Autor Wątek: Zielone światło dla OSP polityczna zgoda  (Przeczytany 1637 razy)

Offline mixxol1998

• Stary Wyga
  • *
Zielone światło dla OSP polityczna zgoda
« dnia: Styczeń 27, 2026, 12:01:07 »
https://remiza.pl/polityczna-zgoda-na-zielone-swiatlo-dla-osp/

Co o tym sądzicie ?

Może ja skromnie uważam że jeśli dojdzie do tego, na pewno:

1. Monopol na urządzenia zielonych świateł dla ZOSP RP

2. Zwiększona ilość wypadków turboli do zdarzeń uznających zielone światło jako pojazd uprzywilejowany

3. Nagminne naginanie przez Januszy którzy to wyczają. ( być może ktoś powie ale policja może to zweryfikować tylko jak...)
SMS - Szybki Młody Strażak

Offline Mroovka

• VIP
  • *
Odp: Zielone światło dla OSP polityczna zgoda
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 27, 2026, 12:09:45 »
https://remiza.pl/polityczna-zgoda-na-zielone-swiatlo-dla-osp/

2. Zwiększona ilość wypadków turboli do zdarzeń uznających zielone światło jako pojazd uprzywilejowany

To na pewno będzie miało miejsce.

Są ważniejsze sprawy w tym kraju, niż połechtanie ego ochotników, z całym szacunkiem dla nich i tego co robią.
Si vis pacem, para bellum

Offline mixxol1998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 27, 2026, 13:26:30 »
Jeszcze co do tego światła , mam taką zagwozdkę.

Jak będą reagować ludzie nawet miejscowi widząc że jedzie ktoś z zielonym światłem i z dobrej uprzejmości przepuszczą, a potem jak osoba nie zdąży na alarm zobaczy jak wraca od razu do domu bez światła ? , nie będzie to odbierane że ktoś to łamie nagminnie ?

Offline JanuszTracz

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 27, 2026, 18:19:21 »
Oby nigdy to nie weszło. Nie opędzimy się od nagminnego używania świateł jadących turboli na kebab.

Offline Mroovka

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 27, 2026, 19:51:35 »
Oby nigdy to nie weszło. Nie opędzimy się od nagminnego używania świateł jadących turboli na kebab.

:rofl: :rofl: :rofl:
Si vis pacem, para bellum

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 27, 2026, 20:56:41 »
Ja natomiast jestem za. Jeśli chodzi o jazdę niewiele się zmieni, mało tego część może będzie nawet ostrożniej jeździć jak środowisko OSP wywrze stosowną presję.
Nie raz i nie dwa ktoś Cię przepuści jak bd jechał do straży, bo będzie Cię znał w swoim środowisku. Jak zwykle jest pomysł to krytyka i gownoburze. Dla mnie pomysł okej

Offline mixxol1998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 27, 2026, 22:04:28 »
Z punktu widzenia ochotnika który jeździ kilka lat , i jest zrównoważony bo można powiedzieć że śpieszy się powoli takie światło miałoby sens. Nie można jednak nazwać sensem tego że dość duża OSP to często albo młodzi świeżo po kursie którzy jeszcze nigdzie nie wyjechali i mało im brakuje , albo starsi którzy mają swoje rodziny i osiedlili się w danym miejscu. Dla tych drugich pewnie była by dodatkowy pozytyw dla tych pierwszych wątpię . Powiem wam że sam mam 40 paro letnich strażaków, którzy mają stażu raptem 3 lata w OSP (Wyjazdów rocznie około 50) ale ich zachowanie na drodze to czasem przewyższa tych świeżych 18 latków, wyprzedzanie na pasach , albo jazda po chodniku bo mogą nie zdążyć wsiąść do kabiny i co z takimi robić jak jeszcze dostaną zielone światło ?

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 28, 2026, 07:06:40 »
Z punktu widzenia ochotnika który jeździ kilka lat , i jest zrównoważony bo można powiedzieć że śpieszy się powoli takie światło miałoby sens. Nie można jednak nazwać sensem tego że dość duża OSP to często albo młodzi świeżo po kursie którzy jeszcze nigdzie nie wyjechali i mało im brakuje , albo starsi którzy mają swoje rodziny i osiedlili się w danym miejscu. Dla tych drugich pewnie była by dodatkowy pozytyw dla tych pierwszych wątpię . Powiem wam że sam mam 40 paro letnich strażaków, którzy mają stażu raptem 3 lata w OSP (Wyjazdów rocznie około 50) ale ich zachowanie na drodze to czasem przewyższa tych świeżych 18 latków, wyprzedzanie na pasach , albo jazda po chodniku bo mogą nie zdążyć wsiąść do kabiny i co z takimi robić jak jeszcze dostaną zielone światło ?

Presja środowiska. U nas działa

Offline Amfoteryk

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 28, 2026, 07:59:48 »
Dadzą zielone światło zamiast karty mundurowej i temat będzie odhaczony  :straz:

Offline Radhezz

• Audaces fortuna iuvat
  • VIP
  • *
  • Getting too old for this shit
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 03, 2026, 01:38:17 »
Mnie to zawsze zastanawia, jak to jest, że cos działa w innych rejonach świata, a u nas bylby armageddon? Mentalność czy kod kulturowy to jedno, ale jednak człowiek jest człowiekiem - wszędzie sa młodzi, wszędzie są narwani.

Ja to pamiętam jak to za dzieciaka się nasłuchałem o "porządnych niemcach", że tam to pieszy nie musi się rozgladać, bo kierowcy sami z daleka zwalniają, że wszyscy jeżdżą przepisowo zgodnie z ograniczeniami, no i śmieci się nie walają wszędzie (z naciskiem na butelki). No to jak parę lat później pojechałem do niemiec to się nieźle zdziwiłem, że w tych opowieściach było co prawda ziarnko prawdy, ale tylko ze wględu na to, że tam społeczeństwo jest wytresowane - gdy nikną czynniki "wychowujące" taki porządny niemiec robi taki sam (lub nawet większy) chlew niż nasi rodacy.

Dlatego jestem za zielonym światłem - nie mówię że będzie różowo, choć mam nadzieję że obędzie się bez dramatów. Ale sama idea jest dobra - co najwyżej jak zwykle ludzie mogą ją wypaczyć.
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje => OGŁOSZENIE