Autor Wątek: Funkcjonariusze przyjęci po 01.01.2013  (Przeczytany 14286 razy)

Offline connaissance

• Bywalec
  • *
Odp: Funkcjonariusze przyjęci po 01.01.2013
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 13, 2025, 18:03:53 »
Szanowni koledzy, muszę was zasmucić ale ta dyskusja jest zbędna . Sposób naliczania emerytur dla osób na nowych zasadach spowoduje że nikt nie będzie chciał odchodzić na emeryturę. Ten super system zadbał o to że emerytura będzie w granicach 40 do max 50% tego co zarobicie w ostatnim miesiącu pracy. A więc każdy będzie chciał pracować jak najdłużej .
Mogę wam poradzić że na waszym miejscu pchałbym się do biura ( im szybciej tym lepiej). Tam dodatki zawsze lepsze a w starczym wieku łatwiej trzymać długopis niż hooligana.
Brak procentów z wyjazdów i marny ekwiwalent za godziny wyjazdowe też sugeruje drogę biurową.
Nowe zasady dostawania się na spo itp. też promują biuro.
Tak więc trzeba reagować póki czas i nie wszyscy jeszcze się w tym połapali.
Opcja dwa - bierzcie się za własny biznes i nie przejmujcie emerytura 😎
"Ludzie to debile i kretyni zresztą. Frajer jest po to żeby go skubać" - nie bądź frajerem.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 13, 2025, 18:15:26 »
Szanowni koledzy, muszę was zasmucić ale ta dyskusja jest zbędna . Sposób naliczania emerytur dla osób na nowych zasadach spowoduje że nikt nie będzie chciał odchodzić na emeryturę. Ten super system zadbał o to że emerytura będzie w granicach 40 do max 50% tego co zarobicie w ostatnim miesiącu pracy. A więc każdy będzie chciał pracować jak najdłużej .
Mogę wam poradzić że na waszym miejscu pchałbym się do biura ( im szybciej tym lepiej). Tam dodatki zawsze lepsze a w starczym wieku łatwiej trzymać długopis niż hooligana.
Brak procentów z wyjazdów i marny ekwiwalent za godziny wyjazdowe też sugeruje drogę biurową.
Nowe zasady dostawania się na spo itp. też promują biuro.
Tak więc trzeba reagować póki czas i nie wszyscy jeszcze się w tym połapali.
Opcja dwa - bierzcie się za własny biznes i nie przejmujcie emerytura 😎
Czyli nie znasz sposobu liczenia a się wypowiedadasz nawet będąc przez 30 lat stażysta nie będziesz miał 40% Bo zarobki stażysty to ponad 60% ( bliżej 70%)
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 13, 2025, 18:16:42 »
@Eqinox   dlatego napisałem przeciętnego strażaka (mając na myśli takiego z ulicy).  Ilu z obecnie pracujących, biorąc pod uwagę zmniejszenie rotacji na stanowiskach oraz obsadzanie tych lepszych z automatu absolwentami będzie miało szanse złapać funkcyjny lub wyskoczyć powyżej 6 grupy.

Offline KLAWY

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 13, 2025, 18:17:18 »
Może warto stworzyć ankietę w której będzie możliwość określenia priorytetowych zmian? Moder niech się wypowie.

Offline connaissance

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 13, 2025, 19:08:20 »
Equinox, obawiam się że trochę się orientuję a Ty wprowadzasz zamęt. Może poprostu napiszesz na jaką wysokość emerytury mogą liczyć nowo przyjęci na np dzisiejszy dzień ? Proszę bardzo tylko bez sciemy. Oczywiście przyjmijmy że odchodzą na pełną
"Ludzie to debile i kretyni zresztą. Frajer jest po to żeby go skubać" - nie bądź frajerem.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 13, 2025, 20:35:20 »
Equinox, obawiam się że trochę się orientuję a Ty wprowadzasz zamęt. Może poprostu napiszesz na jaką wysokość emerytury mogą liczyć nowo przyjęci na np dzisiejszy dzień ? Proszę bardzo tylko bez sciemy. Oczywiście przyjmijmy że odchodzą na pełną
Twoje zapytanie świadczy o tym, że nie masz pojęcia zielonego co piszesz... Nie zamierzam z takimi osobami dyskutować ale gdybym ja odchodził na nowych zasadach z pełną wysługą w tym roku to róznica miedzy pensją a emka wyniesie kilkanaście %.... Pomimo, że pensja stanowi 100% a emka 75%.
@Eqinox   dlatego napisałem przeciętnego strażaka (mając na myśli takiego z ulicy).  Ilu z obecnie pracujących, biorąc pod uwagę zmniejszenie rotacji na stanowiskach oraz obsadzanie tych lepszych z automatu absolwentami będzie miało szanse złapać funkcyjny lub wyskoczyć powyżej 6 grupy.
Powyżej 6 za kilka lat?  Zero... Chyba, że znają mnie lub Ciebie  :rofl: :wacko: :rofl:
Po zapełnieniu etatów z obu ustaw będzie problem z miejscami dla absolwentów  :rofl: Nie będzie awansów dużych a skierowania do szkół będą reglamentowane...
Może warto stworzyć ankietę w której będzie możliwość określenia priorytetowych zmian? Moder niech się wypowie.
Skoro ludzie nie znają kryteriów odejścia na nowych zasadach to co ta ankieta pokaże? Naliczanie z 3 lat nie wiele zmieni dla 90% funkcjonariuszy może dla oficerów...
« Ostatnia zmiana: Listopad 13, 2025, 20:44:07 wysłana przez Eqinox »
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 13, 2025, 20:47:39 »
Twoje zapytanie świadczy o tym, że nie masz pojęcia zielonego co piszesz... Nie zamierzam z takimi osobami dyskutować ale gdybym ja odchodził na nowych zasadach z pełną wysługą w tym roku to róznica miedzy pensją a emka wyniesie kilkanaście %.... Pomimo, że pensja stanowi 100% a emka 75%.
Powyżej 6 za kilka lat?  Zero... Chyba, że znają mnie lub Ciebie  :rofl: :wacko: :rofl:
Po zapełnieniu etatów z obu ustaw będzie problem z miejscami dla absolwentów  :rofl: Nie będzie awansów dużych a skierowania do szkół będą reglamentowane...
Skoro ludzie nie znają kryteriów odejścia na nowych zasadach to co ta ankieta pokaże? Naliczanie z 3 lat nie wiele zmieni dla 90% funkcjonariuszy może dla oficerów...
A czy możesz kolego przybliżyć w jakim wątku pokazywałeś przykładowe wyliczenia tej emerytury? Bo bodajże kiedyś to właśnie Ty robiłeś na grupie, a nie mogę tego znaleźć.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 13, 2025, 20:53:06 »
A czy możesz kolego przybliżyć w jakim wątku pokazywałeś przykładowe wyliczenia tej emerytury? Bo bodajże kiedyś to właśnie Ty robiłeś na grupie, a nie mogę tego znaleźć.
Tak ja to robiłem ale naprawdę nie wiem gdzie... Wbrew temu co sprzedają niedouczeni frustraci to nie wygląda to tak źle jak dobrze wszystkim pokierujesz to emka będzie na spoko poziomie na tle kraju...  Oczywiście mówi o przyjętych już kilka lat temu (KTÓRZY MYŚLĄ) na nowych zasadach bo ci którzy przyjdą w 2030... To szklana kula jest potrzebna aby odpowiedzieć co będzie.
Problem jest inny im bardziej się rozstrzeli siatka płac tym bardzie różnić się będą emki młodych... Przyjęci na nowych zasadach w PSP mają obecnie emerytalny socjalizm  :rofl: 

Offline connaissance

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 13, 2025, 21:10:54 »
Equinox widzę że nie umiesz odpowiedzieć na proste pytanie. Miałeś podać kwotę jaką mniej więcej dostanie strażak na dzień dzisiejszy w momencie odejścia na emeryturę na nowych zasadach
Posiłem żebyś nie ściemniał tylko napisał kwotę ale jak widać mistrzostwo siania zamieszania i propagandy ci na to nie pozwoliło

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 13, 2025, 21:26:17 »
Equinox widzę że nie umiesz odpowiedzieć na proste pytanie. Miałeś podać kwotę jaką mniej więcej dostanie strażak na dzień dzisiejszy w momencie odejścia na emeryturę na nowych zasadach
Posiłem żebyś nie ściemniał tylko napisał kwotę ale jak widać mistrzostwo siania zamieszania i propagandy ci na to nie pozwoliło
Nie da się tego policzyć....  Dwóch odchodzących dowódcow zastępu może mieć różnice w emeryturze przekraczającą 30%... Absolwent Apoż który dopiero pod koniec wziął funcyjny i dosłużył się dowódcy zmiany może mieć niższa emkę niż absolwent SA który wziął go w 2023 i odszedł z dowódcy sekcji... Nie będzie już czegoś takiego że na kartce na stołówce emkę mniej więcej wyliczysz.   Tu nie ma ściemnienia są kompetencje, wiedzą i znajomość przepisów... Oczekujesz ode mnie że rozwiąże zadanie które będzie mieć prawdopodobnie kilkanaście tysięcy różnych rozwiązań ( stan przyjętych do 2025).

Offline K_Firefighter

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 13, 2025, 21:38:07 »
Weźcie się chłopcy za robotę a nie o emeryturze już marzycie .Nikt was za uszy nie ciągnął do straży pożarnej każdy znał zasady ,to nie jest zabawa w OSP tu są obowiązki i to coraz większe ,podległość służbowa a z tym coraz ciężej i lepiej nie będzie.Służba to nie jest prosta sprawa.

Spokojnie, każdy się wziął do roboty i tutaj nie jest myślenie o emeryturach tylko o naszych prawach i naszym przyszłościowym życiu. Przyjęty byłem z datą 1.01.2013 rok gdzie pół roku wcześniej na naborze nikt nie wiedział że będzie taki policzek od rządku skierowany w nowych funkcjonariuszy... I tutaj boli nie lata służby, nie obowiązki bo od nich nie uciekam a ze swoim stażem, wiedzą i doświadczeniem kładę nie jednego oficera u siebie na JRG bo nie ma miejsca w którym mnie nie posadzą a robotę mają zrobiona na tip top .

Offline connaissance

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 13, 2025, 22:12:28 »
Firefighter, myślę że ma co marzyć o powrocie do dawnych przywilejów a o nowe nie będzie łatwo.
A wracając do eqinoxa. Myślałem że udzieli takiej prostej odpowiedzi. Wiadomo że to nie będzie precyzyjna odpowiedź i zależna od wielu czynników. Ale przyjmijmy że 10 lat temu miałem 4000 brutto a teraz 8000 brutto. Przyjmując że przyrost płacy był liniowy ( co wiadomo że nie następuje ale coś do przykładowego wyliczenia trzeba przyjąć ). To emerytura po 25 latach pracy wyniesie jakieś 3000 netto.
Kolega equinox unika odpowiedzi bo wie że w przeszłości związki dały ciała w najważniejszej kwesti która dotyczyła naliczania emerytury z 10 lat służby. Ale dla przypomnienia powiem że wtedy nikt słowem o tym nie pisnął a gadane było tylko o tym że odejście dopiero po 25 latach służby i 55 latach życia (taka zasłona dymna)

Offline pawel1993

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 13, 2025, 22:55:35 »
Widać że nie masz pojęcia jak liczyć emeryturę z 10 lat dla nowych. Przejrzyj ustawę emerytalna i dopiero wtedy soe wypowiadaj. Żeby Cie naprowadzić i dać przykład. 10 lat temu kwota bazowa to 1523.29. Wielokrotność to 2.81. Więc przeciętne wynosi 4280. To z 13. Jeśli ztwoj strażak zarabiał 4000brutto plus 1/12 trzynastki to masz 4333. Woec ma ponad 100 procent. Dziś ma 8000 brutto. Z 13 to będzie 8666. Dziś przeciętne to 9152.26. Więc ma jakieś 95 procent. Woec średnio wyjdzie z 98 procent. I jego poddtawa to 98 procent z 9152. I z tego 75procent przy 30 lstach sluzby. Jak poczeka do stycznia i wzrośnie przeciętne to i jego emerytura będzie większa.

A.moze czas pomyśleć by porzucić płatne nadgodziny na rzecz funkcyjnego. Dca zastępu miałby pewnie z 900zl brutto więcej funkcyjnego niz służbowego. Przy dzisiejszym przecietenym to emerytura wyższa o jakieś 10 procent.
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2025, 00:01:14 wysłana przez pawel1993 »

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 14, 2025, 00:00:49 »
Liczy się stosunek twojej pensji do średniej. Od kilku lat spłaszczenie daje wam fajny bonus, jak się siatka rozjedzie to może się okazać że mimo awansu o jedną, dwie grupy to do średniej masz dalej niż wcześniej.
Znajomość przepisów i plan długoterminowy może poprawić znacząco waszą sytuację. 

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 14, 2025, 00:12:15 »
PO niech się już nie bierze za żadne zmiany  :-\  Chyba Wszyscy na nowych wiedzą komu to zawdzięczają   :stop:  Znam takich  którzy ponownie  na nich głosowali , mimo że mieli przypominane za kogo powstał ten bałagan . :wall:
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2025, 00:18:16 wysłana przez młody13 »

Offline Ja899

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Listopad 14, 2025, 05:09:19 »
A.moze czas pomyśleć by porzucić płatne nadgodziny na rzecz funkcyjnego. Dca zastępu miałby pewnie z 900zl brutto więcej funkcyjnego niz służbowego. Przy dzisiejszym przecietenym to emerytura wyższa o jakieś 10 procent.

A co jeśli rok w rok przez te 10 lat strażak będzie miał komplet nadgodzin? Nie wyjdzie na tym  lepiej?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: Listopad 14, 2025, 06:45:06 »
Firefighter, myślę że ma co marzyć o powrocie do dawnych przywilejów a o nowe nie będzie łatwo.
A wracając do eqinoxa. Myślałem że udzieli takiej prostej odpowiedzi. Wiadomo że to nie będzie precyzyjna odpowiedź i zależna od wielu czynników. Ale przyjmijmy że 10 lat temu miałem 4000 brutto a teraz 8000 brutto. Przyjmując że przyrost płacy był liniowy ( co wiadomo że nie następuje ale coś do przykładowego wyliczenia trzeba przyjąć ). To emerytura po 25 latach pracy wyniesie jakieś 3000 netto.
Kolega equinox unika odpowiedzi bo wie że w przeszłości związki dały ciała w najważniejszej kwesti która dotyczyła naliczania emerytury z 10 lat służby. Ale dla przypomnienia powiem że wtedy nikt słowem o tym nie pisnął a gadane było tylko o tym że odejście dopiero po 25 latach służby i 55 latach życia (taka zasłona dymna)
Kolega Eqinox nie chce z kretynem dyskutować chciałem łagodnie ale nie mogę taka z Ciebie niemota! Nie masz pojęcia jak się liczy twoją emeryturę! Wstyd...
4000 w 2015 to 99% średniej a 8000 to 87% średniej więc rok 2025 (od 2015) jest o 12% gorszy i jeśli zostanie Ci wliczony to 8000 obniży wymiar emerytury a 4000 podniesie... Więc jest tak, że 4000 to więcej niż 8000zł....  Skoro 4000 daje wyższą emkę jak 8000 to jak chcesz to geniuszu liniowo liczyć?! Podwyżka 20% którą dano ostatnio tak naprawdę obniżyła w PSP wymiar emki (dla 80-90%) dla nowoprzyjętych... Nawet podwyżka podwyżce nie równa...
Liczy się stosunek twojej pensji do średniej. Od kilku lat spłaszczenie daje wam fajny bonus, jak się siatka rozjedzie to może się okazać że mimo awansu o jedną, dwie grupy to do średniej masz dalej niż wcześniej.
Znajomość przepisów i plan długoterminowy może poprawić znacząco waszą sytuację.
Nie ma nadziei w narodzie... Naprawdę już raz tłumaczyłem tutaj i kilka razy face to face i jak grochem o ścianę
« Ostatnia zmiana: Listopad 14, 2025, 06:58:50 wysłana przez Eqinox »

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Listopad 14, 2025, 09:12:09 »
Niestety zostało już udowodnione, że zalew informacji oraz jej powszechna dostępność prowadzi do zaniku zdolności poznawczych.  Znak czasów w jakich przyszło nam żyć.

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Listopad 14, 2025, 18:50:09 »
A co to za tajemnica tego przeciętnego uposasenia? Wszystko to jest ogólnodostępne. Kwota bazowa i jej wielokrotność w poszczególnych latach i masz przeciętne. To nic trudnego. Tylko trzeba poszukać w dziennikach ustaw.
O ile z kwotą bazową nie ma absolutnie żadnego problemu, tak znalezienie mnożników jest droga przez mękę. Gdyby jeszcze w każdym roku rozporządzenia były nazywane tak samo, to by szło to znaleźć bez udziwnień. A mamy przykłady, gdzie rosną mnożniki w grupach w rozporządzeniu, a przeciętne nie jest nigdzie podane.

Offline pawel1993

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Listopad 14, 2025, 19:24:13 »
Tutaj masz 2012 rok. Odpal pdf i zanotuj. Potem kliknij w akty uchylające i masz nowszy. Aż dojdziesz do 2025 roku.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20120001189

A i sprawdziłem. Ten z 2012 roku jest od 1 października. Więc musisz wziąć ten akty uchylone i wziąć poprzedni chyba z 2008 roku.

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: Listopad 14, 2025, 19:40:45 »
Tutaj masz 2012 rok. Odpal pdf i zanotuj. Potem kliknij w akty uchylające i masz nowszy. Aż dojdziesz do 2025 roku.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20120001189

A i sprawdziłem. Ten z 2012 roku jest od 1 października. Więc musisz wziąć ten akty uchylone i wziąć poprzedni chyba z 2008 roku.
Dzięki serdeczne

Offline pawel1993

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Listopad 14, 2025, 19:45:01 »
Kwoty bazowa masz w ustawach budżetowych. Każdy rok możesz przeszukac. Też są dostępne na isap

Offline kraktgs

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Listopad 14, 2025, 20:22:47 »
Ten wątek dlatego jest aby odkłamywać tego typu bzdury jak twoja wypowiedź aby otrzymać tak niską emkę jak piszesz musiał byś przez blisko 10 swoich najlepszych lat w PSP być stażystą z zerową wysługą lat i stopniem strażaka...
dla przykładu emka stażysty liczona dla średniej jego uposażenia i przeciętnego z roku 2023:
Uposażenie stażysty (4522*13)/12=4900 przeciętne 7250 wtedy emka wychodzi trochę ponad 3600
Przeciętny strażak odchodzący na emkę jest w zakresie 7 do 10 grupy i w większości są one objęte minimalnym funkcyjnym
7 grupa bez funkcyjnego (średni służbowy za 10 lat 700 zł)- (7064*13)/12=5100 i to jest najmniej korzystny moim zdaniem wariant emki młodego... W najbardziej niekorzystnym wariancie i bez +15 i z gołych poborów st. operatora... Oczywiście emka znacząco rośnie jak się weźmie np. minimalny funkcyjny jako dowódca zastępu w 20 roku służby bo wynosi on już ponad 1200 (a nie 700) i rośnie do 30 lat co 2 lata... Dodatkowo świadczenie +15 nie wchodzi % ze stosunku ale z wartości więc taka emka po 32 latach mogła by wynieść około 7000 zł. W przypadku grupy 10 dodatkowo około 1000 zł liczone wg parametrów z roku 2023. W kwocie emki nie jest ta różnica olbrzymia jest co prawda ale naiwnością jest wierzyć, że rząd który sam wprowadził te zmiany w obliczu olbrzymich problemów z odejścia funkcjonariuszy zmienił by to aby im to ułatwić bardziej bym się obawiał ruchów w drugą stronę. 
Mylisz się z tym, że w tym przypadku kropla drąży skałę ponieważ system jak by na to nie patrzeć dalej jest znacznie bardziej korzystny od powszechnego i osoba potrafiąca liczyć albo umiejąca słuchać czegoś więcej niż mądrości ze stołówki może pokierować swoją karierą tak aby ta emka była naprawdę przyzwoita... 
Co do wyjazdów przez swoje lata służby nie spotkałem strażaka któremu by kilka lat nie wypadło z tych 30 wyjazdowych naliczanych.

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Listopad 14, 2025, 20:31:41 »
Jeżeli dobrze pamiętam, jednym z tematów poruszanych podczas negocjacji był temat grup specjalistycznych. Dalej ten temat gdzieś się przebija, czy póki co nie jest w ogóle poruszany?

Offline milo998

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Listopad 14, 2025, 20:40:12 »
Czy uposazenie strażaka z danego roku dla którego wyliczać się będzie % względem średniego uposażenia, będzie się brać z PIT czy goła pensja comiesięczna?