Pożarnictwo > Ratownictwo Medyczne

ewakucja poszkodowanego samochodem pożarniczym do szpitala

<< < (3/10) > >>

Pedros:
Nie tak dawno odbyły się u nas ćwiczenia zgrywające. Wypadek masowy wszystkie służby z miasta wyciągnięte z łóżek :)

Był autobus pełen młodzierzy, paląacy się maluch i jeszcze jeden osobowy. I po raz pierwszy nie organizował tego komendant PSP wraz z dyr. pogotowia tylko osoba zupełnie niezależna - koordynator medyczny (teraz nie wiem czy powiatowy czy wojewódzki ale chyba powiatowy)
I od razu widać było różnice. Po zakończonych ćwiczeniach nie było obopólnego kadzenia sobie wychwalania pod niebiosa umiejętności i zgrania służb tylko koordynator zaczął sypać konkretne uwagi.
Między innymi -  wszyscu funkcjonariusze PSP natychmiast do przeszkolenia w zakresie udzielania PP.

Ale nie otym chciałem mówić. Otóz podczas ćwiczeń, które trwały przecież kilka godzin zdażało się że karetki dostawały "prawdziwe" zlecenia i odjeżdżały na sygnałach. Poza tym było ich wogóle trochę mało.
I koordynator króciótko: "ciężko ranni będą odwożeni do SOR samochodami strazy pożarnej."

I zaczęło się.... JAK TO ZROBIĆ?

Więc, może poproszę o kilka wypowiedzi. Mamy (żeby było łatwo) jednego poszkodowanego leżącego na chodniku i do dyspozycji GBA 6 osobowego. Co po kolei?

BURY:
Kierującym przy akcji jest zawsze  przedstawiciel  Staży Pożarnej (PSP OSP   przykład Hala Katowicka) i Koordynator Wojewódzki Powiatowy nie ma możliwości dysponowania samochodami pożarniczymi bez jego zgody zreszta uzgodnienia co do ćwiczen musialy byc przeprowadzone poniewaz watpie aby komendant powiatowy zgodzil sie na zadysponowanie kilku samochodów bez wczesniejszego zabezpieczenia terenu       

co do ewakuacji samochodami pożarniczymi ciężko rannych to głupota ponieważ illu da się ich zmiescic dwóch rannych w pozycji leżącej zresztą przy kilkugodzinnej akcji napewno juz by były podstawione autobusy nawet przy Hali Katowickiej chyba nikt rannych nie wywozil zamochodami straży a był to chyba wypadek masowy

bulon:
a ja proponuje abys przeczytal caly temat od poczatku bo ewidentnie nie wiesz jakie sa mozliwosci

BURY:

--- Cytat: bulon w Maj 12, 2007, 16:22:52 ---a ja proponuje abys przeczytal caly temat od poczatku bo ewidentnie nie wiesz jakie sa mozliwosci

--- Koniec cytatu ---

moze nie wiem jakie sa mozliwosci ale chyba lekarz nie moze dysponowac pojazdami strazy pozarnej

przy kilkugodzinnej akcji jak pisze Pedros bylo za malo karetek czyja to wina chyba Koordynatora powinien zadysponowac karetki z innego powiatu czy tez wojewodztwa bo on prowadzi Koordynacje dzialan medycznych

bulon:
czas dojazdu karetki z innego wojeowdztwa wzgledem 15 min transport GBA do soru- wyzsza wyzszosc - czytaj od poczatku topik

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej