Autor Wątek: Czas Pracy  (Przeczytany 88316 razy)

Offline obserwator1

• Początkujący
  • *
Odp: Czas Pracy
« Odpowiedź #225 dnia: Lipiec 04, 2025, 18:46:36 »
Jeśli masz np. L4 przez 2 tygodnie (czyli nie byłeś zdolny do służby), to:
•   Nominał zostaje pomniejszony o te dni,
•   Nie musisz „odrabiać” tych godzin,
•   Nie powstają żadne nadgodziny ani zaległości z tego tytułu,
•   Twoje zobowiązania służbowe są proporcjonalnie zmniejszane

1. Art. 9 ust. 1 ustawy o publicznej służbie krwi:
„Honorowemu dawcy krwi przysługuje zwolnienie od pracy w dniu, w którym oddaje krew, oraz w dniu następnym — o ile lekarz tak zdecyduje.”

W PSP zwolnienie od służby w dniu oddania krwi traktowane jest na równi ze zwolnieniem od pracy, z zachowaniem prawa do 100% uposażenia.

2. § 7 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia MSWiA z 2025 r.:
„Do czasu służby nie wlicza się okresów zwolnień od służby udzielanych funkcjonariuszowi w przypadkach przewidzianych odrębnymi przepisami.”
Tu mieści się m.in. oddanie krwi.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #226 dnia: Lipiec 04, 2025, 19:15:38 »
„Honorowemu dawcy krwi przysługuje zwolnienie od pracy w dniu, w którym oddaje krew, oraz w dniu następnym — o ile lekarz tak zdecyduje.”

W PSP zwolnienie od służby w dniu oddania krwi traktowane jest na równi ze zwolnieniem od pracy, z zachowaniem prawa do 100% uposażenia.

„Do czasu służby nie wlicza się okresów zwolnień od służby udzielanych funkcjonariuszowi w przypadkach przewidzianych odrębnymi przepisami.”
Sorry ale mam odmienne zdanie a wiec najpopularniejszy "system" liczenia czasu służby i zapis zgodnie z prezentacją BK KGPSP i działem pomoc twórcy oprogramowania zapis tej akurat krwi to W16Ck00 W08CK00 (cała służba) i to powoduje, że system nie ewidencjonuje godzin z tego dnia baaaa nawet nie ewidencjonuje, że w czasie służby zaistniało krwiodawstwo... Taka sama sytuacja z L4 czyli W16Ca00 nie ewidencjonuje w karcie zaistnienia L4...
Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami odnoszącymi się do czasu służby to Dla strażaków pełniących służbę w zmianowym i codziennym rozkładzie czasu służby prowadzi się
ewidencję czasu służby, która obejmuje listy obecności i karty ewidencji czasu służby strażaka

A więc zgodnie z wytycznymi kadr sprzed kilku lat z uwagi na RODO nie ewidencjonuje się nieobecności na liscie... A skoro na karcie też się nie ewidencjonuje to  :rofl: :rofl:
No i na koniec to "2. § 7 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia MSWiA z 2025 r.":
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20250000679/O/D20250679.pdf
Gdzie to jest w tym przepisie?!!! Zmienia się § 6 i §8 a nie rusza się §7!! I ten § dotyczy czasu pracy kierowców!
No ale skoro ustawę o służbie krwi zmienimy przepisem rangi rozporządzenia to macierzyński też nie wchodzi do czasu służby?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2025, 19:31:38 wysłana przez Eqinox »
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline sismondi

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #227 dnia: Lipiec 04, 2025, 20:05:53 »

Sorry ale mam odmienne zdanie a wiec najpopularniejszy "system" liczenia czasu służby i zapis zgodnie z prezentacją BK KGPSP i działem pomoc twórcy oprogramowania zapis tej akurat krwi to W16Ck00 W08CK00 (cała służba) i to powoduje, że system nie ewidencjonuje godzin z tego dnia baaaa nawet nie ewidencjonuje, że w czasie służby zaistniało krwiodawstwo... Taka sama sytuacja z L4 czyli W16Ca00 nie ewidencjonuje w karcie zaistnienia L4...
Zgodnie z obecnie obowiązującymi przepisami odnoszącymi się do czasu służby to Dla strażaków pełniących służbę w zmianowym i codziennym rozkładzie czasu służby prowadzi się
ewidencję czasu służby, która obejmuje listy obecności i karty ewidencji czasu służby strażaka

A więc zgodnie z wytycznymi kadr sprzed kilku lat z uwagi na RODO nie ewidencjonuje się nieobecności na liscie... A skoro na karcie też się nie ewidencjonuje to  :rofl: :rofl:
No i na koniec to "2. § 7 ust. 1 pkt 6 rozporządzenia MSWiA z 2025 r.":
https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20250000679/O/D20250679.pdf
Gdzie to jest w tym przepisie?!!! Zmienia się § 6 i §8 a nie rusza się §7!! I ten § dotyczy czasu pracy kierowców!
No ale skoro ustawę o służbie krwi zmienimy przepisem rangi rozporządzenia to macierzyński też nie wchodzi do czasu służby?
Dokładnie nie ma nic o § 7 więc naprawdę trzeba wziąć ogarniętego adwokata i niech to dobrze wytłumaczy i rozwieje niedomówienia bo wygląda na to że każdy będzie interpretował jak chciał .

Offline obserwator1

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #228 dnia: Lipiec 04, 2025, 21:16:17 »
Informacja dotycząca pomniejszania nominału służby – L4, oddanie krwi, itp. (stan prawny po 1.04.2025)

Zgodnie z obowiązującymi przepisami po wejściu w życie rozporządzenia MSWiA z dnia 25 marca 2025 r. w sprawie czasu służby funkcjonariuszy PSP (Dz.U. 2025 poz. 679), zmieniła się istotna zasada liczenia nominału godzin służby w okresie rozliczeniowym.

📌 Najważniejsza zmiana:
W obecnym stanie prawnym – jeśli funkcjonariusz przebywa na zwolnieniu lekarskim (L4), oddaje krew, bierze udział w szkoleniu, ma urlop czy inne usprawiedliwione zwolnienie od służby – nominał godzin w okresie rozliczeniowym zostaje odpowiednio pomniejszony.

🧮 Co to oznacza w praktyce?

Nie obowiązuje już sztywny nominał „taki sam dla wszystkich” (np. 876 godzin na 6 miesięcy).

Każdy strażak ma teraz indywidualny nominał godzin, wyliczany z uwzględnieniem faktycznej liczby dni i godzin dostępności do służby.

Zwolnienie lekarskie, krwiodawstwo, urlop wypoczynkowy, macierzyński, szkolenie – wszystkie te formy obecnie pomniejszają nominał, ponieważ w tych okresach funkcjonariusz nie pełnił służby.

📘 Podstawa prawna:

Art. 35 ust. 3 ustawy o PSP: „Do czasu służby nie wlicza się okresów zwolnień od służby.”

§ 6 rozporządzenia MSWiA z 25 marca 2025 r.: „Czas służby funkcjonariusza ustala się z uwzględnieniem rzeczywistej liczby godzin, w których funkcjonariusz pozostawał w dyspozycji służbowej.”

🧩 Przykład:
Jeśli strażak X był 10 dni na zwolnieniu lekarskim i 2 razy oddał krew w okresie rozliczeniowym – jego nominał zostaje pomniejszony o liczbę godzin, które przypadały na te dni zgodnie z harmonogramem.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #229 dnia: Lipiec 04, 2025, 21:45:25 »
Informacja dotycząca pomniejszania nominału służby – L4, oddanie krwi, itp. (stan prawny po 1.04.2025)

Zgodnie z obowiązującymi przepisami po wejściu w życie rozporządzenia MSWiA z dnia 25 marca 2025 r. w sprawie czasu służby funkcjonariuszy PSP (Dz.U. 2025 poz. 679), zmieniła się istotna zasada liczenia nominału godzin służby w okresie rozliczeniowym.

📌 Najważniejsza zmiana:
W obecnym stanie prawnym – jeśli funkcjonariusz przebywa na zwolnieniu lekarskim (L4), oddaje krew, bierze udział w szkoleniu, ma urlop czy inne usprawiedliwione zwolnienie od służby – nominał godzin w okresie rozliczeniowym zostaje odpowiednio pomniejszony.

🧮 Co to oznacza w praktyce?

Nie obowiązuje już sztywny nominał „taki sam dla wszystkich” (np. 876 godzin na 6 miesięcy).

Każdy strażak ma teraz indywidualny nominał godzin, wyliczany z uwzględnieniem faktycznej liczby dni i godzin dostępności do służby.

Zwolnienie lekarskie, krwiodawstwo, urlop wypoczynkowy, macierzyński, szkolenie – wszystkie te formy obecnie pomniejszają nominał, ponieważ w tych okresach funkcjonariusz nie pełnił służby.

📘 Podstawa prawna:

Art. 35 ust. 3 ustawy o PSP: „Do czasu służby nie wlicza się okresów zwolnień od służby.”

§ 6 rozporządzenia MSWiA z 25 marca 2025 r.: „Czas służby funkcjonariusza ustala się z uwzględnieniem rzeczywistej liczby godzin, w których funkcjonariusz pozostawał w dyspozycji służbowej.”

🧩 Przykład:
Jeśli strażak X był 10 dni na zwolnieniu lekarskim i 2 razy oddał krew w okresie rozliczeniowym – jego nominał zostaje pomniejszony o liczbę godzin, które przypadały na te dni zgodnie z harmonogramem.
Kocham czata GPT  :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Skąd ten stan prawny po 1.04.2025?!! Rozporządzenie weszło w życie z 1 lipca 2025!
Dalej pleciesz więc po kolei  art. 35 ust. 3 ustawy o PSP brzmi tak:
3.  Wprowadza się zmianowy oraz codzienny rozkład czasu służby strażaka.
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/panstwowa-straz-pozarna-16794361/art-35
Lecimy dalej fanie AI...
§ 6 rozporządzenia MSWiA z 25 marca 2025: Jakiego marca 2025? To z maja jest  :rofl:
ale datę można pomylić więc wygląda to tak:
3) dysponowanie do:
a) działań ratowniczych, akcji poszukiwawczo-ratowniczych lub akcji humanitarnych w czasie innym niż wynikający z okoliczności, o których mowa w pkt 1,
b) działań ratowniczych w ramach odwodów operacyjnych,
c) udziału w ćwiczeniach w ramach odwodów operacyjnych,
d) wykonania zadań służbowych o charakterze terminowym lub zabezpieczającym działania, o których mowa
w lit. a–c, w czasie innym niż wynikający z okoliczności, o których mowa w pkt 1;”;

Kup chłopie wersję płatną to chociaż trochę będę się musiał zastanowić...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #230 dnia: Lipiec 04, 2025, 22:49:57 »
Po co kolegę karmicie ? Czas to najcenniejsza rzecz jaką człowiek ma, gospodarujcie nim oszczędnie :mellow:

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #231 dnia: Lipiec 04, 2025, 22:58:50 »
Po co kolegę karmicie ? Czas to najcenniejsza rzecz jaką człowiek ma, gospodarujcie nim oszczędnie :mellow:
Moim zdaniem BK KG PSP a przynajmniej jakiś jej funkcjonariusz użył AI aby uzasadnić wielka bzdurę a, że umiał tworzyć promty to wyszło spoko i przełożeni uwierzyli :rofl: A jakie będą tego konsekwencje :rofl: 
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2025, 06:14:20 wysłana przez Eqinox »

Offline obserwator1

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #232 dnia: Lipiec 04, 2025, 23:06:41 »
Nie spodziewałem się, że czat można tak łatwo pomylić paragrafy, skore je cytuje. Przyznaję, nie sprawdziłem tego wcześniej. Mamy jednak taką sytuację z tym rozporządzeniem, że nikt do końca nie wie, jak to faktycznie powinno wyglądać. Człowiek próbuje sobie jakoś z tym poradzić. Jesteśmy już w okresie, w którym nowe rozporządzenie obowiązuje, i pojawiają się różne interpretacje przepisów.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #233 dnia: Lipiec 05, 2025, 00:02:58 »
Problem w tym że większość z nas w ogóle nie stara się samodzielnie zrozumieć tematu lub chociaż zweryfikować czy przekazywane nam treści mają oparcie w rzeczywistości.
Tu na forum był temat o czasie służby liczył ze 200 stron i nadal padały w nim pytania o sprawy, które wielokrotnie zostały wyjaśnione i opisane. Mimo tego zawsze pojawiał się ktoś kto potrafił kolejny i kolejny raz pytać o oczywiste sprawy lub też wypisywać totalne bzdury.
W tym temacie też nie jest lepiej. Mylone są pojęcia, podnoszone są argumenty nie mające oparcia w przepisach, a czasami nawet wpadają wklejki z AI.

Zacznijmy interesować się przepisami prawa, które decydują o naszej codziennej służbie. Ich znajomość wszystkim nam wyjdzie na dobre.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2025, 00:06:14 wysłana przez pb11 »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #234 dnia: Lipiec 05, 2025, 06:13:45 »
Nie spodziewałem się, że czat można tak łatwo pomylić paragrafy, skore je cytuje. Przyznaję, nie sprawdziłem tego wcześniej. Mamy jednak taką sytuację z tym rozporządzeniem, że nikt do końca nie wie, jak to faktycznie powinno wyglądać. Człowiek próbuje sobie jakoś z tym poradzić. Jesteśmy już w okresie, w którym nowe rozporządzenie obowiązuje, i pojawiają się różne interpretacje przepisów.
Skoro nie wiesz czegoś to po co próbujesz wyjaśniać? Zapytaj! Jeśli nie rozumiesz to w imie czego dajesz wykładnię i to totalnie bzdurną? Widzisz mi się wydaje, że zrobiłeś to w jakimś celu ale nie chce mi się domniemywać twoich motywacji!

Offline sismondi

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #235 dnia: Lipiec 05, 2025, 09:00:25 »
To trochę przeraża może to rozporządzenie i program także wypluł ChatGPT.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #236 dnia: Lipiec 05, 2025, 09:51:27 »
Ja nie wiem czemu czepiacie się rozporządzenia.
Przepis jak przepis wcale nie jest zły, powiedziałbym nawet że porządkuje pewne sprawy.
Całe zamieszanie spowodowała narzucona interpretacja. Pozbyć się tych wytycznych i wszystko będzie ok.

Offline sismondi

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #237 dnia: Lipiec 05, 2025, 10:05:05 »
Ja nie wiem czemu czepiacie się rozporządzenia.
Przepis jak przepis wcale nie jest zły, powiedziałbym nawet że porządkuje pewne sprawy.
Całe zamieszanie spowodowała narzucona interpretacja. Pozbyć się tych wytycznych i wszystko będzie ok.
No to mówię niech związki zatrudnią porządnych adwokatów i niech pisze czarno na białym a nie interpretacje kadrowych.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #238 dnia: Lipiec 05, 2025, 10:29:46 »
I co to niby da.
Weź dowolny spór w Polsce zawsze po obu stronach barykady znajdą się poważni profesorowie prawa, zarabiający gigantycznej pieniądze za swoje opinie,  mający najlepsze kancelarie prawne w Pl. Ci profesorowie prawa będą prezentować zupełnie przeciwstawne stanowiska.
Na każdą opinie prawną można przygotować inną w kontrze do Twojej.
Musi pójść decyzja polityczna i tyle.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 05, 2025, 10:33:33 wysłana przez pb11 »

Offline nygus

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #239 dnia: Lipiec 05, 2025, 11:17:58 »
I co to niby da.
Weź dowolny spór w Polsce zawsze po obu stronach barykady znajdą się poważni profesorowie prawa, zarabiający gigantycznej pieniądze za swoje opinie,  mający najlepsze kancelarie prawne w Pl. Ci profesorowie prawa będą prezentować zupełnie przeciwstawne stanowiska.
Taki burdel zrobiony że normalny człowiek nie ogarnia ...tylko elity z kadr PSP :)
Rozbawiło mnie to co prawnik opowiedział na temat odpowiedzialności... Narzędzie źle działa to nie problem pracownika tylko pracodawcy... No i najlepsze rozmowa była o formach zjawiskowych przestępstw... Bo tłumaczyłem mu co wyprawia "nasz program" po wpisaniu W16Ca00 oraz próbowałem mu wyjaśnić o co chodzi (nie dałem rady) no więc jeśli dostawca oprogramowania celowo wprowadził funkcję która umożliwia fałszowanie czasu pracy a wręcz opisał to w dziale "Pomoc" odpowiada za pomocnictwo w popełnieniu fałszerstwa i podlega on karze jak za sprawstwo 
Uwielbiam ten meandry zawiłości prawa :rofl:
Przecież teraz jest najlepszy możliwy moment na tego typu naciski w stronę rządu/strony służbowej. Beznadziejne sondaże wymuszają na władzy podejmowanie działań wywołujących pozytywne skutki wśród obywateli. Jeżeli do tego dodamy niebezpieczne czasy wymuszające sprawne działania służb, to nie wiem na co czekamy…

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #240 dnia: Lipiec 05, 2025, 11:48:44 »
I co to niby da.
Taki burdel zrobiony że normalny człowiek nie ogarnia ...tylko elity z kadr PSP :)
Rozbawiło mnie to co prawnik opowiedział na temat odpowiedzialności... Narzędzie źle działa to nie problem pracownika tylko pracodawcy... No i najlepsze rozmowa była o formach zjawiskowych przestępstw... Bo tłumaczyłem mu co wyprawia "nasz program" po wpisaniu W16Ca00 oraz próbowałem mu wyjaśnić o co chodzi (nie dałem rady) no więc jeśli dostawca oprogramowania celowo wprowadził funkcję która umożliwia fałszowanie czasu pracy a wręcz opisał to w dziale "Pomoc" odpowiada za pomocnictwo w popełnieniu fałszerstwa i podlega on karze jak za sprawstwo 
Przecież teraz jest najlepszy możliwy moment na tego typu naciski w stronę rządu/strony służbowej. Beznadziejne sondaże wymuszają na władzy podejmowanie działań wywołujących pozytywne skutki wśród obywateli. Jeżeli do tego dodamy niebezpieczne czasy wymuszające sprawne działania służb, to nie wiem na co czekamy…

Problem nadgodzin dla rządu jest tylko i wyłącznie w PSP.. W dużym stopniu pompowanie nadgodzin przez kombinowanie, l4, krew ale jest taka możliwość to można korzystać..

Offline Straszak23

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #241 dnia: Lipiec 05, 2025, 17:42:58 »
I co to niby da.

Problem nadgodzin dla rządu jest tylko i wyłącznie w PSP.. W dużym stopniu pompowanie nadgodzin przez kombinowanie, l4, krew ale jest taka możliwość to można korzystać..

L4 i krew ?? Zdecydowanie bardziej przez sztuczne przetrzymywane wakatów. Jeżeli tworząc grafik na półrocze, bez uwzględnienia jakichkolwiek ćwiczeń, szkoleń, delegacji i ponadprogramowych urlopów strażacy mają po 100h nadgodzin, to chyba coś tutaj jest źle obliczone...

Offline obserwator1

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #242 dnia: Lipiec 05, 2025, 18:26:09 »
Skoro nie wiesz czegoś to po co próbujesz wyjaśniać? Zapytaj! Jeśli nie rozumiesz to w imie czego dajesz wykładnię i to totalnie bzdurną? Widzisz mi się wydaje, że zrobiłeś to w jakimś celu ale nie chce mi się domniemywać twoich motywacji!

Problem polega na tym, że sami wciąż nie wiemy do końca, jak ewidencjonować czas służby w przypadkach takich jak L4, oddanie krwi, szkolenia czy wyjazdy służbowe (np. zjazdy w szkołach).
Brakuje konkretnych przykładów i jasnych wytycznych, które pokazywałyby, jak te przepisy stosować w codziennej praktyce. Szukałem rozwiązania i rozpocząłem rozmowę z AI – zaproponowane tam uzasadnienie wydawało mi się logiczne, ale jak się okazało, nie miało ono pełnego pokrycia w obowiązujących przepisach.

Taka była moja intencja: podzielić się tą interpretacją na forum i wspólnie poszukać właściwego podejścia. Jak się okazało – zostało to szybko sprostowane. Nie ma potrzeby doszukiwać się drugiego dna w każdej wypowiedzi – chodziło tylko o próbę rozwiązania problemu, który dotyczy wielu z nas.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #243 dnia: Lipiec 05, 2025, 19:37:55 »
@obserwator1
Nie wierzę w niezdementowane informacje.
Ależ strażacy na powiatach doskonale wiedzą jak ewidencjonować L4 czy krew bo w tym zakresie żadnych zmian w przepisach nie ma... Ty w tej tematyce wypuściłeś dwa fejki i to stworzenie ewidentnie na popracie tezy zawartej w prezentacji BK. Dodatkowo w żaden sposób nie odniosłeś sie w swoich wpisach do realnych zmian w rozporządzeniu takich jak wspomniane przez Ciebie delegację czy podroze sluzbowe więc sorry ale ja nie wierzę w czyste intencje z twojej strony.

Offline nygus

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #244 dnia: Lipiec 05, 2025, 20:53:37 »
@obserwator1
Nie wierzę w niezdementowane informacje.
Ależ strażacy na powiatach doskonale wiedzą jak ewidencjonować L4 czy krew bo w tym zakresie żadnych zmian w przepisach nie ma... Ty w tej tematyce wypuściłeś dwa fejki i to stworzenie ewidentnie na popracie tezy zawartej w prezentacji BK. Dodatkowo w żaden sposób nie odniosłeś sie w swoich wpisach do realnych zmian w rozporządzeniu takich jak wspomniane przez Ciebie delegację czy podroze sluzbowe więc sorry ale ja nie wierzę w czyste intencje z twojej strony.
Ok z tym, że nie ma zmian w przepisach się nie zgodzę. A przynajmniej, z tego co u nas zostało powiedziane względem krwi.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #245 dnia: Lipiec 05, 2025, 20:55:36 »
Ok z tym, że nie ma zmian w przepisach się nie zgodzę. A przynajmniej, z tego co u nas zostało powiedziane względem krwi.
Powiedziane? Czyli nie przeczytałeś przepisu?

Offline nygus

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #246 dnia: Lipiec 05, 2025, 20:56:15 »
Powiedziane? Czyli nie przeczytałeś przepisu?
Masz rację, przepisy się nie zmieniły. Miałem na myśli interpretację naszej komendy.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #247 dnia: Lipiec 05, 2025, 21:51:07 »
Czyli jak zawsze, nikt nie zada sobie trudu zapoznania się z aktualnym stanem prawnym i ewentualnymi zmianami jakie on wprowadza. Większości wystarczy zasłyszana gdzieś informacja  której nawet się nie weryfikuje.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #248 dnia: Lipiec 05, 2025, 22:03:29 »
Czyli jak zawsze, nikt nie zada sobie trudu zapoznania się z aktualnym stanem prawnym i ewentualnymi zmianami jakie on wprowadza. Większości wystarczy zasłyszana gdzieś informacja  której nawet się nie weryfikuje.
Najgorsze jest to, że wielu ludzi na powołanych stołkach nie czyta co puszcza dalej...

Offline sismondi

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #249 dnia: Lipiec 06, 2025, 09:40:55 »
Dokładnie potem u nas jest tak a u was tak.