Autor Wątek: Jazda alarmowa w hełmach czy bez?  (Przeczytany 2505 razy)

Offline Chary

• Stary Wyga
  • *
Jazda alarmowa w hełmach czy bez?
« dnia: Czerwiec 29, 2025, 18:24:17 »
Jestem ciekaw jak wygląda w Waszych komendach/jednostkach sprawa z wyjazdem alarmowym. Czy jeździcie do zdarzeń w hełmach na głowie? Czy macie specjalne przystosowane do tego uchwyty, być może spoczywają na półce lub "na boku"? Zgodnie z Rozporządzeniem MSWiA z dnia 31 sierpnia 2021 r. w sprawie szczegółowych warunków bezpieczeństwa i higieny służby strażaków Państwowej Straży Pożarnej  §61 punkt 6 strażak nie powinien zdejmować hełmu podczas jazdy, z kolei § 17 punkt 1 o treści: " Strażak w ramach pełnienia służby: 1) sprawia sprzęt, stosuje środki ochrony indywidualnej i wyposażenie osobiste i używa ich zgodnie z przeznaczeniem i instrukcją użytkowania"; powołuje się na zalecenia producenta. Niestety osobiście nie posiadam fizycznej wersji instrukcji obsługi do własnego hełmu, nie posiadam również dostępu do normy EN 443:2008, ale z informacji uzyskanych w sieci dotyczy ochrony podczas prowadzonych działań ratowniczych, a nie ochrony w pojeździe podczas jazdy, powodując swoim gabarytem oraz masą w razie zdarzenia drogowego m.in uraz odcinka szyjnego kręgosłupa itp. nie wspominając o ergonomii w sytuacji gdzie mamy do pokonania 30 km. Mamy również §62 dotyczący dojazdu do reduty oraz grupy operacyjnej gdzie nie ma obowiązku jazdy w hełmie, gdzie pokonując dłuższą odległość jest potencjalne większe prawdopodobieństwo zdarzenia drogowego z udziałem danego pojazdu. Na zachodzie, w większości krajów strażacy nie jeżdżą w hełmach do zdarzenia, zakładają po dojeździe. Tutaj chciałbym poruszyć dyskusję jak to wygląda u Was? Jak interpretujecie obowiązujące prawo Wy oraz Wasi przełożeni? Być może trwają prace nad zmianą w/w rozporządzenia? Ewentualnie może poniższa dyskusja będzie tego początkiem. Pozdrawiam  :straz:

Offline Siedem

• Weteran
  • *
Odp: Jazda alarmowa w hełmach czy bez?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 29, 2025, 20:44:26 »
Tak jak piszesz. Zgodnie z BHP w hełmach, zgodnie z przepisami dot. ruchu drogowego w pasach i w razie wypadku urwie nam łeb zgodnie z przepisami.

Offline Scyzoryk

• Weteran
  • *
  • Medal ma zawsze 2 strony. Sztuką zauważyć je obie.
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 29, 2025, 21:01:12 »
Ale wiesz, żer idąc tym tokiem myślenia, to zaraz czas akcji będzie się liczył od dojazdu (i założenie hałmu) na miejsce zdarzenia, a nie od wyjazdu z garażu.  :kwit:

Offline rastafarai

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 29, 2025, 22:31:44 »
Osobiście jeżdżę bez hełmu i w pasach, absolutnie nie czepiam się tego u załogi. W razie W wolę żyć i się sądzić.

Offline Gosciu

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 29, 2025, 22:47:57 »
Wymogi takie, że tylko kierowca bez hełmu (górę nomexu też ma mieć założoną :gwiazdki: ), reszta ubrana na full i w pasach, a życie i rozsądek swoje  :mellow:

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 30, 2025, 09:53:30 »
strażak nie powinien zdejmować hełmu podczas jazdy
Jeśli nie założysz hełmu to nie masz jak go zdjąć, więc nie łamiesz przepisu  :pomysl:

Offline fireman_f

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 30, 2025, 10:39:56 »
Ale wiesz, żer idąc tym tokiem myślenia, to zaraz czas akcji będzie się liczył od dojazdu (i założenie hałmu) na miejsce zdarzenia, a nie od wyjazdu z garażu.  :kwit:

Rozumiem że chodzi Ci głównie o dodatek szkodliwy te parę (dosłownie kilkadziesiąt groszy za akcję) mniej?

Offline Scyzoryk

• Weteran
  • *
  • Medal ma zawsze 2 strony. Sztuką zauważyć je obie.
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 30, 2025, 21:54:38 »
Rozumiem że chodzi Ci głównie o dodatek szkodliwy te parę (dosłownie kilkadziesiąt groszy za akcję) mniej?
Małymi kroczkami ...

Offline officer

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 03, 2025, 15:54:58 »
ja nigdy nie nakazywałem jazdy w hełmie, sam też nie zakładałem i szczęśliwie przesłużyłem prawie 30 lat. To co wskazałeś to nie jeden BUBEL prawny w PSP.