Autor Wątek: Strażacy oskarżeni?  (Przeczytany 5550 razy)

Offline pepek1

• Strażak Sam
  • *
Strażacy oskarżeni?
« dnia: Wrzesień 20, 2025, 16:47:40 »
Portal remiza.pl podaje informacje o strażakach. Myślicie że ile procent jest w tym prawdy???

REMIZA
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 22, 2025, 11:44:46 wysłana przez Butel »

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
Odp: Strażacy oskarżeni?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 20, 2025, 17:26:33 »
Portal remiza.pl podaje informacje o strażakach. Myślicie że ile procent jest w tym prawdy???
Podało to już wczoraj mnóstwo portali. Poza tym potwierdziła prokuratura.
Ale mowa o podejrzanych, nie oskarżonych!

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 20, 2025, 19:52:19 »
100% (na początku 4 wzięli na areszt)... A kto zapłacił za wyjazd tych Panów to w ogóle grubsza historia... 
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 20, 2025, 20:11:49 »
A może tak poczekać aż się sąd wypowie.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 20, 2025, 20:13:31 »
A może tak poczekać aż się sąd wypowie.
Ja naiwnie myślałem, że forum jest dyskusyjne a nie od oceny wyroków sądowych...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 20, 2025, 21:24:02 »
100% (na początku 4 wzięli na areszt)... A kto zapłacił za wyjazd tych Panów to w ogóle grubsza historia...
Możesz rozszerzyć o co Ci chodzi?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 20, 2025, 21:32:50 »
Chodzi Ci, że na początku zawinęli 4? Czy kto zapłacił (nie całość a %) za pobyt tych Panów co teraz areszt mają?

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 20, 2025, 21:36:40 »
To że zawinęli 4 to wiem, dwóch wczoraj wypuscili. Chodzi mi o to kto i za co zapłacił.

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 20, 2025, 21:45:16 »
Chodzi Ci, że na początku zawinęli 4? Czy kto zapłacił (nie całość a %) za pobyt tych Panów co teraz areszt mają?
Mają możliwe wyjście za kaucją i ktoś niespodziewany zapłacił część wymaganej kwoty? Zbiórka była?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 20, 2025, 22:33:58 »
To że zawinęli 4 to wiem, dwóch wczoraj wypuscili. Chodzi mi o to kto i za co zapłacił.
No jak kto? Strażacy, z tego co słyszałem zrzeszeni w ZZS Florian... Jakie zarządy itp... nie wiem naprawdę... Mam nadziej, że za prawników swoim członkom płacić w takiej sprawie nie będą! 

Offline fireman_f

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 21, 2025, 10:42:16 »
No jak kto? Strażacy, z tego co słyszałem zrzeszeni w ZZS Florian... Jakie zarządy itp... nie wiem naprawdę... Mam nadziej, że za prawników swoim członkom płacić w takiej sprawie nie będą!

Przepraszam ale Ty jesteś poważny? Nawet w takiej sprawie mieszać sprawy związkowe? Członkostwo w ZZ nie ma tutaj żadnego znaczenia, a jeśli związek ma możliwość pomóc prawnie to wyjaśnij mi czemu miałby tego nie robić? Bo nie lubisz Floriana? W solidarności nie macie możliwości skorzystania z pomocy prawnej dla członków? Zwłaszcza że sytuacja nie jest taka jednoznaczna i z relacji jakie się słyszy to nie do końca może być tak że oni są winni zarzucanego im czynu a Ty mimo wszystko włączasz w to jakąś osobistą wojenkę z związkiem zawodowym którego nie lubisz?

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 21, 2025, 11:08:38 »
Moim zdaniem właśnie w takiej sprawie trzeba chłopakom pomóc. Sami sobie nie poradzą. Sam tam nie byłem, więc ręki za nikogo nie oddam, ale człowiek jest niewinny dopóki... wiadomo co dalej.
Z informacji, które posiadam wynika, że tu nic nie jest czarno-białe czy zero-jedynkowe.
Jeśli dopuścili się czegoś nielegalnego to jestem za tym, żeby ukarać przykładnie z największą surowością. Jeżeli jednak winni są tylko tego, że jako dorosłe osoby poszły do łóżka z inną dorosłą osobą to ja tu niczego złego (od strony prawnej) nie widzę. Moralnie każdy ma swoje sumienie i oceni to sam, nie jest to jednak pole do rozważań o odpowiedzialności prawnej czy służbowej.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 21, 2025, 11:25:13 »
Moim zdaniem właśnie w takiej sprawie trzeba chłopakom pomóc. Sami sobie nie poradzą. Sam tam nie byłem, więc ręki za nikogo nie oddam, ale człowiek jest niewinny dopóki... wiadomo co dalej.
Z informacji, które posiadam wynika, że tu nic nie jest czarno-białe czy zero-jedynkowe.
Jeśli dopuścili się czegoś nielegalnego to jestem za tym, żeby ukarać przykładnie z największą surowością. Jeżeli jednak winni są tylko tego, że jako dorosłe osoby poszły do łóżka z inną dorosłą osobą to ja tu niczego złego (od strony prawnej) nie widzę. Moralnie każdy ma swoje sumienie i oceni to sam, nie jest to jednak pole do rozważań o odpowiedzialności prawnej czy służbowej.
Ja jestem zdania odmiennego w sprawach karnych gdzie nie ma nic związanego z działalnością strażacką nie powinno się angażować ZZ. Poza tym pomoc prawna która jest w ZZ nie obejmuje spraw karnych a już na pewno nie takich... Koszt reprezentacji w takiej sprawie zamknie się zapewne w kilkunastu lub nawet kilkudziesięciu tysiącach zł na głowę. 

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 12, 2026, 22:53:22 »
Chyba jednak warto było poczekać z rozstawianiem szubienicy, może nawet powinna jakaś refleksja niektórych tutaj najść.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2026, 18:13:29 wysłana przez pb11 »