Autor Wątek: Ekwiwalent  (Przeczytany 107794 razy)

Offline Antonio998

• Strażak Sam
  • *
  • By inni mogli żyć.
Odp: Ekwiwalent
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 04, 2007, 18:19:19 »
Witam mam kilka pytań odnośnie ekwiwalentu, ale pierw przedstawię sytuację u nas w OSP.
Dotacja, którą dostajemy z gminy jest podzielona na dwanaście częsci i co miesiąc dostajemy na nasze konto jedną część pieniędzy, które możemy przeznaczyć na sprzęt, remonty, paliwo, ekwiwalent, itp. Pieniędzy za ekwiwalent nie pobieraliśmy ponieważ zrzekliśmy się ich na rzecz nowego wyposażenia, jestem prezesem od roku więc nie wiem na jakich zasadach tego dokonano.
Od tego roku zpowrotem co kwartał chcemy wypłacać pięniądze.

1. Na koniec kwartału chcemy zwołać zebranie i uchwalić stawkę godzinową - czy sami możemy ustalić stawkę?
2. Wypłacimy pieniądze - czy musimy poza tym, że wykażemy wypłatę ekwiwalentu dokonywać jakichś opłat w ZUS
3. Weżmiemy pieniądze za wyjazd - czy musimy się gdzieś z nich rozliczać, "pokazywać" dodatkowy dochód, lub płacić jakiś podatek dochodowy w urzędzie skarbowym lub gdzieś indziej?
"Ten jest większy między ludźmi kto umie służyć i kto poświęca siebie dla dobra innych"

Offline naczelnik darek

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 04, 2007, 18:46:03 »
Antonio88 u mnie stawka godzinowa jest taka jak w przepisach czyli 1/175 przeciętnego wynagrodzenia wypłata co pół roku lista wypłat robiona przez U.G. chłopaki podpisują i lista wraca do U.G. Jeśli nie jesteście na własnym rozrachunku to nie musicie rozliczać się z ekwiwalętu a co do opłat w ZUS to nic o tym niewiem

Offline prezesbogdan

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 04, 2007, 19:06:26 »
Antonio88 . W przypadku rezygnacji z wypłaty ekwiwalentu muszą się na to wszyscy zgodzić. W zasadzie powinno to wyglądać tak,że każdy podpisuje listę wypłat i pieniądze przekazuje na rzecz jednostki . Musi być to zrobione w ten sposób by nikt z zewnątrz nie zarzucił tego ,że gmina za pośrednictwem jednostki nie wypłaca ekwiwalentu. W sprawie ZUS to jest tak,że ekwiwalent nie podlega składkom ZUS bo wypłata nie podlega skutecznie prawnej umowie( np. umowa o pracę czy umowa zlecenie)
ekwiwalent jest zwolniony z podatku dochodowego od osób fizycznych do kwoty określonej w ustawie czyli do 1/175 . Jest o tym mowa w ustawie "podatek dochodowy od osób fizycznych w punkcie - zwolnienia przedmiotowe.

Offline Azama

• Bywalec
  • *
  • ratownik medyczny :]
« Odpowiedź #43 dnia: Sierpień 13, 2009, 12:55:29 »
Mam pewne pytanie a właściwie proźbe o porade. Moja jednostka ma na terenie gminy największą liczbę wyjazdów, więc pieniędzy z wypłat ekwiwalentu było by sporo gdyby nie jeden incydent. Mój naczelnik oddał kwartalne rozliczenie komendantowi miejsko-gminnemu a ten wykreślił z listy wyjazdów 19 akcji. Swoją decyzję argumentował, że karty wyjazdowe nie zgadzają się z kartami kierowcy( kierowca czasem nie pamiętał dokładnych godzin które powinien umieścić w swoich kartach i podawał je "na oko"). I tu mam pytanie: czy komendant miał prawo odrzucić 19 wyjazdów( ok 40 godzin)??  :huh: Jeżeli tak to dlaczego?  :huh:
Do not search for us, we will find You.
Do not wait for us, we are here... all ready.
Do not ask about our name, You know it well.
We are Your Guardian Angels.

Offline romiwe

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Sierpień 13, 2009, 13:25:10 »
Swoją decyzję argumentował, że karty wyjazdowe nie zgadzają się z kartami kierowcy( kierowca czasem nie pamiętał dokładnych godzin które powinien umieścić w swoich kartach i podawał je "na oko"). I tu mam pytanie: czy komendant miał prawo odrzucić 19 wyjazdów( ok 40 godzin)??  :huh: Jeżeli tak to dlaczego?  :huh:

Wiesz trudno mi się odnieść to tego co mógł komendant
u nas sprawa wygląda następująco
Każdorazowo po akcji weryfikujemy ile godzin i ile ludzi brało udział - uzgodnienie trwa 3-5 min
Rozliczenie kwartalne przygotowuję osobiście zawożę do KPSP
ta następuje weryfikacja godzin - ludzi dni otrzymuję podpisy z pieczątkami na zestawieniu .Następnie jedę do gminy i czekamy na kasę .
Nie wiem jakie uzgodniona poczyniono u was w z KMG.Ale po głębszym przemyśleniu to wasz komendant nie mógł odrzucić jeżeli nie miał potwierdzenia w KPSP, ale podjąć działania zmierzające do wyjaśnienia niezgodności.Z tego co mi wiadomo to on Wam ma pomagać a nie kłaść kłody pod nogi .Warto by z
nim pogadać . Powodzonka

Offline Azama

• Bywalec
  • *
  • ratownik medyczny :]
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpień 13, 2009, 13:45:15 »
Kolego @romiwe problem polega tylko na tym, że godziny zostały zweryfikowane przez KMPSP. A komendant sam uznał, że akurat za te 19 wyjazdów nie wypłaci się nam pieniędzy. Co w tej sytuacji możemy zrobić? Rozmowa na nic sie nie zda bo komendant od poczatku krzywdzi naszą jednostkę. I wątpię, żę zrozumiałby cel rozmowy gdyby odbyła się spokojnie bez odpowiedniej argumentacji ( :karabin:) Czy możemy podjąć jakies kroki prawne w tej sprawie? Będę wdzięczna za pomoc
Do not search for us, we will find You.
Do not wait for us, we are here... all ready.
Do not ask about our name, You know it well.
We are Your Guardian Angels.

Offline romiwe

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpień 13, 2009, 15:25:47 »
na pw

Offline Fredek

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Wrzesień 03, 2009, 22:30:31 »
Proponuję napisać odwołanie do wójta, burmistrza, jeśli to nie pomoże to do RIO.

Offline krystian0079

• Bywalec
  • *
  • Zapraszam na www.kaziustrazak.blog.onet.pl
« Odpowiedź #48 dnia: Wrzesień 03, 2009, 23:14:31 »
U mnie w gminie płacą 12zł za akcje i tyle samo za szkolenia....A co to za płacenie tyle lat jeździłem bez żadnej kasy i dobrze mi z tym było oczywiście kasa zawsze się przyda, ale, po co ta biurokracja, gdy przyjeżdżamy z działań ratowniczo gaśniczych to następne 30minut zajmuje wypisywanie dokumentów do naszej kochanej władzy, która to skrupulatnie cię rozliczy do minuty to tak na marginesie. Śmiech na sali rozpoczyna się, gdy rada gminy na sesji uchwala 12zł dla strażaków ochotników działających w KSRG wszystko jest Oki, ale nie rozumiem zachowania wójta, który to dzwoni do KP PSP i mówi " Proszę o jak najmniejsze dysponowanie jednostek OSP w celu ograniczenia wydatków na ekwiwalent” dla mnie to jest śmiech na sali :rofl: a z drugiej strony wójt sobie głową wali w  :wall: gminnej jednostce OSP zakazał wyjeżdżać na osy idt dobrze ze do nas jeszcze nie sapie:) na szczęście my od gminy nic nie dostajemy tylko wypłacają nam ekwiwalent, bo to maja narzucone z góry a na Paliwo nic nie dają na ubezpieczenie aut idt w tym roku wójt rzucił kasa i dał nam na NAOMEX-y normalnie cud.... Naszą władze zostawię bez komentarza, bo to szkoda czasu i pisania tu na forum....

Offline Rafał998

• VIP
  • *
  • A 8 dnia Pan Bóg stworzył Strażaka :)
    • Ochotnicza Straż Pożarna
« Odpowiedź #49 dnia: Wrzesień 04, 2009, 09:55:43 »
Witam u nas kiedyś się jeździło bez kasy potem weszła ta ustawa i dostawaliśmy 8 zł za godzinę teraz od czerwca dostajemy 15 zł mam znajomego na pomorzu gdzie płacą 19 za godz.  :rofl:

Offline PatiMDP

• Pati... ale już nie MDP :)
  • Strażak Sam
  • *
  • Członek Zarządu, ratownik - kierowca
    • OSP Praszka
« Odpowiedź #50 dnia: Wrzesień 04, 2009, 15:43:09 »
U nas to jest kwota 20zł za godzinę.  :straz:

Co do władzy to również nie będę się obszernie wypowiadać. :milcz: Na straż miejską (kilku kolesi bez wojska niepotrzebnych w tak małym miasteczku) jest przeznaczane więcej pieniędzy (100tys.) niż na 9 jednostek straży. :wall: Tak mi mówił wuja, który jest w komisji rewizyjnej.
Mercedes Benz Atego 1629 GCBA 4,5/16
Mercedes Benz 409 GLBA 1/8+RD
IFA SD30

Offline BRAVEHEART

• VIP
  • *
  • hot hot hot...
« Odpowiedź #51 dnia: Wrzesień 04, 2009, 21:20:58 »
Tymczasem np strażacy - ochotnicy w Belgii dostają około 30 EUR/h... z tym że zazwyczaj pieniążki przekazują na sprzęt...
Ale za to jakie tam są remizy :) jest np. siłka, bilard, bar z piwkiem (po pracy oczywiście) i innymi napojami, sala do gry w różne sporty, itp...

Offline max[]

• VIP
  • *
    • ...
« Odpowiedź #52 dnia: Wrzesień 04, 2009, 21:26:15 »
U mnie jest jeszcze inaczej... 100zł za wyjazd samochody do 4godz i 200zł powyżej 4godz niezależnie od obsady auta. Cała kasa idzie na konto i kupujemy sobie za to sprzęt, koszulki itp. oraz z tej puli organizowana jest impreza "podziękowanie"

Offline remfire

• VIP
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Wrzesień 04, 2009, 23:07:44 »
jak ktos może dostawać ekwiwalent w wysokości 19 czy 20 zł/h , skoro wysokość stawki godzinowej nie może przekraczać 1/175 przeciętnego wynagrodzenia podawanego przez GUS ? dla przypomnienia podam ostatni komunikat GUS
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w gospodarce narodowej wyniosło 3081,48 zł w II kw. 2009 roku, podał Główny Urząd Statystyczny (GUS)
Dzieląc to przez 175 otrzymujemy maksymalna stawkę godzinowa 17,61zł. Który Urząd wypłaca więcej łamiąc prawo ?

A co do kosztów paliwa , ubezpieczeń pojazdów itp to tez wygląda mi trochę dziwnie aby Urząd wypłacał ekwiwalenty , a nie finansował tamtych kosztów. Proponuję dokładnie dowiedzieć się jak jest w danym przypadku, a dopiero później pisać.

Zwracam na to uwagę bo osobiście zetknąłem się z przypadkiem gdy jedna z jednostek OSP włączonych do KSRG  skarżyła się że Gmina zupełnie nic nie daje na jej utrzymanie. Dokonano więc podliczenia wydatków na ową jednostkę - ubezpieczenia, paliwa, przeglądy, naprawa pojazdu, energia , woda, telefon,  itp ,( bez ekwiwalentów) -  i wyszła suma kilkunastu tysięcy w ciągu roku.

Offline romiwe

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Wrzesień 05, 2009, 09:26:57 »
jak ktos może dostawać ekwiwalent w wysokości 19 czy 20 zł/h , skoro wysokość stawki godzinowej nie może przekraczać 1/175 przeciętnego wynagrodzenia podawanego przez GUS ? dla przypomnienia podam ostatni komunikat GUS
Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w gospodarce narodowej wyniosło 3081,48 zł w II kw. 2009 roku, podał Główny Urząd Statystyczny (GUS)
Dzieląc to przez 175 otrzymujemy maksymalna stawkę godzinowa 17,61zł. Który Urząd wypłaca więcej łamiąc prawo ?

A u nas jest tak : podstawa prawna to art 28 Ustawy o ochronie ppoż.z dnia 24.08.1991 ?dz U nr 81 poz.351  a za kwartał II 2009 u nas obowiązuje max stawka na Mp nr 30/2009 poz 447 i stawka jest 18,20 i Taką decyzje - raczej uchwałę podjęła gmina aby na tej podstawie wypłacać ekwiwalent .Oczywiście jak MP ogłosi  nową stawkę na III kw będzie ona brana do wyliczeń

Offline remfire

• VIP
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Wrzesień 05, 2009, 15:29:01 »
A u nas jest tak : podstawa prawna to art 28 Ustawy o ochronie ppoż.z dnia 24.08.1991 ?dz U nr 81 poz.351  a za kwartał II 2009 u nas obowiązuje max stawka na Mp nr 30/2009 poz 447 i stawka jest 18,20 i Taką decyzje - raczej uchwałę podjęła gmina aby na tej podstawie wypłacać ekwiwalent .Oczywiście jak MP ogłosi  nową stawkę na III kw będzie ona brana do wyliczeń
Nie tylko u Was tak jest , ale właśnie te zasady obowiązują wszystkich naszym kraju. Masz rację że poprzednia maksymalna stawka była nieco wyższa, ale teraz się obniżyła ( spadło przeciętne wynagrodzenie). Nie zmienia to jednak faktu iz jeszcze nigdy   owa maksymalna stawka nie przekroczyła kwoty 19 zł/ h - stąd moje pytanie jak jakakolwiek Gmina może wypłacać stawki 19 czy 20 zł/h ?  Rada podjęła taką Uchwałę wbrew prawu, radcy prawni nie mieli zastrzeżeń , a Wojewoda tego nie uchylił ?
 Wiele Uchwał podjęto z nieco niższymi stawkami ( 15 -16 zł ) właśnie po to aby nie podejmować kolejnych uchwał co kwartał, gdy stawka podana przez GUS się zmienia - jednak jesli ktoś chce to oczywiście może podejmować Uchwały co kwartał.

Offline grzela

• VIP
  • *
  • I smile like an angel, a heart like the devil.
« Odpowiedź #56 dnia: Wrzesień 05, 2009, 16:22:30 »
Wiele Uchwał podjęto z nieco niższymi stawkami ( 15 -16 zł ) właśnie po to aby nie podejmować kolejnych uchwał co kwartał, gdy stawka podana przez GUS się zmienia - jednak jesli ktoś chce to oczywiście może podejmować Uchwały co kwartał.

Ekwiwalent ustala się ułamkowo, a nie kwotowo.

Przykładowa Uchwała Rady Gminy:

Ustala się wysokość ekwiwalentu pieniężnego przysługującego członkowi ochotniczej straży pożarnej mającej siedzibę na terenie gminy ……………, który uczestniczył w działaniu ratowniczym lub szkoleniu pożarniczym organi-zowanym przez Państwową Straż Pożarną lub Gminę ………………. w kwocie odpowiadającej 1/175 przeciętnego wynagrodzenia, ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego w Dzienniku Urzędowym Rzeczypospolitej Polskiej „Monitor Polski” na podstawie art. 20 pkt 2 ustawy z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (Dz.U. z 2004 r. Nr 39, poz. 353, z późn. zm.) przed dniem ustalenia ekwiwalentu, za każdą godzinę udziału w działaniu ratowniczym lub szkoleniu pożarniczym.

http://www.zosprp.pl/files/prawo/ekwiwalent2/uchwala%20rady%20gminy%20w%20sprawie%20wysokosci%20ekwiwalentu.11.08.doc

Ekwiwalent pieniężny dla członka Ochotniczej Straży Pożarnej za udział w działaniach ratowniczych lub szkoleniu pożarniczym.

http://www.zosprp.pl/?q=node/1069

Offline remfire

• VIP
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Wrzesień 05, 2009, 19:14:53 »
Nie do końca jest to prawda - można podjąć Uchwałę z takim sposobem określenia stawki jak podajesz, ale można tez podać konkretna kwotę. Ważne jest jedynie aby nie była ona wyższa niż owa 1/175 przeciętnego wynagrodzenia.  We wszystkich gminach mojego powiatu określona jest konkretna kwota ( jest ona różna w różnych gminach) i nikt tego nie zakwestionował.

Offline grzela

• VIP
  • *
  • I smile like an angel, a heart like the devil.
« Odpowiedź #58 dnia: Wrzesień 05, 2009, 19:19:57 »
Nie do końca jest to prawda - można podjąć Uchwałę z takim sposobem określenia stawki jak podajesz, ale można tez podać konkretna kwotę. Ważne jest jedynie aby nie była ona wyższa niż owa 1/175 przeciętnego wynagrodzenia.  We wszystkich gminach mojego powiatu określona jest konkretna kwota ( jest ona różna w różnych gminach) i nikt tego nie zakwestionował.

Dlatego napisałem, że lepiej zrobić to ułamkowo.
Bardziej przejrzyste, mniej kombinacji w razie:

Offline Siedemsetter

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Wrzesień 06, 2009, 16:21:53 »
u mnie jest 10zł/h jednak  tak nikt nie sie nie ubiega o te pieniądze bo są one w tej samej puli co pieniądze na utrzymanie jednostek. wiosną miasto postawiło nam sprawe jasno - weźmiecie teraz ekwiwalent, na jesień nie będziecie mieli paliwa.
"Cóż może być piękniejszego nad człowieka rycerskiego?..."