Autor Wątek: Osp – Jaka Przyszłość?  (Przeczytany 496853 razy)

Offline ksiwek

• Strażak Sam
  • *
Odp: Osp – Jaka Przyszłość?
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 12, 2006, 19:27:57 »
No właśnie, to może być dobry początek. Znaleźć tekst, opublikować go i poddać dyskusji.  Może spytamy bezpośrednio ZG. Jeżeli dostaną zapytanie od 100 osób pewnie się odezwą na stronie internetowej. Ja puszczę im zapytanie jutro.  Drugi etap to podpisy, trzeci pozyskiwanie sojuszników.  W wielu wypowiedziach słyszana jest krytyka faktu, że jesteśmy stowarzyszeniem.  Pytanie - jeśli nie to, to co ?  Inne organizacje ratownicze - TOPR, WOPRy, GOPRy to chyba też stowarzyszenia. Ale mają swoje przepisy. Może zapoznamy się z ich statusem prawnym i porównamy naszą sytuację.  No to do roboty !

Offline antoni

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 12, 2006, 21:52:52 »
Kolego  "strażak sam-olsztyn" projektu trzeba szukac w zwiazku na pewno leży gdzieś w szufladzie albo na półce. Trzeba ich zasypać meilami tak jak proponuje "ksiwek" Ja też wyśle im meila z zaptaniem. Zastanawiam się jescze nad jednym, czy ktoś ze związku czyta nasze posty. A jak czyta to dlaczego nie ma zadnej reakcji , może z tą dyskusja byśmy sie przeniesli na strone zwiazku bo tam jescze czsami głos w dyskusji zabiera T. Poręba a on jest napewno pracownikiem etatowym zwiazku
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2006, 21:56:39 wysłana przez antoni »

Offline strażak sam-olsztyn

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 12, 2006, 22:07:55 »
to jak będziecie pisać maile do związku to może zamieścicie link do tematu??!! ;)

a co do forum związkowego to tam można jeszcze innych zwolenników zyskać, a mianowicie innych ochotników którzy nie dotarli do naszego forum. pozdrawiam

Offline tomek2

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 12, 2006, 23:47:31 »
Dostało mi się jak młodemu. Chyba trochę niesłusznie, bo daleki jestem od zniechęcania kogokolwiek do działania , ale nie zamierzam posypywać głowy popiołem za moje wypowiedzi.  
Cudownie jest:powietrze jest! Dwie ręce mam,Dwie nogi mam.W chlebaku chleb, do chleba ser, do picia deszcz...

Offline ogniomistrz1

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 13, 2006, 00:21:50 »
myślę że zawodowców też można wziąść pod uwagę , chyba nam pomogą??
mam parę pytań ?  
a)  czy uznajemy stary projekt czy może coś ewentualnie zmienimy (dopiszemy lub skreślimy)?? - np KSRG min. 2 osoby na etacie.
B)  kto się zajmie zbieraniem list z podpisami ?
c)  jak ma wyglądać taka lista (jednakowy wzór) ?.
d)  czy nie trzeba czasem 100 000 podpisów ??

do dzieła !!  
pozdro

« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2006, 00:51:04 wysłana przez ogniomistrz1 »

Offline młody prezes

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 13, 2006, 09:09:05 »
podajcie prosze mi maila do ZG chętnie napisze im maila
zbieraniem podpisów moge zając sie od zaraz :)
to link do forum ZG http://www.zosprp.pl//forum/index.php
zapraszam tam jest podobny temat ale załużmy go jeszcze raz
KOŃCZYMY KŁUTNIE I SPRZECZKI PRACUJEMY!!! :D

zapytam się radczyni o tą inicjatywe obywatelską i w szkole pogadam z profesorem od Podstaw Prawnych który jest konstytucjonalistą więc coś bedzie na ten temat mógł powiedzieć :P jak sie dowiem napisze

Strażak to taki człowiek, który jest przygotowany na wszystko to na co inni ludzie nie są przygotowani...

Offline prezesbogdan

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 13, 2006, 09:10:14 »
na pewno jednym z zapisów który by nie przeszedł i w pierwszej wersji też być może przez ten zapis ustawa przepadła jest dodatek do rent i emerytur. Nie mam nic przeciwko temu tylko jak mozna stwierdzić że dana osoba jest lub byla członkiem OSP  i co najważniejsze  brała udział w działaniach ratowniczych. W jednostkach jest różne bo jak sie zmienia zarząd to mało kto żąda od ustępujących władz dokumentacji za lata ubiegłe. W gminach też takiego rejestru się nie prowadzilo a wprowadzanie zapisu który miałby być stosowany do tej grupy co teraz dziala jest krzywdzący dla tych z 20 letnim stażem. Ustawa musi powstać . Dziwne tylko że nikt nie próbował powtórnie wprowadzić jej pod obrady sejmu. W tej kadencji będzie ciężko bo każdy wie co sie wczoraj w sejmie działo.Jednak trzeba próbować. Należy zbierać podpisy .

Offline hunter

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 13, 2006, 11:02:12 »
probowalem zdobyc projekt ustawy z ZG. dziwnym trafem nikt nic nie wie...szkoda słów
... i ósmego dnia Bóg stworzył strażaka..

Offline hunter

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 13, 2006, 11:05:00 »
PS. lista z podpisami musi zewierac następujące kolumny:
1. Lp.
2. Imie i nazwisko
3. Adres
4. PESEL
5. Podpis
No i musi być tytuł nad tabela, pod czym sie podpisujemy

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 13, 2006, 11:10:50 »
probowalem zdobyc projekt ustawy z ZG. dziwnym trafem nikt nic nie wie...szkoda słów
i tu chyba mamy przykład jak zależy na nas związkowi. ach mentalność tych ludzi ;) , dzieje sie coraz gorzej. :( . pozdrawiam

Offline młody prezes

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 13, 2006, 11:20:05 »
Zanim będziemy zbierać podpisy to musimy mieć gotowy projekt ustawy
napisałem maila do ZG jestem ciekawy odpowiedzi a moze ktoś ma dojście do Waldka bezpośrednio Prezesik powinien coś wiedzieć :P
dobra czyli liste mamy
trzeba by teraz na czymś się wzorować (ktoś zna studentów prawa?? jakieś forum prawnicze trzeba zapytać moze ktoś sie da namówić)
na wzór może tej dot. GOPR-u i tu prośba do ochotników z gór aby się dowiedzieli co nie co jak oni to robili itd.

PS. Ktoś moze podać jakie konkretnie ustawy nas dotyczą bo sie boje ze się pogubiłem :blink: a tak jutro zapytam się w szkole co prof. o tym sądzi :)  dzięki chłopaki za odp.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2006, 11:33:23 wysłana przez najmłodszy_PREZES_osp »
Strażak to taki człowiek, który jest przygotowany na wszystko to na co inni ludzie nie są przygotowani...

Offline SenseY

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 13, 2006, 11:50:53 »
Partia Pawlaka PSL ponoć ma wejść do rządu. Ciekawe czy nam to pomoże.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2006, 11:51:15 wysłana przez SenseY »

Offline pasadr

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 13, 2006, 13:45:28 »
witam
tak sobie myślę, że z zebraniem podpisów nie było by problemów, gdyby ktoś miał przygototwany projekt listy. jeśli zamieściłby go na forum, to osoby z wielu jednostek miały by mozliwość wydrukowania jej i mogły by już zbierać podpisy. tym bardziej, że mamy teraz czas zebrań sprawozdawczych i na nich jest zawsze większość strażaków z jednostki (oraz często ich żony), więc to juz kilkanascie (kilkadziesiąt) podpisów, plus rodzina, znajomi, etc.
więc jeśli tylko coś takiego będzie gotowe, to trzeba jak najszybciej zamieścić na forum.
pozdrawiam i życzę wytrwałości w pracach

what doesn't kill me, makes me stronger (anyway OSP does)

Offline ksiwek

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 13, 2006, 13:47:36 »
Kolejność jest taka. Najpierw projekt ustawy, potem 15-osobowy komitet.  Podpisów trzeba 100 000. Na poczatek, żeby wszcząć procedurę - trzeba 1000 podpisów.  Finanse komitetu są jawne. Więc muszą być papiery.   Ale najważniejsze jest pytanie czy ktoś wogóle ma projekt ustawy.  Bo zaczynam mieć wątpliwości, czy on istnieje.  Sami tego nie napiszemy.
Nasze najważniejsze, jak do tej pory, ustawy to ustawa o stowarzyszeniach i ustawa o ochronie przeciwpożarowej.  Do tej drugiej są wydane przepisy wykonawcze (rozporzadzenia i zarządzenia). Jest ich dużo. Moim zdaniem, najważniejsze to przepisy o KSRG i BHP.  Wszystkie przepisy nazywam skrótowo i jest ich dużo wiecej. Chętnym służę pomocą. Po przepisach są jeszcze wytyczne Związku OSP oraz nasz statut i wewnętrzne regulaminy (np, regulamin JOT,  normy wyposażenie itp.) Gdzieś po drodze są jeszcze zarządzenia i wytyczne Komendanta Głównego PSP.  Regulują kwestie szczegółowe np. procedury ratownictwa medycznego.   To była krótka informacja dla Najmłodszego Prezesa OSP.  

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 13, 2006, 15:36:34 »
czy znajdzie sie ochotnik, który napisze listy otwarte do prasy?? niech ludzie dowiedzą sie o naszych problemach.

także mam mała prośbę do moderatorów o przypięcie tego tematu!!! pozdrawiam

Offline SenseY

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 13, 2006, 16:48:51 »
Myślę że tak jak kolega Krzysztof Siwek napisał, w pierwszej kolejności projekt ustawy, potem sami musimy się zastanowić nad tą ustawą, żebyśmy jakiejś głupoty nie przeworsowali. Z prasą należałoby poczekać, bo nie ma jeszcze zbytnio o czym w niej pisać.
Jesli chodzi o podpięcie tematu to jak najbardziej powinien on być podpięty.

Offline strażakL

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 15, 2006, 01:41:54 »
no więc panowie do dzieła, pomyślmy nad naszą przyszłością

Offline hunter

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 15, 2006, 15:22:42 »
probowałem zdobyć projekt ustawy opiniowany przez komisje prawno-organizacyjną ZG. narazie nie udało mi się, nikt, nic nie wie...

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 15, 2006, 16:05:41 »
wcale mnie to nie dziwi ;)  bo to POLSKA. chyba szybciej sami napiszemy niż ja znajdziemy :P .

Offline Porta

• VIP
  • *
  • Zgred
« Odpowiedź #59 dnia: Styczeń 15, 2006, 17:59:32 »
Podpisy można zbierać poprzez Internet, zrobić specjalną WWW, gdzie będzie informacja co i jak, na drugiej podstronie każdy będzie mógł wpisać [ imię, nazwisko, jednostka, etc ] i zatwierdź ! W ten sposób będziemy mogli szybko zebrać wystarczającą dużą ilość podpisów. Co o tym myślicie? Wszystko mogę przygotować.
Aktualności, artykuły, społeczność: www.Remiza.pl
Sklep pożarniczy - www.remiza.com.pl/sklep