Autor Wątek: Wybory na Prezydenta RP - 2025 r.  (Przeczytany 8166 razy)

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
Wybory na Prezydenta RP - 2025 r.
« dnia: Maj 21, 2025, 16:39:13 »
Proszę w tym wątku ścierać się w swobodnej dyskusji na temat,  który kandydat lub partia lepsza.

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
Odp: Wybory na Prezydenta RP - 2025 r.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 21, 2025, 17:07:18 »
Przecież to PO. Cięzko było sobie przypomnieć jak traktowali nas za poprzednich rządów ? Ktoś myślał, że tym razem rudy będzie inaczej się zachowywac ?

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 21, 2025, 17:30:31 »
To ja poproszę temat o podpaskach.
To jedyne forum strażackie a nie 50te polityczne.

Offline mixxol1998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 21, 2025, 18:03:01 »
Kiedyś te wielkie nadrabianie zaległości w kampanii budziło sensacje dzisiaj to żenada... przed wyborami brak informacji o mieszkaniówce podwyżkach i najlepsze liście aut cyk dwa dni po pierwszej turze nagle lista jednostek OSP z dofinansowaniem , nagle ustawa mieszkaniowa zaczyna wchodzić w gre, nikt mnie nie zwiedzie.. Mam dużo do parti która była wcześniej ale chociaż powiem tak w ciągu ostatnich 5 lat około 15 nowych aut na powiat teraz 2 lata i jedno lekkie właśnie ogłoszone
SMS - Szybki Młody Strażak

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 21, 2025, 18:20:02 »
To ja poproszę temat o podpaskach.
To jedyne forum strażackie a nie 50te polityczne.

Otóż to tylko weź to wytłumacz niektórym uczestnikom forum. , Ja już mam dość czyszczenia wątków z postów związanych z  wyborami. Tu niech się namiętnie Panowie przekonują do swoich racji przy okazji nie spamując innych tematów.
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2025, 18:24:50 wysłana przez pb11 »

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 21, 2025, 22:10:23 »
Co tu dużo pisać . Kto pracował za jednych i drugich zdanie ma wyrobione . Likwidacja 100 proc.  chorobowego, brak waloryzacji uposażeń, zmiana z 15 lat służby na minimum 25 przy zapewnieniach listownych że żadnych zmian nie będzie  . Takich rzeczy się nie zapomina . A dla ochotników to przypomnijcie sobie kto zmienił podatek Wat z 8 proc na 23 proc . na sprzęt i pojazdy pożarnicze za czyich rządów bez żadnego sprzeciwu . Pozdrawiam 👍
« Ostatnia zmiana: Maj 21, 2025, 22:47:26 wysłana przez młody13 »

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 23, 2025, 10:46:40 »
Co tu dużo pisać . Kto pracował za jednych i drugich zdanie ma wyrobione . Likwidacja 100 proc.  chorobowego, brak waloryzacji uposażeń, zmiana z 15 lat służby na minimum 25 przy zapewnieniach listownych że żadnych zmian nie będzie  . Takich rzeczy się nie zapomina . A dla ochotników to przypomnijcie sobie kto zmienił podatek Wat z 8 proc na 23 proc . na sprzęt i pojazdy pożarnicze za czyich rządów bez żadnego sprzeciwu . Pozdrawiam 👍
Ty młody naprawdę uważasz, że jest jakaś różnica między jednymi i drugimi?  :wall:
To ci naświetlę, jedni wprowadzili, a drudzy mieli czas 8 lat, aby "naprawić", ale jakoś się nie garnęli. Przypadek?

IT'S NOT SOMETHING YOU DO. IT'S SOMETHING YOU ARE!

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 23, 2025, 21:06:00 »
Ty młody naprawdę uważasz, że jest jakaś różnica między jednymi i drugimi?  :wall:
To ci naświetlę, jedni wprowadzili, a drudzy mieli czas 8 lat, aby "naprawić", ale jakoś się nie garnęli. Przypadek?
Ty naprawdę zrównujesz sytuację?
Przypomnieć ci może, że jedni wprowadzili wymóg emerytalny 25 lat służby i 55 lat życia... A drudzy ten wymóg 55 lat skasowali... Więc jak można tak bezczelnie kłamać!
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 24, 2025, 15:53:35 »
Nie , uważam że trzeba wybrać mniejsze zło . Głosowałem na kogoś innego wcześniej . Teraz rządzi PO które twierdzi że
 ,, zielony ład " to projekt PiSu, więc teraz jak rządzą to co im szkodzi się z niego wycofać . Pozdrawiam 👍

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 25, 2025, 19:45:15 »
Przypomnieć ci może, że jedni wprowadzili wymóg emerytalny 25 lat służby i 55 lat życia... A drudzy ten wymóg 55 lat skasowali... Więc jak można tak bezczelnie kłamać!
Brawo!! Skasowali wymóg 55 lat.... może dlatego, że 99% strażaków po przepracowaniu tych wymaganych 25 lat będzie jeszcze przed 50-tką, wiec co im szkodziło skasować. Ale żeś dał argument. No ale skoro włodarze "eS-ki" za PiS-u byli u koryta, to co się dziwić takim argumentom.

Offline koreks

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 25, 2025, 20:25:16 »
@up
Co im szkodziło skasować? To im szkodziło że właśnie większość w momencie osiagnięcia 25 lat służby będzie przed 55 rokem życia, więc według tych zasad musiałaby pracować jeszcze dobrych kilka lat, w najgorszym przypadku nawet 12!

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 25, 2025, 21:17:09 »

Weź pod uwagę że jak ktoś dostaje się do służby w wieku 19 lat bezpośrednio po maturze to min. Emeryturę ma już w wieku 44 lat, a nie jak wcześniej pracowałby do 55. Uważam że to jest ogromna różnica.
« Ostatnia zmiana: Maj 25, 2025, 22:22:51 wysłana przez mish3lls »

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 26, 2025, 09:57:16 »
@up
Co im szkodziło skasować? To im szkodziło że właśnie większość w momencie osiagnięcia 25 lat służby będzie przed 55 rokem życia, więc według tych zasad musiałaby pracować jeszcze dobrych kilka lat, w najgorszym przypadku nawet 12!
Faktycznie zwracam honor. Nowe przepisy mnie nie obejmują, dlatego nie wnikałem w nie do końca i uważałem, że wystarczy spełnić jeden warunek - 25 lat służby lub 55 rok życia, a nie oba naraz.

Offline Radhezz

• Audaces fortuna iuvat
  • VIP
  • *
  • Getting too old for this shit
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 08, 2025, 13:17:46 »
No i co, po wyborach, więc już powinno być chłodniej i spokojniej... Także Panowie, czego byście oczekiwali od nowej władzy? Nie mam tu na myśli konkretnie prezydenta, ale w ogóle, jakby były jakieś postulaty do wprowadzenia, to co?

Powrót do emki po 15-tu latach?

Powiem tak: byłoby fajnie (mimo tego że finansowo niekoniecznie), bo służba lekka nie jest, biuro ma ograniczoną pojemność, a zdrowie też nie zawsze dopisuje tak jak byśmy chcieli.

Szkoda tylko że to chyba niezbyt realne przy aktualnych brakach kadrowych w policji - a jak wiadomo takie zmiany musiałyby objąć raczej wszystkie służby mundurowe. Choooociaż... nie wiem czy finansowo da się dużo bardziej uatrakcyjnić służbę, to może więcej chętnych by się "złapało" na wcześniejszą emeryturę  :rofl:
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje => OGŁOSZENIE

Offline nygus

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 08, 2025, 14:07:42 »
No i co, po wyborach, więc już powinno być chłodniej i spokojniej... Także Panowie, czego byście oczekiwali od nowej władzy? Nie mam tu na myśli konkretnie prezydenta, ale w ogóle, jakby były jakieś postulaty do wprowadzenia, to co?

Powrót do emki po 15-tu latach?

Powiem tak: byłoby fajnie (mimo tego że finansowo niekoniecznie), bo służba lekka nie jest, biuro ma ograniczoną pojemność, a zdrowie też nie zawsze dopisuje tak jak byśmy chcieli.

Szkoda tylko że to chyba niezbyt realne przy aktualnych brakach kadrowych w policji - a jak wiadomo takie zmiany musiałyby objąć raczej wszystkie służby mundurowe. Choooociaż... nie wiem czy finansowo da się dużo bardziej uatrakcyjnić służbę, to może więcej chętnych by się "złapało" na wcześniejszą emeryturę  :rofl:
Póki co w UE omawiany jest pomysł dodatkowego doceniania niektórych służb m.in.  pod względem emerytalnym, ale nie dotyczy to PSP. Ciekawe jak to się dalej potoczy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk