Autor Wątek: Odejście na emeryture w lutym 2023 - mundurowi walczą w sądzie o podwyżkę  (Przeczytany 3424 razy)

Offline hellfire67

• Bywalec
  • *
Walczy ktoś też z forumowiczów albo ktoś ma rozeznanie w temacie? Roszczenie przedawni się  1 marca 2026 roku.

Byli mundurowi masowo składają pozwy przeciwko skarbowi państwa. Powodem jest decyzja rządu Mateusza Morawieckiego o przesunięciu waloryzacji wynagrodzeń ze stycznia na marzec 2023 r., co wpłynęło na wysokość ich emerytur. Funkcjonariusze czują się oszukani i zapowiadają walkę w sądach. "Poczułem się, jakby na koniec napluto mi w twarz" — mówi jeden z nich w rozmowie z "Gazetą Wyborczą".

całość
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/byli-mundurowi-id%C4%85-do-s%C4%85du-poczu%C5%82em-si%C4%99-jakby-napluto-mi-w-twarz/ar-AA1RDuJy
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2025, 15:42:49 wysłana przez hellfire67 »

Offline hellfire67

• Bywalec
  • *
Odp: Odejście na emeryture w lutym 2023 - mundurowi walczą w sądzie o podwyżkę
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 18, 2025, 15:37:27 »
Podobny artykuł
https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/s%C4%85dy-zasypane-pozwami-by%C5%82ych-funkcjonariuszy-w-sprawie-emerytur-rz%C4%85d-pis-nas-oszuka%C5%82/ar-AA1SuNLA

W skrócie:
Wygląda na to, że mundurowym pozostaje walka w sądzie. Czasu na składanie pozwów nie zostało jednak dużo. Prawnicy toczą spór o to czy roszczenia przedawnią się 31 grudnia tego roku, czy też pozwy można będzie składać do końca lutego przyszłego roku. Nadchodzące dni, ewentualnie tygodnie to z pewnością ostatni dzwonek na złożenie pozwu. Funkcjonariusze mają o co walczyć, bo kwoty, o jakie może wzrosnąć emerytura, wahają się od ok. 300 do nawet 700 zł.
...
Narzekają jednak, że władze poszczególnych służb, zamiast przyznać im rację, odwołują się do wyższej instancji. I na wspomniane odsyłanie z drogi sądowej na administracyjną lub odwrotnie.

Popytałem w kancelarii wymienionej w artykule: w PSP nie ma tego problemu bo według ustawy o PSP takie spory rozstrzyga sąd pracy. Potrzebne są: rozkaz o zwolnieniu ze służby w związku z przejściem na emke i dwa wyliczenia emerytury, którą dostaliśmy i ta którą powinniśmy dostać wraz z podwyżką przesunięta na 1 marca. Jeśli kadry odmówią to sąd wystąpi o to.
« Ostatnia zmiana: Grudzień 18, 2025, 15:41:14 wysłana przez hellfire67 »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
Odp: Odejście na emeryture w lutym 2023 - mundurowi walczą w sądzie o podwyżkę
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 19, 2025, 11:27:48 »
Z tego co wiem pod egidą Solidarności  (Podkarpackiej Sekcji Pożarnictwa) planowane jest kierowanie sprawy do sądu. Dobry adwokat już dogadany pozostaje kwestia ilu będzie chętnych bo to wpłynie na cenę jednostkową ale sprawę pilotuje Marcin wiceprzewodniczący Sekcji.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.