Nie wiem czy na każdym M/P SK był do wglądu projekt z założeniami dla nowego SWD.
Założenia dla programu dobre, można było nanosić swoje uwagi które miały być wysłane dalej, a co wyjdzie zobaczymy

Wg mnie jednak dobrze że dalej Abakus, ma doświadczenie, przez lata rozwijał SWD i robił to wszystko pod dyktando KG.
To co KG kazało to Abakus robił, nie znam innej firmy która miała by tyle doświadczenia ze współpracy ze Strażą w naszym kraju a przeskakiwanie teraz po tylu latach rozwoju na inny kwiatek ... hmmmm no nie wiem.
Co do tego narzekania jakie to SWD złe ... to co było te kilkanaście lat temu a jest teraz to przepaść.
Kiedyś przecież w ogóle nie było opcji przedysponowywania, zawracania, anulowania dyspozycji czy przesyłania sobie informacji o sprzęcie jeśli wspólne akcje na dwa lub więcej powiatów... Tak było i trzeba było nieźle kombinować żeby jakoś papiery grały.
Tak zgadza się, program się rozbudował, jest problem z wpisywaniem danych bo ... góra sama nie wie co jak wpisywać i nie ma jasnych wytycznych. Wzrosły wymagania co do tego jakie komputery i serwery trzeba mieć (ale czy nowy windows chodzi na starych kompach?).
Kolejny problem to robienie takich zestawień których nie ma w SWD (exel niech żyje exel) a wręcz czasem mi się wydaje że ktoś nie chce nawet sobie trudu zadać żeby wyciągnąć z SWD to co trzeba i śle na dół ... tabelki do wypełnienia na cito.
Jeśli się sprawy przypilnowało, jeśli ma się uruchomione (czytaj opłacone) dodatkowe moduły, podpięte DWA, centralkę tel., DSP, monitoring ppoż, mapę online, GPS, rejestratory rozmów, dobrze robi się karty, uzupełnia bazę to naprawdę wiele rzeczy idzie z tego programu wyciągnąć tak o od ręki czy stworzyć kartę zgłoszenia z już uzupełnioną częścią danych.
U mnie wiele dokumentów jest podpiętych w formie elektronicznej do SWD, niestety lub stety żeby skorzystać trzeba kliknąć w odpowiednią ikonkę i procedurę sobie odczytać. Wada - nie wyskakuje od ręki, zaleta - sam decyduję kiedy i co otworzyć, jeśli dobrze poukładane dokumenty to myślę że działa to lepiej.
Dodatkowo jeśli do danej miejscowości czy ulicy lub obiektu jest również podpięty plik z mapką czy innymi informacjami pojawia się dodatkowe okienko z listą tych plików i szybko można je uruchomić. Trochę to szwankowało bo było dużo aktualizacji i czasem ta opcja przestawała działać.
Fakt w świetle obowiązujących procedur, tabelek ile sprzętu ma być dysponowane taka "chmurka" z podpowiedzią by się przydała czyli np. ile GBA ile GCBA itd.
Poza tym to chyba nie ma być wujek google

Tak jak się ten program wypełni i uzupełnia tak się potem z niego korzysta a dyspozytor ma mieć łeb na karku i myśleć heheh
Pozdrawiam i ciekaw jestem kiedy dostaniemy to nowe SWD