Autor Wątek: PRZEJMOWANIE DOWODZENIA  (Przeczytany 2938 razy)

Online officer

• Weteran
  • *
PRZEJMOWANIE DOWODZENIA
« dnia: Lipiec 04, 2025, 12:35:32 »
Powiem krótko- wczorajsza akcja w Zabkach dla mnie jest przykładem braku właściwego dowodzenia. Uważam, że wpływ na to ma brak doświadczenia dowodzących, którzy zgodnie z przepisami są "zobowiązani" do przejęcia działań.
Zapraszam do dyskusji- może ekipa Donaldinio (zwłaszcza Leśniakos) weźmie to do przemyślenia. :fiuu:

Offline JON SNOW

• Strażak Sam
  • *
Odp: PRZEJMOWANIE DOWODZENIA
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 04, 2025, 12:58:18 »
Zgliszcza jeszcze dobrze nie ostygły a Ty już wyrokujesz takie błędy? Masz chociaż wiedzę jak to wczoraj wyglądało czy o co Ci chodzi?
Żyję w kraju w którym wszyscy chcą mnie zrobić w ... :)

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 04, 2025, 13:04:02 »
Aha, a którym to funkcyjnym zobowiązanym do przejęcia kierowania (chyba wczoraj zaczęło się od d-cy sekcji lub zmiany), a przy taktycznym, które weszło bardzo szybko zaczynamy od z-cy dowódcy JRG i idziemy w górę, brakuje doświadczenia? I komu kolega z osób nie zobowiązanych do przejęcie kierowania powierzyłby to kierowanie? Jakich to doświadczonych kolega ma na myśli?

IT'S NOT SOMETHING YOU DO. IT'S SOMETHING YOU ARE!

Online officer

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 04, 2025, 13:21:48 »
Miałem poczekać na swój komentarz po kilku wpisach, ale już widzę że przynajmniej dwóch panów próbuje ukręcić łeb na samym początku :stop:
Przecież ja nie podałem żadnego błędu stricte akcji!!!! a jedynie co miało wpływ na owe błędy- czy to kumasz Janie :gwiazdki:
Zero 11 właśnie w tym problem, że sposób przejmowania dowodzenia jest PROBLEMEM, do pozostałej części wypowiem się później- niech inni wysuwają wnioski.

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 04, 2025, 14:18:13 »
Jeśli życzysz sobie dyskusji, a w końcu od tego jest forum, to podaj proszę jakieś dane wejściowe.
Jak wyglądała kolejność przejmowania kierowania działaniem, jaka była struktura kierowania, jakie potencjalnie błędy mogły zostać popełnione. Wtedy dopiero możemy rzeczowo się odnieść. Bo na razie mamy jedynie doniesienia medialne, bez informacji o tych kwestiach. W takiej sytuacji jakakolwiek dyskusja będzie nieprofesjonalna. Po inżyniersku: żeby dostać szukane, najpierw trzeba mieć dane.

Offline emer

• VIP
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 04, 2025, 17:29:14 »
Powiem krótko- wczorajsza akcja w Zabkach dla mnie jest przykładem braku właściwego dowodzenia. Uważam, że wpływ na to ma brak doświadczenia dowodzących, którzy zgodnie z przepisami są "zobowiązani" do przejęcia działań.
Zapraszam do dyskusji- może ekipa Donaldinio (zwłaszcza Leśniakos) weźmie to do przemyślenia. :fiuu:

No dobrze. Zanim przejdziemy do dyskusji. Na początek pierwsze pytanie, czy kolega brał udział w tej akcji? Czy to uwagi ze słyszenia od kolegi kolegi ? Miejmy jakiś punkt odniesienia.

Online officer

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 04, 2025, 18:07:27 »
miałem poczekać. ale dam jedną dane, po inżyniersku :
1. zapewne kierował d-ca zastępu prawdopodobnie z 13 i wszelkie jego decyzje słuchało 300 strażaków na czele z KP, KW, KG i rzecznikiem :mellow:
Trudno brać udział będąc kilkaset km od zdarzenia i całkowicie poza służbą :fiuu:- konkretna odpowiedź na niezbyt inteligentne pytanie (można coś nie coś wiedzieć o pytającym officerze :rofl:
 I na koniec zadam proste pytanie- Co to jest obrona (ta w dziedzinie pożarnictwa) i jak ona wyglądała w Ząbkach?
Niestety ale 3 raz nie wyjdę przed szereg :stop:

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 04, 2025, 18:57:56 »
Błędy to były ale raczej w tym, że jeden od drugiego budynku nie miał żadnego oddzielenia. Wystarczyłby jak to dawniej bywało mur ogniowy między budynkami .Tak wiem zrobiono z tego jeden budynek i zrobił się z tego ciąg kominowy . No ale uczmy się na błędach , także w budownictwie a nie po ,, ptakach " pozdrawiam 👍
« Ostatnia zmiana: Lipiec 04, 2025, 19:37:54 wysłana przez młody13 »

Offline emer

• VIP
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 04, 2025, 18:59:34 »
No cóż. Odpowiedź, szanownego kolegi pokazała prawdziwe intencje. Dla mnie nie ma nad czym dyskutować. Aha,gdybym chciał być równie uszczypliwy, dodałbym, że dobrze że poza służb.

Offline mietek90

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 04, 2025, 20:17:47 »
Oficer masz tupet.
Tam jeszcze dogaszają a ty rzucasz oskarżenia. Słuchałeś korespondencji ? Byłeś tam ? Może kolega ci głupot nagadał itp.
Wyciągnąłeś takie wnioski siedząc przed TV i pierdząc w fotel ?  :rofl:
Mamy fahowcuf w kraju  :rofl:

Offline potok

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 08, 2025, 11:27:53 »
Forum kiedyś miało administratora który namiętnie banował lub wkraczał ze swoimi kąśliwymi uwagami . Teraz Admin nie widzi ze gdy ktoś zachowuje się jak TROL na forum to wszystko jest spoko ????

Rozumiem, że niektórym użytkownikom może brakować bardziej bezpośrednich reakcji ze strony administracji, jednak warto zaznaczyć, że czasy się zmieniają — również podejście do moderowania forum. Obecnie staramy się działać przede wszystkim z myślą o dialogu i zdrowej atmosferze, a nie o natychmiastowym „banowaniu” czy ostrych komentarzach z naszej strony.

Zgłoszenia dotyczące naruszeń są nadal przez nas monitorowane i rozpatrywane. Jeśli widzisz konkretne zachowania, które Twoim zdaniem przekraczają granice, zachęcam do korzystania z opcji "Zgłoś do moderatora" lub kontaktu bezpośrednio z administracją. Forum to społeczność — wspólnie dbajmy o jego jakość.

Pozdrawiam,
Administrator
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2025, 11:59:20 wysłana przez Butel »

Online pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 08, 2025, 11:35:57 »
Melduję się,  informuję że jestem i czuwam.

Masz opcję "zgłoś do moderatora".
Możesz opisać swoje zastrzeżenia , tylko proszę o coś więcej niż to że kolega porusza świeży temat i was prowokuje.
Nie pierwszy i nie ostatni prowokator na tym forum piszący tylko po to aby wywołać określoną reakcję.
Jednak czy to jest wystarczajacy powód aby zamykać temat i usuwać posty ?,. Moim zdaniem jeszcze nie.
I najważniejsza moja uwaga , to Wy go karmicie.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2025, 11:46:52 wysłana przez pb11 »

Offline wujo 2010

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 08, 2025, 11:37:08 »
Forum kiedyś miało administratora który namiętnie banował lub wkraczał ze swoimi kąśliwymi uwagami . Teraz Admin nie widzi ze gdy ktoś zachowuje się jak TROL na forum to wszystko jest spoko ????
Opcja zgłoś do moderatora z opisem problemu . Pozdrawiam 👍
Bądź uprzejmy i staraj się pomóc innym. Jeśli nie masz nic wartościowego do dodania w danym temacie, nie pisz, i tak zostanie to skasowane przez moderatorów :)

Online officer

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: Dzisiaj o 18:06:43 »
Miałem nadzieję, że w dyskusji weźmie udział spora grupa, ale widzę że jedynie coś nie coś do dyskusji nawiązał  zero-11. Dlatego odpowiem na jego komentarz. Pozostałe przemilcze :gwiazdki:
Zero-11 uważam, że przy takiej akcji DOŚWIADCZONY DOWODZĄCY to ten, który MINIMUM 10 lat przesłużył na PODZIALE (takie powinien być PODSTAWOWY WARUNEK aby otrzymać któreś ze stanowisk mogących przejąć obecnie zgodnie z Rozp. dane dowodzenie), a jak jest to widać w KAŻDEJ KOMENDZIE. Uważam, że taka osoba dużo lepiej by to ogarnęła.
Ps. do pb11- skoro uważasz mnie za prowokatora to może warto abyś wyjasnił dlaczego tak kogoś oceniasz.
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 18:32:55 wysłana przez officer »

Online seksyjny

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Dzisiaj o 19:43:54 »
Panowie a o czym tu dyskutować? Mało takich jest akcji ostatnio? Płetwonurka puścili samego - utopili. W Poznaniu dwóch chłopa poszło - czy ktoś z was wie tak naprawdę co poszło nie tak? Ja nie wiem. A Białystok kilka lat temu? A kogo to obchodzi z naszych możnowładców. Dziś oni są jutro następni a ciągłość różnych procesów decyzyjnych leży. Nie wiem jak u was ale w mojej komendzie stanowiska 11 i 12 głównie obstawiają ludzie z partyjnych nadań i to mi aż tak nie przeszkadza jak to że praktycznie żaden z nich nie był nigdy dowódcą ani zastępcą dowódcy zmiany znikome doświadczenie podziałowe lub szybkie awanse z korpusu kierowców po ukończeniu SA. To o czym my mówimy jak to oni później przyjeżdżają i mają w obowiązku przejąć dowodzenie. A dalej to juz reakcja łańcuchowa albo tak się spieszą żeby dojechać jak najpóźniej albo takie mądre decyzje podejmują. Sam chciałbym się dowiedzieć co poszło nie tak w Poznaniu czy w Ząbkach ale teraz ważniejsze są social media PR, pchanie się na siłę na misje zagraniczne i opowiadanie historyjek że jesteśmy najlepsi w Europie i jedni z lepszych na świecie. A jak jest naprawdę to każdy wie....

Online yanek998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: Dzisiaj o 19:51:45 »
Officer miałem nie zabierać głosu w tej dyskusji, ponieważ uznałem że to chyba zaczepka albo post napisany przez strażaka pod wpływem...emocji a może i czegoś innego. Odpowiem i uprzedzam nie podejmuję deskusji dalej. Byłem przy tym pożarze prawie od początku. Przy tym zdarzeniu pokolei było łącznie 10 KDR-ów i przejmowali KIEROWANIE działaniami ratowniczymi (dowodzić możesz zmianą w sobotę robiąc rejony). Pierwszym KDR był dowódca zastępu, następnym dowódca zmiany, oficer operacyjny województwa, 01 KW, 01 KG i z powrotem w dół. Oczywiście były również odcinki bojowe którymi kierowali doświadczeni oficerowie z KP Wołomin (jedna z najbardziej wyjazdowych JRG w kraju) i KW Warszawa. Tyle i aż tyle....
"Bogu na chwałę, ludziom na pożytek"