Autor Wątek: służba na innym stanowisku  (Przeczytany 2990 razy)

Offline kemotb5

• Początkujący
  • *
służba na innym stanowisku
« dnia: Wrzesień 18, 2025, 12:24:52 »
Witam
Szukałem w postach, niestety nie znalazłem nic podobnego, dającego odpowiedź na nurtujące mnie pytanie?

Jestem na stanowisku dyżurny stanowiska kierowania 15 lat, czy kierownictwo może mi kazać iść np. na jedną, czy dwie służby na podział bez mojej zgody ?, jeżeli te 15 lat ani razu nie miałem służby na podziale. Oczywiście nie chodzi mi o przeniesienie na np. pół roku, bo wiem że to mogą zrobić. O to chodzi, że specyfika SK jest inna, i po prostu mam obawy iść tak z marszu.
Pozdrawiam

Offline robsen

• Stary Wyga
  • *
Odp: służba na innym stanowisku
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 18, 2025, 12:44:28 »
Art. 37a. Strażakowi można powierzyć pełnienie obowiązków służbowych
zgodnie z jego kwalifikacjami na innym stanowisku w tej samej jednostce
organizacyjnej Państwowej Straży Pożarnej na okres do 6 miesięcy w roku
kalendarzowym. W okresie tym strażakowi przysługuje uposażenie przewidziane dla
stanowiska, na którym powierza się pełnienie obowiązków, lecz nie niższe od dotychczasowego.

Zwróć uwagę na zakres swoich badań lekarskich - czy zawarte są prace na wysokości np etc. bo to dość ważne. oraz sprzęt ochrony indywidualnej.

Obawy są zrozumiałe warto by porozmawiać z przełożonymi obu komórek i ustalić szczegóły takiej współpracy oraz powiedzieć o wątpliwościach.
Co do zasady po szkołach i kursach kwalifikacje masz do pełnienia służby w podziale bojowym mimo braku doświadczenia.

Powodzenia w służbie

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 18, 2025, 20:51:05 »
Witam
Szukałem w postach, niestety nie znalazłem nic podobnego, dającego odpowiedź na nurtujące mnie pytanie?

Jestem na stanowisku dyżurny stanowiska kierowania 15 lat, czy kierownictwo może mi kazać iść np. na jedną, czy dwie służby na podział bez mojej zgody ?, jeżeli te 15 lat ani razu nie miałem służby na podziale. Oczywiście nie chodzi mi o przeniesienie na np. pół roku, bo wiem że to mogą zrobić. O to chodzi, że specyfika SK jest inna, i po prostu mam obawy iść tak z marszu.
Pozdrawiam
Zakres czynności twój to reguluje to raz jeśli nie ma tego w zakresie to nie... Po drugie to jest służba a przełożonym JRG jest dowódca i on może wyznaczyć w rozkazie tylko siebie i swoich podwładnych (załogę JRG) ty jako dyżurny mu nie podlegasz nie ma możliwości ciebie wyznaczenia. Trzeba by kilka fikołków odnośnie kierowania komendą delegowania i wtedy da się to zrobić formalnie i zgodnie z prawem to na gębę to jest krem NIVEA!
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline j.o.blush

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 19, 2025, 10:07:55 »
nie chodzi mi o przeniesienie na np. pół roku, bo wiem że to mogą zrobić
2 - 3 służby mieszczą się w tym zakresie :-)
korzystając z okazji pytanie do kolegi Equinoxa (bo szukam już od lat może coś podpowiesz :-))
Zakres czynności twój to reguluje to raz jeśli nie ma tego w zakresie to nie...
Gdzie znaleźć podstawę prawną wydania dokumentu o nazwie "zakres czynności strażaka".

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 19, 2025, 12:39:29 »
Jesli chodzi o ustawy i rozporządzenia to nie znajdziesz. Tak naprawdę zakres czynności nie jest dla ciebie tylko dla pracodawcy bo to jemu bardziej służy niż tobie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2025, 12:58:33 wysłana przez pb11 »

Offline j.o.blush

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 19, 2025, 13:50:06 »
Jesli chodzi o ustawy i rozporządzenia to nie znajdziesz
dzięki, wiem :-)
to była subtelna "zaczepka" do kolegi Equinoxa post wyżej; bo odnoszę wrażenie że jest skrajnym legalistą ale tylko kiedy interpretuje przepisy pod siebie   

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 19, 2025, 15:42:20 »
Gdzie znaleźć podstawę prawną wydania dokumentu o nazwie "zakres czynności strażaka".
W regulaminie służby opracowanym na podstawie delegacji ustawowej przez KG PSP wynikającej z art. 10.1 ust. 2 pkt.  14 jednak zaznaczam, że musi on być zgodny z "rozporządzeniem w sprawie ramowej organizacji komend..." A w ostatnich latach o tym strasznie zapomniano... Wiele rzeczy zostało zrzucone na JRG ale o czas służby się to rozbije  :rofl: 
dzięki, wiem :-)
to była subtelna "zaczepka" do kolegi Equinoxa post wyżej; bo odnoszę wrażenie że jest skrajnym legalistą ale tylko kiedy interpretuje przepisy pod siebie   
Bo potrafię i to lubię... Trafiłem kilkanaście lat temu w wojnę dwóch brygadierów jeden był 01 KM a drugi bogatym biznesmen i widziałem tyle świńskich numerów oraz nauczyłem się na tej 8 letniej wojnie tyle, że daję radę... I przede wszystkim wiem kogo wiąże legalizm urzędowy  :rofl: I to nie jest Eqinox ale jego 01 już tak i to dotyczy każdego strażaka...  Dostałem za naczelnika człowieka po AGH zrobionej jeszcze w PRLu który umiał uzasadnić wszystko.... Po prostu miałem w służbie fart bo zawsze miałem mega ludzi od których mogłem się uczyć... 
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.