Autor Wątek: Sznur do munduru galowego  (Przeczytany 1716 razy)

Offline CVY

• st. str.
  • Bywalec
  • *
  • KP PSP
Sznur do munduru galowego
« dnia: Maj 26, 2025, 14:30:13 »
Witam serdecznie. Nurtuje mnie pewna kwestia odnośnie umundurowania...
Zauważyłem, że podczas ważnych uroczystości (tj. miniony dzień strażaka) strażacy w korpusie szeregowych (str. i st.str.) noszą sznur podoficerski co jest zgodne z aktualnym regulaminem umundurowania. Przed momentem trafiłem na materiał z jednej z uroczystości, gdzie grono szeregowych stoi w samych mundurach, bez sznurów. Kto popełnia błąd? A może nikt? Przestudiowałem cały regulamin i nie ma tam żadnej wzmianki na temat tego, że dopiero awansując na stopień sekcyjnego można nosić sznur do munduru. Od pewnego czasu jak wiadomo każdy strażak kończy szkolenie podstawowe strażaka co jest odpowiednikiem łączonego kursu szeregowych i podoficerów i stąd pojawia się moje pytanie... czy strażak w korpusie szeregowych, ale z ukończonym kursem jednolitym (podoficerskim) ma prawo nosić sznur podoficera podczas wydarzeń tego wymagających?
Pozdrawiam.

Offline dzilu96

• Weteran
  • *
Odp: Sznur do munduru galowego
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 26, 2025, 15:12:23 »
"Sznury galowe wydaje się strażakom stosownie do korpusu osobowego, do którego należą. Sznur generała wydaje się strażakom w stopniu nadbrygadiera i generała brygadiera." Rozp. ws. umundurowania

Z tego co wiem to nie ma sznura dla szeregowych, więc jeśli wydaje się stosownie do korpusu tj. od sznura podoficerskiego, to szeregowi nie powinni nosić takiego sznura.

Offline michol89

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 26, 2025, 15:16:30 »
Chyba że są członkami kompanii honorowej, pocztu flagowego i sztandarowego.
Zwykli ludzie, niezwykła robota!:)

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 26, 2025, 16:28:36 »
Witam serdecznie. Nurtuje mnie pewna kwestia odnośnie umundurowania...
Zauważyłem, że podczas ważnych uroczystości (tj. miniony dzień strażaka) strażacy w korpusie szeregowych (str. i st.str.) noszą sznur podoficerski co jest zgodne z aktualnym regulaminem umundurowania. Przed momentem trafiłem na materiał z jednej z uroczystości, gdzie grono szeregowych stoi w samych mundurach, bez sznurów. Kto popełnia błąd? A może nikt? Przestudiowałem cały regulamin i nie ma tam żadnej wzmianki na temat tego, że dopiero awansując na stopień sekcyjnego można nosić sznur do munduru. Od pewnego czasu jak wiadomo każdy strażak kończy szkolenie podstawowe strażaka co jest odpowiednikiem łączonego kursu szeregowych i podoficerów i stąd pojawia się moje pytanie... czy strażak w korpusie szeregowych, ale z ukończonym kursem jednolitym (podoficerskim) ma prawo nosić sznur podoficera podczas wydarzeń tego wymagających?
Pozdrawiam.

Dla szeregowego strażaka nie ma sznura galowego. Więc prawidłowo powinni występować bez na uroczystościach.