Autor Wątek: Awanse w listopadzie  (Przeczytany 4342 razy)

Offline kemotb5

• Bywalec
  • *
Awanse w listopadzie
« dnia: Wrzesień 01, 2025, 10:31:27 »
Witam

Chciałbym odświeżyć temat,
Na listopad wychodzi mi awans w stopniu aspiranckim. Od kadr dowiedziałem się, że od dwóch lat zmieniła się polityka u nas i w listopadzie dostają tylko wybitni.
Ale do rzeczy - nie myślcie - ja nie jestem wybitny, a dlaczego wcześniej dostawałem w listopadzie, ponieważ asp. dostałem dopiero na jesień, bo polityka była taka - nie wiem czy tylko dla mnie - bo po dwóch latach już reszta dostawała normalnie aspiranta na maja. Nie dostałem po "prawie trzech latach" na maj ponieważ, jak kadry tłumaczyły nie minął mój czaso-kres trzech lat, brakowało dwóch miesięcy, a przed upływem czasu to trzeba się czymś wsławić - np. wynieść kogoś z płonącego budynku itp. Dodam że wszyscy, którzy ode mnie kończyli aspirantke dostali asp. na maja. No ale mi brakowało kilka miesięcy - a że jest przyjęte że dla takich osób się pisze i dostają na maja to niby u nas nie wiedzieli.
Stopień st. asp. dostałem też na listopad, teraz na jesień jak pisałem ponoć nie mogę dostać bo się polityka zmieniła.

« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2025, 11:37:18 wysłana przez kemotb5 »

Offline GordonShumway

• Strażak Sam
  • *
Odp: Awanse w listopadzie
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 01, 2025, 11:04:57 »
Możesz być spokojny, od aspiranta wzwyż, awans należy się jak przysłowiowej świni koryto. Problemem staje się gdy podoficer ma awansować, wtedy to trzeba stanąć na rzęsach aby wniosek przeszedł. a jak to ma być awans w grupie, to są komendy gdzie jest to wręcz niemożliwe.

Offline kemotb5

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 01, 2025, 11:08:04 »
No dobrze, jeżeli mi się należy, to co mogę zrobić, zadziałać?, nie wiem pismo pisać (raport), bo problem jest w tym, że nie chcą napisać i nie napiszą bo tak mi w kadrach powiedzieli.

Offline GordonShumway

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 01, 2025, 11:13:16 »
Bezpośredni przełożony musi napisać wniosek, bo to jego zasrany obowiązek.

Offline kemotb5

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 01, 2025, 11:14:58 »
kadry nie przypomną, nikt nic nie napisze
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 01, 2025, 11:35:04 wysłana przez kemotb5 »

Offline Scyzoryk

• Weteran
  • *
  • Medal ma zawsze 2 strony. Sztuką zauważyć je obie.
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 01, 2025, 11:22:32 »
Panowie, a może warto zapoznać się z art. 54 ustawy o PSP. Tam wszystko jest jasno napisane.

Offline kemotb5

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 01, 2025, 11:40:57 »
Zapis był i jest, to jakim cudem u nas na jesień dostawali i wcale nie wybitni. ten zapis w ustawie zmienił się teraz, czy był już od dawna?

Offline GordonShumway

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 01, 2025, 12:00:38 »
Panowie, a może warto zapoznać się z art. 54 ustawy o PSP. Tam wszystko jest jasno napisane.
Czy remont mieszkania komendanta lub naprawa jego prywatnego auta zalicza się do szczególnie uzasadnionego przypadku?

Offline Scyzoryk

• Weteran
  • *
  • Medal ma zawsze 2 strony. Sztuką zauważyć je obie.
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 01, 2025, 13:14:56 »
Czy remont mieszkania komendanta lub naprawa jego prywatnego auta zalicza się do szczególnie uzasadnionego przypadku?
Tylko pod warunkiem dobrego udokumentowania  :rofl:

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 01, 2025, 17:08:54 »
Jeżeli uważa, że awans się należy, bo z tym że napisałeś, że należy się jak świni koryto to się nie zgodzę.

Offline GordonShumway

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 01, 2025, 17:17:53 »
Jeżeli uważa, że awans się należy, bo z tym że napisałeś, że należy się jak świni koryto to się nie zgodzę.
Ja też się z tym nie zgadzam i mi się to nie podoba, ale tak działa system awansowy.

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 01, 2025, 18:54:34 »
No cóż z patologią nie ma co dyskutować, tylko z nią walczyć. To samo co w temacie obok z tym, że starszy operator ma taki sam zakres obowiązków jak dowódca zastępu. Ciężko komentować takie rzeczy, bo wydaje się to tak absurdalne, że az niemożliwe.

Offline GordonShumway

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 01, 2025, 19:58:04 »
Znam przypadek że dowódca zastępu czy dowódca sekcji, aspirant, pełnią obowiązki operatorów, a operatorzy jeżdżą na desancie i wszystko wszystkim pasuje, szczególnie aspirantom, kasa z dowodzenia wzięta a robota hmm cóż.

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 01, 2025, 20:46:05 »
Znam przypadek że dowódca zastępu czy dowódca sekcji, aspirant, pełnią obowiązki operatorów, a operatorzy jeżdżą na desancie i wszystko wszystkim pasuje, szczególnie aspirantom, kasa z dowodzenia wzięta a robota hmm cóż.
W drugą stronę fajnie  :klol: kasę brać za stanowisko a obowiązki mniejsze , ale odwrotnie to się nie kalkuluje 🙂 Pozdrawiam 👍

Offline adivano

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 01, 2025, 21:28:23 »
No dobrze, jeżeli mi się należy, to co mogę zrobić, zadziałać?, nie wiem pismo pisać (raport), bo problem jest w tym, że nie chcą napisać i nie napiszą bo tak mi w kadrach powiedzieli.
Ty tak na poważnie czy sobie jaja robisz?? :gwiazdki:

Offline kemotb5

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 04, 2025, 14:27:30 »
tak dokładnie robię se jaja, przecież wiem że i tak nie dostanę. Tyle lat to wk.. mnie te ironiczne podejście - maj jest miesiącem awansowym. A jak miałem dostać apiranta po mł. to dostałem na jesień, bo brakowało mi 2 miesięcy - gdzie wszyscy normalnie dookoła dostawali. Tyle lat to widziałem: jak z drugiej strony ma ktoś dostać awans to pilnują swoich terminów, ojoj boże żeby ktoś nie dostał, ale reszta to już co tam - wiecznie jakieś wymyślanki. Mam nadzieję że nie kierują nimi oszczędności, bo 20 zł to wstyd i tyle, żeby nie dać bo 20 zł oszczędności przez kilka miesięcy.
Moje zdanie jest takie, że jak nic nie zrobiłeś - w sensie nie masz jakichś kar to każdy powinien dostać, bo uważam że stopień jest poniekąd formą zaznaczenia twojego stażu w tej instytucji. Dla mnie jest to brak szacunku i tyle, a wymaga się od ciebie angażowania się i dawania czegoś od siebie.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 04, 2025, 14:47:31 wysłana przez kemotb5 »

Offline sismondi

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 04, 2025, 17:30:20 »
tak dokładnie robię se jaja, przecież wiem że i tak nie dostanę. Tyle lat to wk.. mnie te ironiczne podejście - maj jest miesiącem awansowym. A jak miałem dostać apiranta po mł. to dostałem na jesień, bo brakowało mi 2 miesięcy - gdzie wszyscy normalnie dookoła dostawali. Tyle lat to widziałem: jak z drugiej strony ma ktoś dostać awans to pilnują swoich terminów, ojoj boże żeby ktoś nie dostał, ale reszta to już co tam - wiecznie jakieś wymyślanki. Mam nadzieję że nie kierują nimi oszczędności, bo 20 zł to wstyd i tyle, żeby nie dać bo 20 zł oszczędności przez kilka miesięcy.
Moje zdanie jest takie, że jak nic nie zrobiłeś - w sensie nie masz jakichś kar to każdy powinien dostać, bo uważam że stopień jest poniekąd formą zaznaczenia twojego stażu w tej instytucji. Dla mnie jest to brak szacunku i tyle, a wymaga się od ciebie angażowania się i dawania czegoś od siebie.
Nawet z 5zł były i są problemy jeszcze musisz sporo popracować żeby zrozumieć ....życzę spokoju i wytrwałości ...