Pożarnictwo > SK-CPR-CZK

Czy szeregowy (str, st.str) może pełnić służbę na PSK?

<< < (24/25) > >>

dysfire:
Wstąpienie do służby 02.05.2007, kurs podstawowy wrzesień - grudzień tegoż roku, od października 2008 na PSK (obecnie na podoficerce), można???? - można!!!!!

mikeme:
Panowie i Panie, oczywiście wszystko się da, i wszystko można!!! Tylko nie jest to zgodne z prawem, waszą wiedzą fachową i przygotowaniem merytorycznym. Odpowiedzią na Wasze rozterki jest charakterystyka absolwenta umieszczona w programie Szkolenia Podstawowego Strażaka Jednostki Ochrony Przeciwpożarowej. Osoba bez min. kursu Uzupełniającego (podoficerki dla podziału bojowego - bo bywały różne podoficerki) nie może pełnić służby, być oddelegowanym, pełnić obowiązki Dyspozytora czy gorzej DOP/DOM. To tak jak obsługa żurawia 30T-onowego, umiem, bo się nauczyłem, ale nie mam na to papieru - kwalifikacji. I módlcie się, aby nic złego jak się nie wydarzyło (np. Kamień Pomorski) bo Wy i wasi szefowie dostaną z grubej rurki!!!! Koniec, kropka.

dr.Kudłaty:
Małe sprostowanie.... nie WY, ale ONI (szefowie) dostać z tej "rurki" powinni.
Po coś k****** zostało "stworzone" akty prawne regulujące poniekąd służbę w Państwowej Straży Pożarnej, żeby   nie były respektowane ??? NIE ! Może i są do poprawy (bankowo są), ale OBOWIĄZUJĄ i tego trzeba się trzymać BEZWZGLĘDNIE!.

PS:
Mam pełną skrzynkę prywatnych wiadomości na tym forum z pytaniem "........czy mogę dostać stopień oficerski nie zajmując stanowiska oficerskiego..." za każdym razem odpowiadam (z wyjaśnieniem oczywiście) TAK- MOŻESZ.
W ponad 90 % po jakimś czasie mam tzw. "zwrotkę" "...a mój kadrowiec twierdzi, że nie można..."
Ręce opadają jak w wielu tematach, bo na pytanie "... na jakiej podstawie tak twierdzi..." odpowiedzi już nie przychodzą (w 90 %).

mikeme:
Wybacz jogurciku, ale celowo użyłem słów "Wy" i "oni"....polecam postudiować Ramowy regulamin służby w PSP...tam jest wiele pięknych zapisów, i zgodnie z tym co piszesz, po coś ktoś to napisał, aby weryfikować i przestrzegać...i znajdziesz tam min. …

”Strażak, który wykonując rozkaz wiedział lub godził się na to, że popełnia przestępstwo ponosi odpowiedzialność karną. Odpowiedzialność  karną ponosi również ten, kto taki rozkaz wydał….”

A z perspektywy KK, art. 231 nie wygląda to pięknie.

dr.Kudłaty:
Strażak w tym momencie nie wykonywał rozkazu (stricte).
Zapewniam Cię, że zapoznałem się ze wszystkimi aktami prawnymi, które regulują wprost pełnienie służby w Państwowej Straży Pożarnej. Mało tego. Zajmuję się i takimi, które wykraczają ponad tę formację (bezpośrednio).
Proszę Cię bardzo. Nie kładź swoich ciężko zarobionych pieniędzy na przedstawiony powyżej argument- szkoda ich.
Jakiś już czas temu postanowiłem nie polemizować w aspektach prawnych Naszej służby i tym razem również nie zrobię tego.
Radca prawny - 150 PLN brutto i wsio się dowie Pan st. str.
Ja przedstawiam jak widać czasami tylko subiektywne opinie na dany temat.

ps.
co do cytowanego przez Ciebie art. 231 & 1 KK to odnosi się on wyłącznie do funkcjonariusza publicznego, więc zerknij dokładnie, kto nim jest, lub może nim być, bo bankowo nie st.str. pełniący obowiązki, lub zajmujący to stanowisko.

Pozdrawiam @mikemeciku

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej