Equinox, obawiam się że trochę się orientuję a Ty wprowadzasz zamęt. Może poprostu napiszesz na jaką wysokość emerytury mogą liczyć nowo przyjęci na np dzisiejszy dzień ? Proszę bardzo tylko bez sciemy. Oczywiście przyjmijmy że odchodzą na pełną
Twoje zapytanie świadczy o tym, że nie masz pojęcia zielonego co piszesz... Nie zamierzam z takimi osobami dyskutować ale gdybym ja odchodził na nowych zasadach z pełną wysługą w tym roku to róznica miedzy pensją a emka wyniesie kilkanaście %.... Pomimo, że pensja stanowi 100% a emka 75%.
@Eqinox dlatego napisałem przeciętnego strażaka (mając na myśli takiego z ulicy). Ilu z obecnie pracujących, biorąc pod uwagę zmniejszenie rotacji na stanowiskach oraz obsadzanie tych lepszych z automatu absolwentami będzie miało szanse złapać funkcyjny lub wyskoczyć powyżej 6 grupy.
Powyżej 6 za kilka lat? Zero... Chyba, że znają mnie lub Ciebie

Po zapełnieniu etatów z obu ustaw będzie problem z miejscami dla absolwentów

Nie będzie awansów dużych a skierowania do szkół będą reglamentowane...
Może warto stworzyć ankietę w której będzie możliwość określenia priorytetowych zmian? Moder niech się wypowie.
Skoro ludzie nie znają kryteriów odejścia na nowych zasadach to co ta ankieta pokaże? Naliczanie z 3 lat nie wiele zmieni dla 90% funkcjonariuszy może dla oficerów...