Autor Wątek: Dokumenty, uprawnienia na służbie.  (Przeczytany 5521 razy)

Offline daro96491

• Bywalec
  • *
    • W.Pola 44
Dokumenty, uprawnienia na służbie.
« dnia: Marzec 15, 2026, 19:21:03 »
Cześć wszystkim, mianowicie mam taką sytuację, że zapomniałem dokumentów na służbę ( tego dnia w rozkazie byłem jako ratownik-kierowca). Trafiła nam się inspekcja z komendy wojewódzkiej, dokumenty zaraz zorganizowałem i było wszystko ok. Teraz mam postępowanie dyscyplinarne w komendzie przez tą sytuację.

Z tego co czytam to w zarządzeniu o inspekcji gotowości bojowej jest zapis, że prawo jazdy mogę okazać w mObywatel a reszta dokumentów może być do wglądu u kierownika jednostki organizacyjnej.

W zarządzeniu nr 5 Komendanta Głównego nie ma wymogu posiadania dokumentów przy sobie.

Jedyny wymóg posiadania dokumentów jest w prawie o ruchu drogowym, prawo jazdy to mObywatel ale zezwolenie na prowadzenie pojazdów uprzywilejowanych według ustawy trzeba mieć.

Miał ktoś taką sytuację ? Jak z tego wybrnąć ?

Offline nowy998

• Stary Wyga
  • *
Odp: Dokumenty, uprawnienia na służbie.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 16, 2026, 19:17:48 »
Mogę tylko napisać, nieźle się tam bawicie w Twojej Komendzie. Dyscyplinarka za całe 2 punkty do inspekcji :gwiazdki:

Offline daro96491

• Bywalec
  • *
    • W.Pola 44
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 16, 2026, 19:27:02 »
Mała jednostka, w biurze nie mają co robić, to czepiają się właśnie takich sytuacji..

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 16, 2026, 19:43:03 »
Obawiam się, że żeby zrobić postępowanie dyscyplinarne, to już nie wystarczy mała jednostka, bo wniosek składa rzecznik dyscyplinarny powołany przez KW. Coś się autorowi pomyliło raczej. Może ktoś mu kazał notatkę napisać w celu wyjaśnienia.
W strategii wszystko jest proste, lecz nie jest łatwe. CvC

Offline nowy998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 16, 2026, 19:57:01 »
Chyba o to chodzi:

Za przewinienie dyscyplinarne mniejszej wagi, nieuzasadniające wszczęcia postępowania dyscyplinarnego, przełożony dyscyplinarny może wymierzyć karę upomnienia na piśmie, nie później jednak niż przed upływem 3 miesięcy od powzięcia wiadomości o przewinieniu.