Autor Wątek: Studia podyplomowe-kierowanie JOP  (Przeczytany 2561 razy)

Offline Misiek1

• Bywalec
  • *
Studia podyplomowe-kierowanie JOP
« dnia: Wrzesień 02, 2025, 16:35:32 »
Co sądzicie o tych studiach? Jakaś dyskusja może?  :straz:
https://apoz.edu.pl/kandydat/ksztalcenie-cywilne/studia-podyplomowe/studia-przygotowujace-do-kierowania-jednostka-ochrony-przeciwpozarowej/
Jeśli był temat już poruszany to przepraszam i do kasacji ;)

Offline Mroovka

• VIP
  • *
Odp: Studia podyplomowe-kierowanie JOP
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2025, 17:21:24 »
Jeżeli chcesz być komendantem w "zakładówce", czy też naczelnikiem OSP, to proszę bardzo.
Ukończenie tych akurat studiów nie nadaje uprawnień do kierowania działaniami ratowniczymi zgodnie z art. 36 ustawy o PSP, o czym mowa jest i w linku, który zapodałeś.

Dla strażaków PSP zbędne moim zdaniem.
No chyba, że ktoś ma zagwarantowane miejsce na SPK i do tego posiada tytuł magistra, to może liczyć na stanowisko komendanckie w PSP po ukończeniu tej podyplomówki.
Si vis pacem, para bellum

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 02, 2025, 19:13:59 »
Studia cywilne w Apoż są tak przydatne w PSP jak przydatne jest dla świni siodło...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline youngfireman

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 02, 2025, 21:28:32 »
Jeżeli ktoś zada sobie trochę więcej trudnu niż przeciętnym użytkownik internetu scrollujący informację i posty zauważy wpis, że są nie są to studia nadające uprawnienia do kierowania działaniami ratowniczymi. Prowadzona jest rekrutacja na drugą edycję, a czy są przydatne zależy pod jakim kątem pytasz. Poruszane są zagadnienia zgodnie z opisem studiów dotykające szerokiego spectrum działalności KM/P. Dedykowane przede wszystkim dla funkcjonariuszy chociaż uczestniczą również strażacy-ochotnicy i osoby pracujące w zakładówkach. 

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 03, 2025, 08:19:28 »
Jeżeli chcesz być komendantem w "zakładówce", czy też naczelnikiem OSP, to proszę bardzo.
Ukończenie tych akurat studiów nie nadaje uprawnień do kierowania działaniami ratowniczymi zgodnie z art. 36 ustawy o PSP, o czym mowa jest i w linku, który zapodałeś.

Dla strażaków PSP zbędne moim zdaniem.
No chyba, że ktoś ma zagwarantowane miejsce na SPK i do tego posiada tytuł magistra, to może liczyć na stanowisko komendanckie w PSP po ukończeniu tej podyplomówki.

A jeśli ktoś ma już wszystkie kwalifikacje to po co mu SPK? W ogóle czy koniecznie studia muszą dawać jakieś uprawnienia? Czy w cywilizowanym kraju nie można zaakceptować, że studia dają po prostu jakąś wiedzę? W jaki sposób naczelnik operacyjny, dowódca JRG czy dowódca zmiany jest przygotowany do bycia komendantem, poza tematami operacyjnymi? Myślę, że są osoby które chętnie dowiedzą się, w sposób usystematyzowany, jak mają działać jako organ administracji publicznej, jak funkcjonują czynności kontrolno-rozpoznawcze (bo ostatni raz mieli z nimi do czynienia 20 lat wcześniej na studiach), prawo zamówień publicznych, księgowość itp. Osobiście chętnie bym z takiej oferty skorzystał, gdyby miał mnie taki zaszczyt kopnąć.

Offline Mroovka

• VIP
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 03, 2025, 10:21:56 »
(...) Osobiście chętnie bym z takiej oferty skorzystał, gdyby miał mnie taki zaszczyt kopnąć.

Nie trzeba skierowania, ani "pleców", wystarczy się zapisać, zapłacić i uczęszczać  :fiuu:

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 03, 2025, 12:37:50 »
(...) Osobiście chętnie bym z takiej oferty skorzystał, gdyby miał mnie taki zaszczyt kopnąć.

Nie trzeba skierowania, ani "pleców", wystarczy się zapisać, zapłacić i uczęszczać  :fiuu:
Wystarczy, tylko po cóż, skoro nie planuję być komendantem?  :fiuu:

Offline Mroovka

• VIP
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 03, 2025, 17:15:07 »
Wystarczy, tylko po cóż, skoro nie planuję być komendantem?  :fiuu:

Ja tam osobiście się bardzo cieszę, że nie mam żadnego SPF, czy SPK zrobionego.
Nie dość, że nie marzę o byciu komendantem, to jeszcze mi to nie grozi, gdyby komuś wyżej taki pomysł przyszedł do głowy.  :rofl: