Zapytam w tym wątku choć sprawa dotyczy trochę podwyżki trochę emerytur. Wczoraj rozmawiałem z kolegą z innej jednostki, który 24 lutego będzie odchodził na pełną em. Miał zamiar służyć dłużej, ale zdrowie się mu posypało i od września kiedy dowiedział się o chorobie i podjął decyzję o odejściu na em jakoś dociągnął do lutego. Chodzi o art.41 ustawy z 1.12.2022 r ,,o szczególnych rozwiązaniach służących realizacji ustawy budżetowej na 2023r. Czy do ZZ docierają jakieś informacje od odchodzących na em. Czy ZZ coś może w tym kierunku robią ? Chodzi o przesunięcie waloryzacji dla odchodzących z stycznia na marzec. Sytuacja ma miejsce po raz pierwszy. Inne służby działają w tym kierunku przygotowując się do pozwów zbiorowych. Sprawa dotyczy kolegi, który przez wiele lat był członkiem ZZ, płacił składki. Czy ZZ dbają też o strażaków odchodzących na em? Chłopak nie ma konta na forum, a ja nie pytam bo mnie prosił tylko ja zaproponowałem, że zapytam bo znam jego sytuację. Dlatego proszę o odpowiedzi ludzi, którzy maja coś konkretnego do powiedzenia na w/w temat nie wdając się w pyskówki. Ewentualnie jeżeli są jakieś widomości to roszę na prv, żeby nie zaśmiecać tematu.