Służba > Gorące dyskusje strażaków
Niby-afera czujkowa
zero-11:
Słyszeliście o "aferce" z niby niedziałającymi czujkami dymu, które ostatnio rozdawaliśmy? Na stronie KG jest już dementi: https://www.gov.pl/web/kgpsp/komunikat-czujki-2026,
natomiast na kilku portalach informacyjnych, wśród których prym wiedzie tv republika, pojawiły się artykuły o tym, że były 01, nasz AB, dostaje z całego kraju mnóstwo głosów OD STRAŻAKÓW!!, że rozdawane czujki są wadliwe.
Próbuję to zrozumieć i wychodzi na to, że najpierw rozdaliśmy czujki. Po jakimś czasie ich użytkownicy stwierdzili, że one nie działają, zgłosili to do strażaków, a ci z kolei do AB? Znaczy nikt w PSP o tym nie wie, ale za to były 01KG wie, tak? I strażacy, którzy mieli otrzymać informacje o uszkodzeniach nie zgłaszają tego do przełożonych, tylko piszą masowo do byłego komendanta? Brzmi to dość irracjonalnie. Tak więc, czy mamy w PSP olbrzymią akcję zamiatania problemu pod dywan, która zmusza funkcjonariuszy do szukania pomocy wśród emerytów, czy może AB coraz intensywniej próbuje siać ferment w formacji szerząc dezinformację?
nygus:
--- Cytat: zero-11 w Luty 18, 2026, 14:23:51 ---Słyszeliście o "aferce" z niby niedziałającymi czujkami dymu, które ostatnio rozdawaliśmy? Na stronie KG jest już dementi: https://www.gov.pl/web/kgpsp/komunikat-czujki-2026,
natomiast na kilku portalach informacyjnych, wśród których prym wiedzie tv republika, pojawiły się artykuły o tym, że były 01, nasz AB, dostaje z całego kraju mnóstwo głosów OD STRAŻAKÓW!!, że rozdawane czujki są wadliwe.
Próbuję to zrozumieć i wychodzi na to, że najpierw rozdaliśmy czujki. Po jakimś czasie ich użytkownicy stwierdzili, że one nie działają, zgłosili to do strażaków, a ci z kolei do AB? Znaczy nikt w PSP o tym nie wie, ale za to były 01KG wie, tak? I strażacy, którzy mieli otrzymać informacje o uszkodzeniach nie zgłaszają tego do przełożonych, tylko piszą masowo do byłego komendanta? Brzmi to dość irracjonalnie. Tak więc, czy mamy w PSP olbrzymią akcję zamiatania problemu pod dywan, która zmusza funkcjonariuszy do szukania pomocy wśród emerytów, czy może AB coraz intensywniej próbuje siać ferment w formacji szerząc dezinformację?
--- Koniec cytatu ---
Ba, podobno nawet gotowało się na strażackich forach na ten temat. Może jest jakieś osobne, komendanckie o którym nie wiemy
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
peterek:
Poczekajmy, zobaczymy jak się rozwinie temat..... Osobiście wątpię aby generał AB pchał się w g..no w temacie dobrej i fajnej inicjatywy odbieranej pozytywnie przez społeczeństwo.
pozdrawiam
ps.
A pamiętacie wywracające się Renówki, problemy z naszym sprzętem co nie działał, drabinami, ubraniami specjalnymi..... Pokażcie mi jeden przypadek w którym formacja czyli KG PSP (obojętnie kto jest 01KG) zareagował poprawnie, a nie na przeczekanie lub zamiecenie tematu.
zero-11:
--- Cytat: peterek w Luty 18, 2026, 17:04:17 --- A pamiętacie wywracające się Renówki, problemy z naszym sprzętem co nie działał, drabinami, ubraniami specjalnymi..... Pokażcie mi jeden przypadek w którym formacja czyli KG PSP (obojętnie kto jest 01KG) zareagował poprawnie, a nie na przeczekanie lub zamiecenie tematu.
--- Koniec cytatu ---
Ale wtedy przynajmniej wszyscy w formacji wiedzieli, że taki problem występuje. A czy ktokolwiek z obecnych funkcjonariuszy słyszał o niesprawnych czujkach, które rozdano ostatnio mieszkańcom? Ja nie słyszałem. A AB słyszał i to z bardzo wielu ust. Hm...
Eqinox:
--- Cytat: zero-11 w Luty 18, 2026, 17:47:36 ---Ale wtedy przynajmniej wszyscy w formacji wiedzieli, że taki problem występuje. A czy ktokolwiek z obecnych funkcjonariuszy słyszał o niesprawnych czujkach, które rozdano ostatnio mieszkańcom? Ja nie słyszałem. A AB słyszał i to z bardzo wielu ust. Hm...
--- Koniec cytatu ---
Na pewnej zamkniętej grupie był test video czujki i także inny opis użycia czujki w zamkniętym pokoju w którym rozpalono ognisko oraz z testu z gazem wzorcowym w różnym położeniu więc podejrzewam, że do tego AB się odnosił.
Spokojnie sprawa jest na tyle gruba, że na 100% będą chętni do sprawdzenia czujek :wacko:
Cytat znaleziony na X
"Po 1 to nie były oskarżenia tylko informacja … posiadam film z testu ! Straż pożarna zna sprawę ! Piszą wyraźnie że zakupy są ok i czujki mają atest .. i co dalej … czy piszą że strażacy zgłaszali problemy? Że w opolskim wstrzymano wydawanie czujek ? Czy piszą że chcą sprawdzić partię czujek dymu? No właśnie …" autor to były 01 KG
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej