaniem alkoholi a także potencjalne źródła mogące zainicjować pożar/wybuch.
Poniżej przedstawiam listę aktów prawnych i norm, do których powinieneś zajrzeć.
1. Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 7 czerwca 2010 r. w sprawie ochrony przeciwpożarowej budynków, innych obiektów budowlanych i terenów (Dz.U. Nr 109, poz. 719) - główne rozdział 8.
2. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 roku w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. Nr 75 poz. 690, z późn. zm.).
3. Rozporządzenie Ministra Gospodarki z dnia 8 lipca 2010 r. w sprawie minimalnych wymagań, dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy, związanych z możliwością wystąpienia w miejscu pracy atmosfery wybuchowej.
4. PN-EN 60079-10:2002 Urządzenia elektryczne w przestrzeniach zagrożonych wybuchem. Część 10: Klasyfikacja przestrzeni zagrożenia wybuchem (wersja polska) - norma ta została zastąpiona normą PN-EN 60079-10-1:2009 Atmosfery wybuchowe -- Część 10-1: Klasyfikacja przestrzeni -- Gazowe atmosfery wybuchowe (wersja angielska).
Polecam tez lekturę artykułu
http://archiwum.ciop.pl/17189 oraz kart charakterystyki poszczególnych alkoholi (metylowy, etylowy itd.) - tam jest też kilka informacji o zagrożeniach oraz właściwości fizykochemicznych jak temp. zapłonu, samozapalenia, granice wybuchowości itp.