Autor Wątek: Funkcjonariusze przyjęci po 01.01.2013  (Przeczytany 14285 razy)

Offline pawel1993

• Stary Wyga
  • *
Odp: Funkcjonariusze przyjęci po 01.01.2013
« Odpowiedź #50 dnia: Listopad 14, 2025, 21:11:40 »
Art. 3 ust. 1 pkt 8 ustawy emerytalnej:

uposażenie - uposażenie zasadnicze wraz z dodatkami o charakterze stałym i nagrodą roczną, należne funkcjonariuszowi stosownie do przepisów o uposażeniu i nagrodach funkcjonariuszy.

Wiec grupa stopień dodatek służbowy dodatek funkcyjny dodatek stażowy i motywacyjny. Brutto oczywiście.

Offline Harmful

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Listopad 14, 2025, 22:08:04 »
Art. 3 ust. 1 pkt 8 ustawy emerytalnej:

uposażenie - uposażenie zasadnicze wraz z dodatkami o charakterze stałym i nagrodą roczną, należne funkcjonariuszowi stosownie do przepisów o uposażeniu i nagrodach funkcjonariuszy.

Wiec grupa stopień dodatek służbowy dodatek funkcyjny dodatek stażowy i motywacyjny. Brutto oczywiście.

Stołeczny.

Offline pawel1993

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: Listopad 14, 2025, 22:22:36 »
Ja nie ze stolicy to nie wiem  ^_^

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
Funkcjonariusze przyjęci po 01.01.2013
« Odpowiedź #53 dnia: Listopad 15, 2025, 12:10:44 »
Czy uposazenie strażaka z danego roku dla którego wyliczać się będzie % względem średniego uposażenia, będzie się brać z PIT czy goła pensja comiesięczna?
Trzeba będzie brać co roku z kadr / finansów wyciągi po prostu. W policji jest to tyle wygodniejsze, że po prostu wysyłają maila i dostają.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline covispiryna

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: Listopad 28, 2025, 08:29:40 »
Najsmutniejsze jest to że musimy pracować 25 lat żeby mieć prawa emerytalne. I teraz przypadek z mojego podwórka który to potwierdzi. Chłopak po 14 latach służby (przyjęty na starych zasadach) dowiaduje się że jest chory. Ale choroba wyklucza go tylko ze służby, bo w cywilu może pracować. Miał tyle szczęścia że do 15 lat brakowało mu pół roku i urlopem i zwolnieniami jakoś dociągnął i odszedł na emke. Przyjęci po 01.01.2013 mają takiego pecha że w takim przypadku po 14 latach służby zostaliby na lodzie, bo nawet renta nie przysługuje bo w cywilu można pracować. I po 14 latach narażania się i służbie ojczyźnie możesz zostać zwolniony z niczym. To jest najgorsze. Po x latach służby możesz odejść ze słowami " ku chwale ojczyzny" na ustach bo nic więcej nikt ci nie da. Bo żadnych praw nie masz.
I nad tym należałoby się pochylić żeby tacy ludzie nie zostali z niczym. Żeby względy zdrowotne były jakoś brane pod uwagę. Bo sporo zdrowia tracimy w tej pracy i nie wiadomo kiedy możemy je stracić do tego stopnia że służba nie będzie możliwa.
« Ostatnia zmiana: Listopad 28, 2025, 08:33:17 wysłana przez covispiryna »

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Listopad 28, 2025, 10:51:11 »
Czyli jak rozumiem nie stwierdzono u niego choroby w związku ze służbą.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Listopad 28, 2025, 16:54:25 »
Nie widzisz w tym abstrakcji?  :rofl:
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Listopad 28, 2025, 17:58:38 »
Dlatego zapytałem,  po cichu liczyłem na jakąś refleksję.

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Listopad 28, 2025, 22:00:48 »
Cały czas mam w głowie przed tymi wyborami rozmowę z osobą na nowych zasadach jak tłumaczyłem przez kogo  to wszystko i na kogo on zagłosował potem  :rofl: więc sory ale tego nie da się wymazać z pamięci  :fiuu: :wall: :rofl:

Offline covispiryna

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Listopad 29, 2025, 00:42:38 »
Choroba po prostu się ujawniła. Jest to choroba neurologiczna. Nie związana ze służbą. Ale co to ma do rzeczy. Miał fart że dociągnął do emerytury bo był przyjęty na starych zasadach. Ci przyjęci po nowemu zostaliby z niczym.

Offline covispiryna

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #60 dnia: Listopad 29, 2025, 00:44:35 »
Nie widzisz w tym abstrakcji?  :rofl:
A gdzie ty widzisz tu abstrakcje?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: Listopad 29, 2025, 10:45:25 »
Wszędzie to baśń służbowa.... Literatura faktu by się przydała bo opowiadając bajki na pewno nie wpłyniesz na poglądy ludzi... Sam początek twojego wpisu powinien brzmieć za górami za lasami w odległej JRG...
Chłopak po 14 latach służby (przyjęty na starych zasadach) dowiaduje się że jest chory. Ale choroba wyklucza go tylko ze służby, bo w cywilu może pracować. Miał tyle szczęścia że do 15 lat brakowało mu pół roku i urlopem i zwolnieniami jakoś dociągnął i odszedł na emke.
Chłopak ledwo na L4 i urlopie dociągną pół roku do emki weź jak się bierzesz za ściemnianie to chociaż trochę lepiej się postaraj... Strażak zdrowy fizycznie może pół roku siedzieć w domu a chory dostanie L4 i na rok... W ciągu ostatnich dwóch lat były u mnie dwa przypadki rocznych (prawie rocznych  :rofl: ) i wiesz co to żaden problem ogarnąć rok... Znam przypadek strażaka który odszedł na emkę po 30 latach służby z którego koledzy żartowali, że jak by mu L4 odliczyli to nie miał by 15  :rofl:
No ale dobra udowodnij, że nie kłamiesz jaka choroba wykluczyła go ze służby i nie dawała prawa do renty... To będzie test na prawdomówność...

Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: Listopad 29, 2025, 11:57:16 »
To raz a dwa skoro nie w związku ze służbą to co ma służba do tego. Jak w związku to renta a jak nie w związku to pokryte składki do ZUS nikt nikogo z niczym nie zostawia.

Offline Dzikidziki

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: Listopad 29, 2025, 12:17:09 »
W mojej JRG jednemu strażakowi z ponad 14 letnim stażem posypało się życie prywatne przez co wpadł w kłopoty z alkoholem i używkami. Ponad pół roku jest na L4 a plotki krążą ze już do pracy nie wróci.
Inny o podobnym stazu doznal problemów kardiologicznych (wszczepiono mu rozrusznik) co wykluczyło go z możliwości pracy na podziale. Do biura się nie nadawał więc posiedział chwile na nowym stanowisku i przeszedł na emeryturę.
Kolejny z 16 letnim stażem popadł w problemy z prawem przez co musiał szybko zostać cywilem.
Sytuacji życiowej i zdrowotnej chłopakom nie zazdroszczę ale mają ten komfort że mogli przejsc na szybszą emeryturę. Na nowych zasadach nawet jak przepracuje ponad 20 lat to nikt mi nie pozwoli dociągnąć do emerytury

Offline JON SNOW

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: Listopad 29, 2025, 12:26:11 »
Powiem wam tak chłopaki. Powrotu do starego systemu nie ma i nie będzie. Im szybciej to do was dotrze tym lepiej. Bardziej bym się przejmował tym, żeby nie było gorzej (np. powrót do min. 55 lat wieku) bo przy obecnych realiach (czyt. demografia, stan budżetu, możliwości propagandy i antypropagandy) tak czy inaczej odejście na emeryturę w wieku 45 lat nie jest jakąś tragedią.
Żyję w kraju w którym wszyscy chcą mnie zrobić w ... :)

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: Listopad 29, 2025, 14:37:20 »
W mojej JRG jednemu strażakowi z ponad 14 letnim stażem posypało się życie prywatne przez co wpadł w kłopoty z alkoholem i używkami. Ponad pół roku jest na L4 a plotki krążą ze już do pracy nie wróci.
Inny o podobnym stazu doznal problemów kardiologicznych (wszczepiono mu rozrusznik) co wykluczyło go z możliwości pracy na podziale. Do biura się nie nadawał więc posiedział chwile na nowym stanowisku i przeszedł na emeryturę.
Kolejny z 16 letnim stażem popadł w problemy z prawem przez co musiał szybko zostać cywilem.
Sytuacji życiowej i zdrowotnej chłopakom nie zazdroszczę ale mają ten komfort że mogli przejsc na szybszą emeryturę. Na nowych zasadach nawet jak przepracuje ponad 20 lat to nikt mi nie pozwoli dociągnąć do emerytury
Czekaj bo czegoś nie rozumiem uważasz, że alkoholik i narkoman powinien mieć emkę? Czy przestępca? Z  rozrusznikiem można pracować w biurze bez problemu! To, że ktoś nie chce to jego własny wybór. Do tego gość z rozrusznikiem na 99% ma też III grupę inwalidzką więc rentę...
To mają być argumenty? Alkoholik, narkoman i przestępca to po prostu patologia. 
Służba nie zależnie od daty przyjęcie daje bardzo wiele możliwości zarówno leczenia jak i możliwości pozostania z tzw. ograniczeniami zdrowotnymi wiec skończcie z baśniami bo ja naprawdę wiele widziałem w tym chłopaków z nawrotami nowotworów co po dwa lata się leczyli i dalej służą... Po operacjach na otwartym mózgu itp... Dalej służą... Wielu strażaków leczyło się z nałogów na oddziałach zamkniętych a to, że ktoś nie chce tego zrobić to nie jest wina służby i nic tego strażaka nie usprawiedliwia.

Offline covispiryna

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: Listopad 29, 2025, 15:02:02 »
Wszędzie to baśń służbowa.... Literatura faktu by się przydała bo opowiadając bajki na pewno nie wpłyniesz na poglądy ludzi... Sam początek twojego wpisu powinien brzmieć za górami za lasami w odległej JRG...
Chłopak po 14 latach służby (przyjęty na starych zasadach) dowiaduje się że jest chory. Ale choroba wyklucza go tylko ze służby, bo w cywilu może pracować. Miał tyle szczęścia że do 15 lat brakowało mu pół roku i urlopem i zwolnieniami jakoś dociągnął i odszedł na emke.
Chłopak ledwo na L4 i urlopie dociągną pół roku do emki weź jak się bierzesz za ściemnianie to chociaż trochę lepiej się postaraj... Strażak zdrowy fizycznie może pół roku siedzieć w domu a chory dostanie L4 i na rok... W ciągu ostatnich dwóch lat były u mnie dwa przypadki rocznych (prawie rocznych  :rofl: ) i wiesz co to żaden problem ogarnąć rok... Znam przypadek strażaka który odszedł na emkę po 30 latach służby z którego koledzy żartowali, że jak by mu L4 odliczyli to nie miał by 15  :rofl:
No ale dobra udowodnij, że nie kłamiesz jaka choroba wykluczyła go ze służby i nie dawała prawa do renty... To będzie test na prawdomówność...

Ja nie pisałem że miał problem z L4 bo i rok by go odciągnęli. Zwróciłem uwagę na problem ze w przypadku 25 lat służby nie byłoby takich szans. A choroba to padaczka która objawiła się w wieku 40 lat bo nigdy wcześniej nie miał żadnych objawów. Panowie trochę powagi bo nie piszę tutaj żeby bajki opowiadać. Ja rozumiem że nie mam tyle doświadczenia jak wy "starzy wyjadacze" którzy znają się na wszystkim ale trochę się szanujmy. Bo siedliście na mnie i dywagujecie czy mówię prawdę czy nie, wymagając dowodów prawdomówności a poruszony problem olaliście ciepłym moczem. Stopnia, imienia i nazwiska chłopaka ani miejsca pełnienia służby wam nie podam.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2025, 15:13:42 wysłana przez covispiryna »

Offline covispiryna

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: Listopad 29, 2025, 15:08:59 »
To raz a dwa skoro nie w związku ze służbą to co ma służba do tego. Jak w związku to renta a jak nie w związku to pokryte składki do ZUS nikt nikogo z niczym nie zostawia.
No i wychodzi mądrość w tym wpisie.  Brawo. Ciekawe czy po kilkunastu latach służby chciałbyś zostać zwolniony do cywila z opłaconymi składkami ZUS... Naprawdę brawo. Składki ZUS opłacone to rzeczywiście odejście z pełnymi honorami po latach służby.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #68 dnia: Listopad 29, 2025, 15:17:53 »
Ja nie pisałem że miał problem z L4 bo i rok by go odciągnęli. Zwróciłem uwagę na problem ze w przypadku 25 lat służby nie byłoby takich szans. A choroba to padaczka która objawiła się w wieku 40 lat bo nigdy wcześniej nie miał żadnych objawów. Panowie trochę powagi bo nie piszę tutaj żeby bajki opowiadać. Ja rozumiem że nie mam tyle doświadczenia jak wy "starzy wyjadacze" którzy znają się na wszystkim ale trochę się szanujmy. Bo siedliście na mnie i dywagujecie czy mówię prawdę czy nie, wymagając dowodów prawdomówności a poruszony problem olaliście ciepłym moczem. Stopnia, imienia i nazwiska chłopaka ani miejsca pełnienia służby wam nie podam.
No i padaczka nie pozwala na służbę w PSP? Ciekawe... Czy przyjęty na starych czy na nowych może zostać w służbie z ograniczeniami...
Nawet nie zadałeś sobie trudu aby sprawdzić w rozporządzeniu swoje wywody... 
Abstrakcja i baśnie!

Offline covispiryna

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: Listopad 29, 2025, 15:24:18 »
No i padaczka nie pozwala na służbę w PSP? Ciekawe... Czy przyjęty na starych czy na nowych może zostać w służbie z ograniczeniami...
Nawet nie zadałeś sobie trudu aby sprawdzić w rozporządzeniu swoje wywody... 
Abstrakcja i baśnie!
Oczywiście pan wie lepiej. A chłopak poszedł na emeryturę bo tak. Szkoda z wami gadać.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: Listopad 29, 2025, 15:29:44 »
Oczywiście pan wie lepiej. A chłopak poszedł na emeryturę bo tak. Szkoda z wami gadać.
Oczywiście ciężko się gada jak chce się kit sprzedawać i bajki opowiadać a ma się adwersarzy którzy to prostują... 
Po prostu umiem czytać przepisy...
Lekarz orzecznik na pewno też mu by powiedział o co chodzi...  Wystarczy zapytać...
Nawet po nowotworze złośliwym czy usunięciu niektórych organów można zostać w służbie.... 

Offline covispiryna

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: Listopad 29, 2025, 15:54:52 »
Oczywiście ciężko się gada jak chce się kit sprzedawać i bajki opowiadać a ma się adwersarzy którzy to prostują... 
Po prostu umiem czytać przepisy...
Lekarz orzecznik na pewno też mu by powiedział o co chodzi...  Wystarczy zapytać...
Nawet po nowotworze złośliwym czy usunięciu niektórych organów można zostać w służbie....
Ja też przepisy potrafię czytać aczkolwiek  Fakt jest taki że komisja uznała że nie jest zdolny do dalszej służby w państwowej straży pożarnej po ocenie dokumentów z leczenia szpitalnego.

Offline covispiryna

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: Listopad 29, 2025, 15:57:07 »
Zarzucanie komuś kłamstwa też nie posiadając żadnych dowodów na to że kłamie jest słabe panie equinox. Poza tym jaki miałbym interes w tym żeby kłamać lub mówić nieprawdę.. a pan dalej skupia się nie nad poruszonym problemem a nad tym żeby udowodnić wszystkim tu obecnym że piszę nie prawdę
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2025, 16:11:47 wysłana przez covispiryna »

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: Listopad 29, 2025, 16:41:51 »
Ja nie zarzucam Ci kłamstwa tylko nie rozumiem twoich oczekiwań.  Opisujesz przypadek jakich są tysiące rocznie w cywilu. Piszę o cywilu bo jeśli to nie w związku ze służbą to dlaczego miałbyś być traktowany inaczej.
Tej choroby nie wywołała służba, kolega przez lata służby korzystał z licznych profitów związanych z mundurem. Niestety życie potoczyło mu się jak potoczyło i nie zdążył dorobić do emerytury. Gdyby przyczyna choroby wynikła ze służby miałby rentę czemu w innym przypadku miałby dostać emeryturę.  Czemu skupiasz się na 14 latach równie dobrze mogło to wystąpić po 10 latach lub 6,  taki ktoś też mógłby mieć oczekiwania.  Ktoś określił zasady i wyznaczył granicę zakładam że jak się przyjmowałeś warunki były Ci znane.

Owszem można dyskutować o potrzebie zmiany obowiązujących przepisów ale argumentowanie tego takimi przypadkami jak rozpad życia prywatnego, alkoholizm, narkotyki czy też choroba nie wywołana służbą to jakiś absurd.
I padaczka nie dyskwalifikuje ze służby w PSP osobiście mam kolegę, który ze stwierdzoną tą chorobą służył jeszcze 12 lat odchodząc dopiero po 25.
« Ostatnia zmiana: Listopad 29, 2025, 16:51:56 wysłana przez pb11 »

Offline tayron

• "Wystarczy odrobina tlenu, by wybuchł w śmiertelnym szale..."
  • Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: Listopad 29, 2025, 16:50:02 »
Koledze chyba bardziej chodzi o to, że z wiekiem prawdopodobieństwo różnych dolegliwości będzie rosnąć u każdego z nas...