Autor Wątek: Dysproporcja w wyjazdach między JRG  (Przeczytany 6499 razy)

Offline Druh Heldens

• Bywalec
  • *
Dysproporcja w wyjazdach między JRG
« dnia: Lipiec 10, 2026, 15:23:19 »
Cześć wszystkim!

Jak wygląda w waszych Komendach sprawa dysproporcji w wyjazdowości poszczególnych JRG? Czy te bardziej wyjazdowe JRG mają wyższe dodatki itp? Czy też wszystko robione jest "Ku chwale Ojczyzny"?

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
Odp: Dysproporcja w wyjazdach między JRG
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 10, 2026, 15:24:34 »
Cześć wszystkim!

Jak wygląda w waszych Komendach sprawa dysproporcji w wyjazdowości poszczególnych JRG? Czy te bardziej wyjazdowe JRG mają wyższe dodatki itp? Czy też wszystko robione jest "Ku chwale Ojczyzny"?
Duże miasto, bardzo różne ilości wyjazdów, ku chwale ojczyzny.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 10, 2026, 23:17:10 »
Czyżby Państwo/Podatnicy nie płacili wam regularnie uposażeń?.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2026, 23:24:22 wysłana przez pb11 »

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 11, 2026, 09:45:56 »
Ci co mają mniej - powinni podpalać, żeby dorównać do bohaterów.
W strategii wszystko jest proste, lecz nie jest łatwe.
Carl von Clausewitz

Offline scalpel19

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 11, 2026, 10:49:54 »
To raczej tych drugich uwiera :) mam rozwiazanie tego problemu - ciągła rotacja ludzi między jednostkami.

Offline Druh Heldens

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 11, 2026, 11:03:24 »
Czyżby Państwo/Podatnicy nie płacili wam regularnie uposażeń?.

A co ma jedno do drugiego, bo nie rozumiem aluzji? Chyba logiczne, że za cięższą pracę oczekuje się lepszego wynagrodzenia.

Ci co mają mniej - powinni podpalać, żeby dorównać do bohaterów.
Wystarczy, żeby dodatki/nagrody były adekwatnie większe. I wtedy każdemu dać wybór czy idzie na bardziej wyjazdową jednostkę i lepiej zarabia czy siedzi w sanatorium i zarabia mniej.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 11, 2026, 12:05:53 »
A w zakresie masz udział w akcjach ratowniczych czy udział w iluś tam akcjach?. Chyba wiesz co podpisywałeś i gdzie szedłeś. 
Dam przykład po 2000 r.  przez 2 lata służyłem chyba na najliczniejszej JRG w Pl wyjazdów sporo a nawet bardzo dużo ale z uwagi na specyfikę moich dodatkowych obowiązków byłem rozpisywany na 5-6 wózek. Ja tam nawet 0,5%  miałem problem zrobić, i nie byłem jakimś wyjątkiem. I co mi też zapłacić bo gdzieś tam służę.
Ale idzmy dalej a co z tymi co nie palą, wiesz ile efektywnie rocznie więcej godzin pracują, im też należy więcej płacić?. Wykaże jeszcze drastyczniejszy przykład (i są na to badania możesz je odszukać) wiesz o ile procent efektywniejsze są osoby, które nie są uzależnione od scrollowania telefonu.
Co z jednostkami, które maja bazy sprzętu przecież tam się nie stygnie na rejonach.
Co z osobami, które nie chorują przez naście lat , przecież im po latach to za rok z góry trzeba zapłacić.
Co z ludźmi którzy są dowódcami COO i WOO , co z tymi którzy znajdują się w tych odwodach.
Tak mogę znaleźć jeszcze 100 innych przypadków jeśli tych ci mało.

Otóż jak widzisz tych do dodatkowej gratyfikacji jest mnóstwo, ustaw sie w kolejce. Z całym szacunkiem dla Twojej ciężkiej służby ale na razie nie robisz nic za co by Ci podatnik już nie płacił. 
« Ostatnia zmiana: Lipiec 11, 2026, 12:19:36 wysłana przez pb11 »

Offline Usmiech

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 11, 2026, 12:34:09 »
Cześć wszystkim!

Haha co za przedszkole zaczyna sie robic w tej PSP, żenada. Moze dzielmy jeszcze tam gdzie jest wiecej anomali pogodowych, inny klimat na wschodzie dłuższa zima niz na zachodzie.

Offline Druh Heldens

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 11, 2026, 13:12:27 »
Cześć wszystkim!

Haha co za przedszkole zaczyna sie robic w tej PSP, żenada. Moze dzielmy jeszcze tam gdzie jest wiecej anomali pogodowych, inny klimat na wschodzie dłuższa zima niz na zachodzie.

Wystarczy żeby dodatki były adekwatne do ilości interwencji. Ale jak ktoś siedzi w sanatorium gdzie jest 600 zdarzeń w ciągu roku to za nic w świecie nie pójdzie na dużo bardziej wyjazdową jednostkę za te same pieniądze, prawda?

Offline K_Firefighter

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 11, 2026, 13:30:54 »
Takie różnice były są i będą, w każdej większej komendzie... I proszę Cię nie szukaj dziury tam gdzie jej nie ma, a jak Cię boli wyjeżdżać parę razy więcej w roku od tzw sanatorium to albo napisz raport do 01 żeby cię przenosił na taką JRG gdzie sobie odpoczniesz albo zejdź z drogi pożarniczej. Nie wiem ile masz służby szczerze nie interesuje Mnie to ale zachowujesz się jak mały Turbol.. Admin zakończ ten wątek, ręce opadają... :gwiazdki:

Offline roko123

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 11, 2026, 13:35:08 »
Coś powinno być. Skoro mają dodatek stołeczny za służbę w stolicy gdzie pewnie połowa w niej nie mieszka.
A w zasadzie to zmienić wysokość dodatku szkodliwego i jego zasady od każdej akcji i po temacie.

Offline Druh Heldens

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 11, 2026, 14:30:28 »
Takie różnice były są i będą, w każdej większej komendzie... I proszę Cię nie szukaj dziury tam gdzie jej nie ma, a jak Cię boli wyjeżdżać parę razy więcej w roku od tzw sanatorium to albo napisz raport do 01 żeby cię przenosił na taką JRG gdzie sobie odpoczniesz albo zejdź z drogi pożarniczej. Nie wiem ile masz służby szczerze nie interesuje Mnie to ale zachowujesz się jak mały Turbol.. Admin zakończ ten wątek, ręce opadają... :gwiazdki:

Nie parę razy więcej tylko przynajmniej 2 razy więcej. I żaden Turbol, tylko facet, który chce otrzymywać wynagrodzenie adekwatne do swojego zaangażowania i wkładu w służbę.

Robiłem na JRG gdzie służba bez wyjazdu była czymś normalnym i jestem na jednostce gdzie służba bez wyjazdu jest rzadkością i uważam, że uposażenie powinno być adekwatne.

Coś powinno być. Skoro mają dodatek stołeczny za służbę w stolicy gdzie pewnie połowa w niej nie mieszka.
A w zasadzie to zmienić wysokość dodatku szkodliwego i jego zasady od każdej akcji i po temacie.

Tak jak kolega pisze, skoro jest dodatek stołeczny "Bo życie w Warszawie jest droższe" to czemu nie może być dodatku dla bardziej wyjazdowych JRG?

Odnoszę wrażenie, że najbardziej zbulwersowani są teraz Ci co pełnią służby w spokojniejszych JRG  :straz:

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 11, 2026, 16:50:41 »

Nie parę razy więcej tylko przynajmniej 2 razy więcej. I żaden Turbol, tylko facet, który chce otrzymywać wynagrodzenie adekwatne do swojego zaangażowania i wkładu w służbę.

Robiłem na JRG gdzie służba bez wyjazdu była czymś normalnym i jestem na jednostce gdzie służba bez wyjazdu jest rzadkością i uważam, że uposażenie powinno być adekwatne.

Tak jak kolega pisze, skoro jest dodatek stołeczny "Bo życie w Warszawie jest droższe" to czemu nie może być dodatku dla bardziej wyjazdowych JRG?

Odnoszę wrażenie, że najbardziej zbulwersowani są teraz Ci co pełnią służby w spokojniejszych JRG  :straz:

Tak naprawdę jaki jest sens utrzymywać komendy powiatowe do 600-700 wyjazdów rocznie? Na spokojnie OSP ogarnie temat, zostawić większe JRG, ewentualnie jakieś posterunki. Dodatkowe etaty na SK w następnym roku to jest jakieś nieporozumienie. Wiem że się mówi o przejęciu obowiązków z PCZK, ale to tylko włączenie syreny. Damy 1600 ludzi do KP gdzie w dużej części mamy 500 wyjazdów?

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 11, 2026, 17:34:26 »
Oto i jest post, który komentuje sie sam.

Offline K_Firefighter

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 11, 2026, 18:17:53 »

Pracowałem na jednostce co wyjeżdżała najwięcej w swojej KM, sprzętu logistycznego upchane po kilku garażach plus kontenery grupy chem eko, obecnie jestem na JRG która wyjeżdża 4x więcej niż jednostka najmniej wyjeżdżająca i nie słyszałem aby ktoś płakał że ma więcej roboty od innych.

Dodatek stołeczny związany jest z większym kosztem życia a nie zwiększa liczba wyjazdów ;). Zawsze możesz się przenieść nie umniejszając nikomu np do Gołdapi ;)

Offline mlody112

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 11, 2026, 20:10:39 »
Tam gdzie jest 600 wyjazdów jest 7/8 ludzi na zmianie tam gdzie jest 1500/2000 wyjazdow jest 15/ 20 strażaków na służbie przeliczcie sobie obciążenie na jednego strażaka. Tam gdzie jest 2000 wyjazdów 600 jest do monitoringu. Tam gdzie jest 600 wyjazdów 10 wyjazdów jest do czujek. Co wy w ogóle porównujecie. Temat poruszony pewnie przez strazaka ktory ma 3 lata stażu.

Offline mixxol1998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 11, 2026, 21:12:14 »
Powiem wam z własnego krótkiego bo 4 letniego doświadczenia JRG na mieście średnio 600-800 wyjazdów sporo monitoringów bo strefa przemysłowa od 4 lat nie zsiadam z 1 wyjazdowego bo wiadomo na takim JRG tylko pierwszy technik i podnośnik średnia wyjazdów u mnie na rok to 130-150  a ile ma strażak z JRG z tego samego miasta co  ma 1800  wyjazdów ? otóż też 130-150 bo tam 18 ludzi na zmianie i się rozkłada więc o czym mowa.
SMS - Szybki Młody Strażak

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 11, 2026, 21:57:24 »
Mowa jest o tym że w straży każdy widzi tylko i wyłącznie  cudze opierdalanie i ogrom swojej pracy.

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 12, 2026, 09:56:40 »
Tam gdzie jest 600 wyjazdów jest 7/8 ludzi na zmianie tam gdzie jest 1500/2000 wyjazdow jest 15/ 20 strażaków na służbie przeliczcie sobie obciążenie na jednego strażaka. Tam gdzie jest 2000 wyjazdów 600 jest do monitoringu. Tam gdzie jest 600 wyjazdów 10 wyjazdów jest do czujek. Co wy w ogóle porównujecie. Temat poruszony pewnie przez strazaka ktory ma 3 lata stażu.

Byłem kilka lat na jrg z ilością wyjazdów ponad 2000 do tego grupa specjalistyczna. Aktualnie jestem na na JRG z wyjazdami na poziome 600 z dużo mniejszą obsadą. I niegdy nie wróciłbym na stare JRG. W nocy to nie pamiętam kiedy gdzieś wyjechałem, sporo wyjazdów to monitoring, trawy i jakieś drobnostki. W poprzednim JRG większość nocy nie przespana.

Offline roko123

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 12, 2026, 11:07:46 »
Powiem wam z własnego krótkiego bo 4 letniego doświadczenia JRG na mieście średnio 600-800 wyjazdów sporo monitoringów bo strefa przemysłowa od 4 lat nie zsiadam z 1 wyjazdowego bo wiadomo na takim JRG tylko pierwszy technik i podnośnik średnia wyjazdów u mnie na rok to 130-150  a ile ma strażak z JRG z tego samego miasta co  ma 1800  wyjazdów ? otóż też 130-150 bo tam 18 ludzi na zmianie i się rozkłada więc o czym mowa.

Wiadomo, że będą rozbieżności. Dlatego powinno się odnieść dodatek szkodliwy i liczyć go trochę w inny sposób i skorzystają ci co faktycznie biorą udział w działaniach. Niezależnie czy jednostka 600 czy ponad 2000

Offline luksi12

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 12, 2026, 12:51:28 »

Byłem kilka lat na jrg z ilością wyjazdów ponad 2000 do tego grupa specjalistyczna. Aktualnie jestem na na JRG z wyjazdami na poziome 600 z dużo mniejszą obsadą. I niegdy nie wróciłbym na stare JRG. W nocy to nie pamiętam kiedy gdzieś wyjechałem, sporo wyjazdów to monitoring, trawy i jakieś drobnostki. W poprzednim JRG większość nocy nie przespana.
W jaki sposob Cie przeniesiono? Bo w naszej KM to chyba w nagrode jak cos odwalisz to Cie komendant przeniesie... a tak to masz pecha ze sluzysz na najbardziej wyjazdowej jednostce w miescie

Offline connaissance

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 12, 2026, 23:55:06 »
Takie tematy trzeba zamykać w zarodku bo się piaskownica robi a nie służba. Do tego brak wiedzy o obowiązkach oraz placach (ludzie nie wiedzą za co im pieniądze wpływają na konto🤯)
"Ludzie to debile i kretyni zresztą. Frajer jest po to żeby go skubać" - nie bądź frajerem.

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 13, 2026, 07:27:29 »
Ale czemu zamykać?

To samo się tyczy dyżurnych SK. Są powiaty z jednoosobową obsadą co mają 500 wyjazdów i powiaty co mają 2800 wyjazdów i też jedna osoba to obrabia na służbie. To też uważacie że fair?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 14, 2026, 06:35:37 »
Ze 4 lata temu jeden z zastępców KW w moim województwie przedstawił statystyczne obciążenie pracą strażaka PSP przy czym odliczył AF i zdarzenia obsłużone wyłącznie przez OSP (jeśli dobrze pamiętam to był tam ujęty też czas strażaków przy działaniach) i o ile pierwsze miejsce w najmniejszym obciążeniu pracą zajęła najmniej wyjeżdżająca i najmniejsza KP to drugie miejsce zajęła druga co wielkości KM której duża obsada i ilość OSP to spowodowały. Najwięcej wyjeżdzająca KM nie była na pierwszym miejscu wiec radze uważać o co się prosi bo matematyka to starszna ... :rofl:
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline fireman_f

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 14, 2026, 10:21:11 »
Ze 4 lata temu jeden z zastępców KW w moim województwie przedstawił statystyczne obciążenie pracą strażaka PSP przy czym odliczył AF i zdarzenia obsłużone wyłącznie przez OSP (jeśli dobrze pamiętam to był tam ujęty też czas strażaków przy działaniach) i o ile pierwsze miejsce w najmniejszym obciążeniu pracą zajęła najmniej wyjeżdżająca i najmniejsza KP to drugie miejsce zajęła druga co wielkości KM której duża obsada i ilość OSP to spowodowały. Najwięcej wyjeżdzająca KM nie była na pierwszym miejscu wiec radze uważać o co się prosi bo matematyka to starszna ... :rofl:

Czy nie uważasz że dobrym rozwiązaniem problemu było by zwiększenie dodatku szkodliwego? Ogólnie czas udziału strażaka przy zdarzeniu jest chyba jedynym miarodajnym parametrem, bo wskazuje bezpośrednio ile dany strażak faktycznie był przy interwencjach, u mnie w JRG te różnice między strażakami potrafią być spore od 30-40 godzin do nawet ponad 100 godzin na strażaka na dane półrocze.