Dwie absolwentki są ok, ponieważ pierwsza to absolwentka WOSP, druga to absolwentka SGSP i noszenie obu jest dozwolone.
Ja zauważyłem jeszcze coś ciekawszego na tych zdjęciach - w poczcie sztandarowym mamy oficera, aspiranta w czapce oficerskiej (mł. kpt) i starszego sekcyjnego również w czapce oficerskiej (niestety nie znam stopnia którego odpowiednikiem są trzy belki oraz czapka z jednym otokiem i krzyżem). Na innym zdjęciu widać, że całą kompanię honorową wyposażono w czapki oficerskie.
Co do szabel to już zupełnie pojechali, taki swoisty lans, tylko dlaczego skoro byli tam przedstawiciele KG nikt nie zwrócił na to uwagi ? Przez takie przymykanie oczu na łamanie regulaminu mamy to co mamy. Później dziwimy się, że widzimy strażaków w spodniach jeans i kamizelce straż na akcji.
Jeśli mówimy o łamaniu regulaminu to przytoczę jeszcze jeden przykład jaki zauważyłem w ostatnich dniach, a mianowicie na filmie z pożaru hali w Wólce Kosowskiej widać pana operatora COBRY w ubraniu specjalnym, a na nim piękna czerwona kamizelka ratownika medycznego... ?! Kolor hełmu też jakiś wymyślny bo pomarańczowy - może jest to jakiś prototyp który ma oznaczać strażaka PSP w OSP
[załącznik usunięty przez administratora]