Panowie wszystko można szczególnie że pracowałem już z bazami Ewid
Tylko po pierwsze KG/KP/KM itd. nie mają praw do tych baz

( ponieważ z tego co wiem nie zabezpieczono tego w umowach) ,
Po drugie nigdzie oficjalnie nie jest opisana struktura bazy – nie wiem czy poza autorem ktoś ją tak naprawdę w ogóle zna .
Po trzecie czy to powinno leżeć po stronie OSP ? Kilka lat temu w mojej okolicy był pomysł by
udostępnić OSP – SWD do wypełniania meldunków – można to zrobić zresztą tanio i prosto poprzez
wyniesienie specjalnie do tego przeznaczonego komputera w PSK. 1 komputer , 1 licencja i za pośrednictwem Internetu może korzystać 100 OSP tylko czy PSP na tym zależy - takie rozwiązania funkcjonują np. JRG – Posterunek
Po czwarte trzeba rozdzielić - ewidencja zdarzeń w OSP nie koniecznie musi zawierać dane dla Ewid. Prędzej skłaniał bym się, że dane z SWD można by importować do Strażaka – czasy , adresy itd.
Natomiast co w programie – program jeszcze się intensywnie rozwija , w brew mojej woli zostałem namówiony o rejestry dotyczące strażaków: prace społeczne , historia działalności w OSP , odznaczenia i wyposażenie na stanie . Będą to 4 proste bazy pozostające w relacji z każdym strażakiem .
Równocześnie cały czas pracuje nad systemem dla Gmin. Kila programów już w Polsce pracuje ( niektóre nawet sieciowo ) kilka Gmin jest w trakcie decydowania się na zakup – więc trzeba pisać .
W kolejce czeka jednak np. program dla Strażaków OSP i PSP mam pomysł jak napisać funkcjonalne narzędzie do Ratownictwa Medycznego w KSRG z możliwością wypełniania kart medycznych , wykazem zestawów medycznych , zamówieniami sprzętu , rejestrem dezynfekcji itd.
Pozdrawiam
PS. W najbliższych dniach przygotuje jeszcze wersje DEMO programu z częściowo uzupełnioną bazą danych , ułatwi to faktyczne testowanie programu bo na pustych rekordach ciężko coś sprawdzić .
Niestety prosta instalacja programu stwarza niektórym dużo problemu . Mam użytkowników wersji już licencjonowanych którzy bez wskazówek zainstalowali program , zmieniają jego wersje i niema problemów. Są tacy którzy po uzyskiwaniu kilku wskazówek również świetnie sobie radzą .
Jest jednak kilka przypadków gdzie program uznawany jest za nie do zainstalowania .
Nie ukrywam że są również tacy którzy próbowali grzebać w programie , a potem przysyłają , zrzuty ekranu , z prośbą o pomoc bo nie działa .

Czy naprawdę instalacja programu jest tak skomplikowana ?
Oczywiście mogę to uprościć jeszcze bardziej , ale tak Ja , jak i użytkownicy stracimy kontrolę nad tym programem ! A każda automatyzacja powoduje ograniczenie funkcjonalności .