Autor Wątek: Regulamin jest po to żeby go łamać  (Przeczytany 767943 razy)

Offline peterek

• VIP
  • *
Odp: Regulamin jest po to żeby go łamać
« Odpowiedź #600 dnia: Maj 17, 2024, 23:34:51 »
Coś świeżego z dzisiejszego pożaru lasu m. Bachorze. Takie zdjęcie na FB i gov KG PSP.

A jakiż to straszny błąd popełnił ten strażak? Brak rękawic? Nieopuszczona przyłbica? Brak "osłony" przed możliwością oderwania się wirnika od helikoptera?
pozdrawiam

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #601 dnia: Maj 18, 2024, 01:33:56 »
Coś świeżego z dzisiejszego pożaru lasu m. Bachorze. Takie zdjęcie na FB i gov KG PSP.

A jakiż to straszny błąd popełnił ten strażak? Brak rękawic? Nieopuszczona przyłbica? Brak "osłony" przed możliwością oderwania się wirnika od helikoptera?
pozdrawiam

Chłopie….. portki od służbowego….

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #602 dnia: Maj 18, 2024, 10:28:35 »
Jaki błąd popełnił?.

Otoż największy z możliwych,  mianowicie nie wziął pod uwagę bólu dupy innych. Strażaków nie trzeba pilnować, sami się upilnują.

Offline Wiktor89

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #603 dnia: Maj 18, 2024, 11:29:36 »
Bo rozporządzenie to tylko kawałek papieru, do stosowania kiedy pasuje, tak, tak...
Jest napisane jak wół żeby tego nie robić, to tego nie robimy. Już lepiej by wyglądał w bluzie służbówki.

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #604 dnia: Maj 18, 2024, 12:24:09 »
Jaki błąd popełnił?.

Otoż największy z możliwych,  mianowicie nie wziął pod uwagę bólu dupy innych. Strażaków nie trzeba pilnować, sami się upilnują.

Przeznaczenie nowego wzoru ubrania jest określone i nie należy go stosować przy działaniach. Naprawdę lepiej by wyglądało, gdyby ten strażak miał założony dół od US bez kurtki i hełm. Pozwalając na takie rzeczy dalej promujemy bylejakość i też nie mamy pewności, że akurat zaraz ten strażak nie pojedzie w tym ubraniu do pożaru lasu, a potem cały syf pójdzie na koszary.
Bartkowiak wziął się za poprawny ubiór i profilaktykę, a teraz widać że kierownictwo ma to daleko w poważaniu.
W sumie to może wszyscy zacznijmy tak jeździć do wszystkiego i nikt nie będzie miał bólu d... dopóki się nie poparzy albo nie potnie przy wypadku.

Offline peterek

• VIP
  • *
« Odpowiedź #605 dnia: Maj 18, 2024, 12:35:34 »

pozdrawiam

Chłopie….. portki od służbowego….
Tak, tak. Wiem, zauważyłem :wall:. Podobno jest zapis korespondencji radiowej pomiędzy śmigłem, a przyjmującym na lądowisku:
"..... śmigło policja tu strażak 19-09, musisz trochę jeszcze powisieć w powietrzu, ja muszę iść założyć spodnie od nomexu bo mi zdjęcie chyba robią. Strażak 19-coś tam, coś tam tu śmigło policja - pospiesz się bo muszę do toalety, a jak się zes...am za sterami to już wam dzisiaj więcej wody nie dostarczę bo dezynfekcja musi być kabiny przed następnym lotem "  -_-
pozdrawiam

Offline bombeiro

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #606 dnia: Maj 18, 2024, 21:52:06 »
peterek weź Ty sie ogarnij, dobra?

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #607 dnia: Maj 19, 2024, 12:13:14 »
To jest uzasadnienie, że można wyskoczyć w samych majtach, bo hihopter nas zaskoczył jak UFO.

Offline Siedem

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #608 dnia: Maj 20, 2024, 06:56:55 »
Ok a hipotetycznie… gość w kombinezonie wysokościowym… też by wywołał takie komentarze ?? I pytanie drugie… dlaczego nie? Bo krawcowa uszyła w innym kroju? Ktoś się podeprze „atestami” których nie musi spelniac? Jaki niby „regulamin” byłby złamany? I ostatnia kwestia czy hipotetycznie (jeżeli jakaś grupa by chciała) to czy mógłby taki kombinezon być uszyty z materiału jak „gacie” na zdjęciu… hmmmm

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #609 dnia: Maj 20, 2024, 16:43:24 »
Hipotetycznie to jakby ubrał się tak jak należy, to nie byłoby o czym gadać. A że ubranie znowu i do gnoju i do obiadu, to tylko świadczy o tym, co go tak używa. Nie ma nadzoru, to wychodzą takie kwiatki.

Offline Mroovka

• VIP
  • *
« Odpowiedź #610 dnia: Maj 31, 2024, 17:14:27 »
Kolejny strażak (i to oficer), który przez tyle lat służby - żeby było śmiesznie, to w kwatermistrzowstwie - nie dorobił się umundurowania.
https://www.gov.pl/web/kppsp-puck/przejscie-na-zaopatrzenie-emerytalne-pani-ml-kpt-grazyny-kwiek
Si vis pacem, para bellum

Offline Scyzoryk

• Strażak Sam
  • *
  • Medal ma zawsze 2 strony. Sztuką zauważyć je obie.
« Odpowiedź #611 dnia: Czerwiec 01, 2024, 17:41:49 »
Kolejny strażak (i to oficer), który przez tyle lat służby - żeby było śmiesznie, to w kwatermistrzowstwie - nie dorobił się umundurowania.
https://www.gov.pl/web/kppsp-puck/przejscie-na-zaopatrzenie-emerytalne-pani-ml-kpt-grazyny-kwiek
Tam pół komendy nie ma umundurowania. Chyba, że to pracownicy cywilni ...

Offline Mroovka

• VIP
  • *
« Odpowiedź #612 dnia: Czerwiec 01, 2024, 20:10:05 »
@Scyzoryk
Fakt, nie mają, ale to zdjęcie grupowe chyba z części nieoficjalnej (na zdjęciu jest zastępca wojewódzkiego).
Głównie chodzi o zdjęcie na którym jest emerytka i 01 KP  - to raczej wygląda na część oficjalną.
Si vis pacem, para bellum

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #613 dnia: Lipiec 01, 2024, 16:51:16 »
https://www.gov.pl/web/kgpsp/przepisy-dotyczace-gospodarki-mundurowej

Nigdy nie będzie dobrze, jak na oficjalnej stronie KG dotyczącej umundurowania będzie takie foto tytułowe. Ryba psuje się od głowy. Skoro pozwala się na bylejakość i brak zgodności z obowiązującym wzorem, to pozwala się na to, żeby każdy sobie nosił jak mu się podoba.

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Offline pafnucek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #614 dnia: Lipiec 01, 2024, 17:14:44 »
Człowieku… jak dla mnie każdy z nas może chodzić w kolorowych spodenkach. Mamy inne problemy w formacji bardziej istotne niż to czy ktoś ubrał spodnie koszarowe bo przyjmował śmigło czy zrobili mu takie a nie inne zdjęcie na stornie KG.

Zacznijmy od dobrych jakościowo szkoleń, sprawnego sprzętu spełniającego światowe standardy i godne zarobki a potem się podniecajmy jak kto wygląda. Jak narazie ważniejsze jest jak się prezentujemy a to ludzi i mienia nie ratuje….

Offline Feuerwehrmann

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #615 dnia: Lipiec 01, 2024, 17:47:47 »
Człowieku… jak dla mnie każdy z nas może chodzić w kolorowych spodenkach. Mamy inne problemy w formacji bardziej istotne niż to czy ktoś ubrał spodnie koszarowe bo przyjmował śmigło czy zrobili mu takie a nie inne zdjęcie na stornie KG.

Zacznijmy od dobrych jakościowo szkoleń, sprawnego sprzętu spełniającego światowe standardy i godne zarobki a potem się podniecajmy jak kto wygląda. Jak narazie ważniejsze jest jak się prezentujemy a to ludzi i mienia nie ratuje….

Zgadza się, mamy jako formacja wiele problemów, ale jesteśmy w wątku o właściwym umundurowaniu i możemy sobie tutaj ponarzekać na właśnie ten temat. Wracając do przedstawionego zdjęcia - słabo, że nie zadbano o szczegóły na poziomie KG PSP.

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #616 dnia: Lipiec 01, 2024, 19:24:24 »
Ludzie taki jest temat tego wątku. Nie ja go założyłem. To ze mamy inne problemy znaczy, że mamy wyglądać jak rosyjskie wojsko?

Offline pafnucek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #617 dnia: Lipiec 01, 2024, 20:15:25 »
Możemy wyglądać nawet jak cygański tabor. Trzeba skończyć z tym postkomunistycznym mysleniemcze najpierw tocmamy wyglądać, być uśmiechnięci i frontem do klienta.

Paranoje później się szerzą bo nie ważne jak i co ważne żeby dobrze wyglądało i było elegancko na papierze i paradzie. No i jeszcze serduszka najlepiej niech kg na yt wysyła.

Swoją drogą ekscytacja wyglądem, przegląd mundurów przed uroczystościami, sprawdzanie baretek itd itp ale to że połowa kadry wygląda jak tuczniki to już nie ma znaczenia dla wyglądu ? Wolałbym żeby większy nacisk był na sensowne testy sprawnościowe i był opracowany np jakiś trening o różnym stopniu zaawansowania dla różnego wieku tak aby każdy mógł coś dla siebie i tego wyglądu zrobić. To by się bardziej naszej formacji przydało.

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #618 dnia: Lipiec 01, 2024, 21:33:32 »
Jeżeli jesteś funlcjonariuszem to cbyba pomyliłeś instytucje. Może jako tramwajarz lub w PKP powinieneś pracować. To jest służba. Mundur trzeba nosić z dumą i z odpowiednim szacunkiem. A jak uważasz, że to postkomuna to spójrz proszę na szacunek do munduru i flagi u kolegów z USA.

Offline pafnucek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #619 dnia: Lipiec 01, 2024, 22:48:43 »
No i właśnie przez takich jeleni jak Ty tak wygląda ta nasza służba. Może zacznijmy od wynagrodzenia, szkoleń i sprzętu jak amerykański strażak żeby w dni wolne od służby mieć czas dla siebie i rodziny a później podniecajmy się tymi wszystkimi szopkami, jak wieszanie flagi bo 11 listopada itd itp. Potrzebne to nam do sprawnego funkcjonowania jak świni siodło. Ścianki, panele promocyjne, przykazanie że rzecznik ma wrzucać zdjęcia na fb więc przy akcji dobrze by było żebyście panowie jakąś fotę zrobili. Gwiżdże na to czy ktoś na zmianie służby ma polar, drugi koszarowke a trzeci krótki rękaw. Przede wszystkim ma robić swoją robotę i nie wyglądać jak sierżant Garsija jak ubierze mundur wyjściowy bo to jest większy obciach niż misz masz polarowo/koszarowy.

Dopóki nie zmieni się postkomunistyczne myślenie, że ważniejsze jest to jak wyglądamy niż jak naprawdę funkcjonujemy to ciągle będziemy wszystko łapać na trytytki i silvertape.

Nie wydaje Ci się paranoja, że jeden drugiemu wytyka ubiór i skupia się na takich pierdołach jak regulamin umundurowania a żeby mieć latarkę na hełmie to musisz kupić za swoje ?

Tyle w temacie. Nie dogadamy się. Ja mam inne priorytety i dla mnie ważniejsza jest sprawność, wiedza, umiejętności i wykorzystanie sprzętu który bywa wątpliwej jakości ale za to wygląda przy przekazaniu i święceniu fantastycznie.

Ps kiedyś ropowaliśmy sztyle żeby było ślicznie tylko ciężko tym było później pracować bo się ślizgały narzędzia w ręce… ale było ładnie.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #620 dnia: Lipiec 01, 2024, 23:11:40 »
Nie wiem co Ty pamiętasz, ja swoje lata mam ale sztyli nigdy nie widziałem aby ktoś ropował.
Możesz mieć swoje zdanie na temat ubioru tylko chciałbym abyś pamiętał że mundur to nie ciuszek, flaga  to nie szmatka a hymn to nie pioseneczka. Nie umoralniam, twoja sprawa jak do tego podchodzisz, chciałbym tylko abyś pamiętał  że nasi przodkowie ginęli abyśmy Ty i Ja mogli te przymioty tożsamości narodowej posiadać.

Offline pafnucek

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #621 dnia: Lipiec 02, 2024, 00:07:22 »
Znam tą gadkę. Mi już przeszło.

Najlepszym sposobem na sprawdzenie jak bardzo jest nam to potrzebne i jak bardzo funkcjonariusze tym żyją a jak bardzo są do tego przymuszani wystarczyło by wprowadzić dowolność a nie nakaz robienia takich szopek na 3 go mają czy 11 listopada.
Daje sobie rękę uciąć że przynajmniej połowa komend nie miała by z czego wrzucić dumnie zdjęć na fb….

O otoczkę, symbolikę, wartości itd itp to można dbać (a nawet należy) ale jak się spełni inne warunki i oczekiwania ludzi i których już wspomniałem wcześniej. Jak narazie przypomina to cyrk bo mamy wyglądać a działo to wszystko tak a nie inaczej.

Oczywiście każda nawet największa tragedię zakopujemy pod dywan tak jak np śmierć nurka, który działał na sprzęcie jaki miał a nie jaki powinien mieć… jak już takie historie nie kruszą betonu w naszej formacji to o normalność będzie ciężko.
A jak sami się dochodzimy o takie bzdety jak wygląd to żadna w nas jedność i siła żeby o swoje z politykami walczyć. Tu policjanci pokazali klasę w ostatnich latach.

Pozdro. Nie ma co grzać tematu. Myślę, że każdy zostanie przy swoim. Jak dla mnie w odpowiedniej kolejności na wszystko znajdzie się miejsce w PSP. Gorzej jak skupiamy się tylko na pudrowaniu często, gęsto trupa a o tym można poczytać w innych tematach.

Offline wujo 2010

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #622 dnia: Lipiec 02, 2024, 01:00:14 »
Trzymajmy się tematu .
Bądź uprzejmy i staraj się pomóc innym. Jeśli nie masz nic wartościowego do dodania w danym temacie, nie pisz, i tak zostanie to skasowane przez moderatorów :)

Offline bombeiro

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #623 dnia: Wrzesień 06, 2024, 09:38:28 »

jak ma być dobrze, skoro nawet dwóch komendantów z jednej komendy nie potrafi się dogadać czy ze sznurem czy bez..

Offline mietek90

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #624 dnia: Wrzesień 06, 2024, 17:01:39 »
Dotyczy foty powyżej.
Jeden z gwiazdkami  wygląda słabo. Uroczystość,sztandary,  powaga, a gość szpeci swoją postawą, ani to na baczność, ani to na spocznij.  Wstyd.