Służba > Forum zawodowców
Służba Wartownicza
ogniomiszcz:
--- Cytuj --- poszukam w "rycerskim".....może w dziale "Turnieje i Pojedynki" :lol:
--- Koniec cytatu ---
Geddeon jesteś bardzo blisko :))
POLSKI KODEKS HONOROWY. Zasady pokojowego postępowania honorowego
W Polsce istnieją sądy honorowe dla policjantów, zajmujące się łamaniem zasad etyki, ale dotąd rozpatrzyły zaledwie 2 sprawy. (kgp.gov.pl).
A strażacy?
A co? strażacy gorsi? Nieee. Też mogli mieć ale.......
Projekt ustawy z 1992 o zmianie ustawy o Państwowej Straży Pożarnej Projekt zakładał:
w art. 122:
a) ust. 1 utrzymuje brzmienie:
"1. W sprawach o nieprzestrzeganiu przez strażaka zasad etyki zawodowej,
w szczególności honoru, godności i dobrego imienia służby, w jednostkach
organizacyjnych Państwowej Straży Pożarnej mogą być tworzone sądy
honorowe.",
ale komuś to się chyba nie spodobało.
Ochotnicy mają Główny Sąd Honorowy. A teraz zacytuję artykuł ze "Strażaka"NIE.pl :)
W okresie trzech lat (tyle istnieje po reaktywacji) Główny Sąd Honorowy rozpatrywał tylko jedną sprawę. Daje to świadectwo - co podkreślono w sprawozdaniu - że działacze Związku postępują zgodnie z zasadami praworządności i etyki wewnątrzorganizacyjnej.
fireman:
@zubek
poczytałem o tych sądach honorowych i o rany ileż życie byłoby prostrze gdyby każdy zachowywał się honorowo :) ten link trzeba podesłać do kilku Komend gdzie słowo honor jest nieznane przywódc om tych Komend :)
Gość_bartek6:
warta to jest tylko w szkołach chyba że sa w innych jednostkach dowódcy typu rybka,świderski etc.
ja sobie niewyobrażam aby ktoś przebywał na warcie w jrg gdzie wszystko jest pozamykane i z czym my na tej warcie mielibyśmy pilnować z toporkiem?
dla mnie to smieszne te warty
Geddeon:
Bartku jest to może śmieszne ale tak jest.......
Mimo że nie stosuje sie tego lub poprostu "omija" jednak coś takiego jak służba wartownicza jest w wytycznych.(przynajmniej u mnie)
Sensowność takich wartowników jest śmieszna. Najlepiej byłoby zakupić wiatrówki albo proce to przynajmniej byłoby już coś. :lol:
Nawigacja
Idź do wersji pełnej