Autor Wątek: Dysproporcja w wyjazdach między JRG  (Przeczytany 6602 razy)

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
Odp: Dysproporcja w wyjazdach między JRG
« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 14, 2026, 10:36:00 »
Jeśli zastosujesz takie rozwiązanie i będą z tego znaczące pieniądze to skończy się jak z nadgodzinami. W ciągu paru lat średni czas interwencji jak i ilość interwencji znacząco wzrośnie, po prostu ludzka natura da znać o sobie :wacko:
Wyciągnij u siebie dane odnośnie czasu udziału w działaniach ratowniczych OSP z okresu przed i po wejściu w życie ustawy o OSP I zobacz co i jak się zmieniło w statystykach.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 14, 2026, 11:04:44 wysłana przez pb11 »

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 14, 2026, 11:06:33 »
I tak i nie.

Mam na swoim powiecie kilkadziesiąt jednostek OSP i tylko w dwóch strażacy biorą ekwiwalent dla siebie a nie oddają na rzecz swojej jednostki(no tak to jest w naszych regionach przyjęte, nie wiem jak gdzie indziej w Polsce). Paradoksalnie to właśnie w tych dwóch jednostkach OSP jest zawsze problem z obsadą  :rofl:

Nikt nie gnije na zdarzeniach bezczynnie na sile bo każdemu szkoda czasu prywatnego….

Offline mietek90

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 20, 2026, 07:53:46 »
Do Druha H.
Chłopie, jak żal  Ci dup.. ściska, że masz więcej wyjazdów w skali roku od innych strażaków to zmień jednostke, przenieś się do biura ( tam zawsze jest Eldorado i toalety złotem wykończone  :rofl:), albo zmień pracę.
Pewnie byś chciał dodatki na maxa, 1 wyjazd do plamy oleju przez 24 godziny.....
Myślałeś o straży pożarnej na lotniskach - tam jest mało wyjazdów  :rofl: :rofl: :rofl:

Offline Druh Heldens

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 23, 2026, 15:29:57 »
Do Druha H.
Chłopie, jak żal  Ci dup.. ściska, że masz więcej wyjazdów w skali roku od innych strażaków to zmień jednostke, przenieś się do biura ( tam zawsze jest Eldorado i toalety złotem wykończone  :rofl:), albo zmień pracę.
Pewnie byś chciał dodatki na maxa, 1 wyjazd do plamy oleju przez 24 godziny.....
Myślałeś o straży pożarnej na lotniskach - tam jest mało wyjazdów  :rofl: :rofl: :rofl:

Ja jestem zdania, że większa ilość wyjazdów powinna znajdować swoje odzwierciedlenie w wyższej wypłacie - Tyle.

Offline Mroovka

• VIP
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 23, 2026, 18:06:36 »

Ja jestem zdania, że większa ilość wyjazdów powinna znajdować swoje odzwierciedlenie w wyższej wypłacie - Tyle.

No tak!
A prewentysta im więcej sprzeciwów, decyzji i mandatów wystawi, tym większą powinien mieć pensję.
Nie zapominaj o kwatermistrzu, który za większą liczbę kupionych wkładek do butów gumowych i rękawic strażackich, też powinien mieć większe zarobki.
Ty czytałeś co napisałeś???
Si vis pacem, para bellum

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 23, 2026, 18:19:53 »
No przecież powinno być odwrotnie tak olbrzymie zaangażowanie w prewencję społeczną akcję typu czujki czy trawy itp...
Najwięcej powinni zarabiać ludzie gdzie spadek liczby zdarzeń jest największy  :rofl:
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline Mroovka

• VIP
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 23, 2026, 19:14:32 »
No przecież powinno być odwrotnie tak olbrzymie zaangażowanie w prewencję społeczną akcję typu czujki czy trawy itp...
Najwięcej powinni zarabiać ludzie gdzie spadek liczby zdarzeń jest największy  :rofl:

Rzadko się z Tobą zgadzam, ale tutaj "w punkt", jak to się mawia.
Si vis pacem, para bellum

Offline MetFis

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 23, 2026, 21:12:17 »

Logiczne, że większy nakład pracy w pracę powinien być lepiej wynagradzany ale w PSP tak nie jest i nie zapowiada się że będzie, nawet jak pojawi się kasa to znowu zaczną premiować od stażystów w górę  mimo że obecnie nie zarabia się najgorzej.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 26, 2026, 20:58:14 »
Oczywiście wiecie że ze statystycznego punktu widzenia najlepiej zarabiać powinni strażacy z Dolnego Śląska potem Zachodnie Pomorze kolejne jest Lubuskie  :rofl: Pewnie nie  :rofl:
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline mixxol1998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 26, 2026, 21:49:03 »
Pamiętajcie to uruchomi też lawinę.

PB Dolny Śląsk najwięcej zarabia ? bo najwięcej wyjazdów ?

O to biuro KM PSP Warszawa też chce więcej za natłok pracy papierkowej zadania OC

Nikt na to nie pójdzie wierzcie mi...
SMS - Szybki Młody Strażak

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 27, 2026, 06:56:56 »
Pamiętajcie to uruchomi też lawinę.

PB Dolny Śląsk najwięcej zarabia ? bo najwięcej wyjazdów ?

O to biuro KM PSP Warszawa też chce więcej za natłok pracy papierkowej zadania OC

Nikt na to nie pójdzie wierzcie mi...
Problem bedzie inny bo tego nie da się tak obliczyć i obciązenie pracą może wyjść całkiem inaczej... Kwestia kto bedzie liczył  :rofl:

Offline mixxol1998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Lipiec 27, 2026, 15:00:17 »
A za policzenie tego też nie będzie się należało więcej ?? bo to przecież obiążenie pracą  papierkową = wyższe wynagrodzenie

Podzielam zdanie Druha Heldensa w zakresie podwyższenia płacy za wykonywaną pracę, znam JRG z ilością wyjazdów 200-300 i brak grup specjalistycznych ale też jestem tego zdania jeśli dla kogoś to jest mega ciężka robota niech ją zmieni na policje czy wojsko , my naprawdę aż tak źle nie mamy.

Wiadomo bywa ciężko, jest czasami kombo ciężkich służb pod rząd kilku wiadomo.

Ale też realnie patrząc no nie zmienimy nic niestety i to się nie zmieni przez kilka najbliższych lat...

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Lipiec 27, 2026, 15:07:18 »
A za policzenie tego też nie będzie się należało więcej ?? bo to przecież obiążenie pracą  papierkową = wyższe wynagrodzenie

Podzielam zdanie Druha Heldensa w zakresie podwyższenia płacy za wykonywaną pracę, znam JRG z ilością wyjazdów 200-300 i brak grup specjalistycznych ale też jestem tego zdania jeśli dla kogoś to jest mega ciężka robota niech ją zmieni na policje czy wojsko , my naprawdę aż tak źle nie mamy.

Wiadomo bywa ciężko, jest czasami kombo ciężkich służb pod rząd kilku wiadomo.

Ale też realnie patrząc no nie zmienimy nic niestety i to się nie zmieni przez kilka najbliższych lat...
Jesteśmy na etapie, w którym nawet przynależność do grupy specjalistycznej nie daje kompletnie niczego, a zastanawiamy się nad ilością wyjazdów? Ambitnie, nie powiem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mixxol1998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Lipiec 27, 2026, 15:14:49 »
Były komendant A.B kiedyś w swoim Q&A dostając zapytanie o jakieś gratyikacje dla grup specjalistycznych powiedział że obserwuje sprawę.

Tak czekam już trzeci rok na tą obserwację sprawy będąc w grupie .