Rozwój osobisty i zawodowy > Szkoły
Nabór do SGSP i SA
(1/1)
Kandydat1234:
Witam
Jestem zainteresowany studiowaniem w SGSP na studiach pierwszego stopnia dla strażaków w służbie kandydackiej.
W wyniku reformy systemu oświaty poszedłem do szkoły jako 6 latek i mając niespełna 18 lat napiszę egzamin maturalny. Analizując zasady naboru do SGSP na w/w kierunek, kandydat jest winien złożyć zobowiązanie do pełnienia służby w PSP i w dniu złożenia zobowiązania musi być osobą pełnoletnią.
Czy planowane są zmiany w rozporządzeniu MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 11 sierpnia 1997 r.
w sprawie szczegółowych zasad, warunków i trybu przyjmowania do służby kandydackiej w Państwowej Straży Pożarnej paragraf 3 punkt 1?
Czy planowane są zmiany art.112 ust. 1 ustawy o PSP w związku z chęcią ubiegania się osób niepełnoletnich zdajacych egzamin dojrzałości w 2023r a nie mogących ubiegać się w naborze do SGSP i innych szkół PSP?
Champion:
Cześć, warto dowiedzieć się bezpośrednio u źródła. Odezwij się bezpośrednio do SGSP opisując całą sytuację oraz równolegle zapytaj się Samorządu Studenckiego SGSP (mają profil na FB i dosyć sprawnie odpowiadają).
Kandydat1234:
Dodam, że w 2023 roku problem ten dotyczy wszystkie osoby z rocznika 2005, które w tym roku zdają egzamin maturalny a są urodzone po 15 maja (SA) i 31 maja (SGSP)
Kandydat1234:
Rozumie, że nikt o planowanych zmianach rozporządzenia lub ustawy nie słyszał.
A czy mógł by mi tylko ktoś potwierdzić czy ja dobrze czytam aktualne warunki naboru.
Urodzony w lipcu 2005 r. zdający w 2023 roku egzamin dojrzałości może czy jednak nie może starać się o przyjęcie do szkół PSP ( SGSP, SA)?
Harmful:
Dzwoniłeś do szkoły?
Wstaw tutaj linki do warunków naboru.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej