Nie trzeba być gangsterem żeby mieć wyrok. Poproś małżonkę o rozwód a może się okazać że jesteś niebezpiecznym „kryminalistą”… Albo zapisz się na studia gdzie nie trzeba jeździć na zjazdy tylko po dyplom a zapukają Ci do drzwi smutni panowie

Nie kazdy zasługuje na awans.. - jeśli chłopak wykonuje wszystkie obowiązki dowódcy zastępu, otrzymal równorzędną grupę i awans w stopniu to co ma jeszcze zrobić żeby dostać ten funkcyjny.
Wiem od czego zależy moja emerytura dlatego pisałem, że wzialbym dodatek funkcyjny mimo że do emerytury mam więcej niż te nieszczęsne 10lat. Zamiast mnie uświadamiać mogłeś rozrysować tabelkę swojemu zasłużonemu koledze po cywilnej SGSP 😛
Absolwentów jest mniej niż kiedyś- być może. Wiem jednak że u nas mamy kilku aspirantów i oficera a na szkole od 3 lat nikogo nie wysłali bo stanowiska pozajmowane.
Co do funkcyjnego dla podoficerów. U mnie na całą jednostkę jest jedno stanowisko które uprawnia ich do tego dodatku dlatego chłopaki dogadują się między sobą kto odchodzi na emke w 2026, kto w 2027 i kto następny. Chłopaki na nowych zasadach będą musieli się dogadać kto odejdzie w 2040 a kto w 2050i tak dalej

Podsumowując moje wypociny: Łatwo powiedzieć „idź na szkołę, weź funkcyjny a emerytura będzie dobra”. Nie wszystko jest takie przejrzyste i proste jak co niektórzy tu piszą. Pozdrawiam