Autor Wątek: Naliczanie godzin na szkoleniach  (Przeczytany 2796 razy)

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
Naliczanie godzin na szkoleniach
« dnia: Kwiecień 06, 2026, 21:41:29 »
https://www.facebook.com/share/p/1Dy7zAijx5/?mibextid=wwXIfr

Wytłumaczy mi ktoś gdzie niby w aktualnych przepisach jest zawarty sposób zaliczania godzin jak w tabeli w komentarzu tego postu? Bo wygląda mi to na mocne wprowadzanie w błąd funkcjonariuszy. Przepisy jak byk mówią na sugerowaniu się wyłącznie programem nauczania / rzeczywistych godzin zajęć. A tu wygląda to tak, że jeżeli masz zawartą większą liczbę godzin danego dnia w półrocznym to z automatu są one naliczane w przypadku wystąpienia jakichkolwiek godzin z programu nauczania / szkoleń na jednostce poza służbą.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Eqinox

• VIP
  • *
Odp: Naliczanie godzin na szkoleniach
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 07, 2026, 14:16:46 »
https://www.facebook.com/share/p/1Dy7zAijx5/?mibextid=wwXIfr

Wytłumaczy mi ktoś gdzie niby w aktualnych przepisach jest zawarty sposób zaliczania godzin jak w tabeli w komentarzu tego postu? Bo wygląda mi to na mocne wprowadzanie w błąd funkcjonariuszy. Przepisy jak byk mówią na sugerowaniu się wyłącznie programem nauczania / rzeczywistych godzin zajęć. A tu wygląda to tak, że jeżeli masz zawartą większą liczbę godzin danego dnia w półrocznym to z automatu są one naliczane w przypadku wystąpienia jakichkolwiek godzin z programu nauczania / szkoleń na jednostce poza służbą.

Interptacja ta nie ma pokrycia w przepisach jeśli chodzi o zaliczenie większej liczby godzin niż przewiduje plan/harmonogram zajęć.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline Usmiech

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 07, 2026, 19:49:46 »
To może ktoś napiszę na czym stoimy ? Ta interpretacja jest narzucona dla KG z MSWiA czy jednak nie ?, każda komenda ma życ swoim życiem i rozliczać godziny jak chce ;D ?

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 07, 2026, 20:52:33 »
To może ktoś napiszę na czym stoimy ? Ta interpretacja jest narzucona dla KG z MSWiA czy jednak nie ?, każda komenda ma życ swoim życiem i rozliczać godziny jak chce ;D ?
Moim zdaniem przepisy są jasne: masz plan zajęć - trzymasz się go pod względem godzin. Nie ma planu - zapisujesz faktyczne godziny spędzone na nauce / ćwiczeniach.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 07, 2026, 23:06:37 »
No właśnie każdy ma swoją interpretację choć moim zdaniem akurat w tym zakresie przepisy są jasne.
Moim zdaniem da się też wymyśleć okoliczności w których zaliczy się więcej niż przewidywał plan, oczywiście pozostając na gruncie prawa.

Offline Usmiech

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 08, 2026, 11:38:50 »
Jasne ? Gdzie masz odliczanie przerw między zajęciami zapisane?..  Tak jak każą liczyć "kadry"? Zaliczenie jednej przerwy 20 minutowej na 13 godzin zajęć.. w ciągu dnia.   

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 09, 2026, 13:02:33 »
A gdzie widzisz żebym ja napisal iż interpretacja KG jest jasna.
Interpretacja KG czy też twoich kadr to nie przepisy, to co najwyżej wytyczne, zalecenia itp. a czasami nawet niezobowiązujący email  :mellow:
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 09, 2026, 13:05:35 wysłana przez pb11 »

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
Naliczanie godzin na szkoleniach
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 09, 2026, 15:55:39 »
A gdzie widzisz żebym ja napisal iż interpretacja KG jest jasna.
Interpretacja KG czy też twoich kadr to nie przepisy, to co najwyżej wytyczne, zalecenia itp. a czasami nawet niezobowiązujący email  :mellow:
O prezentacji w power point nie wspominając