Autor Wątek: Szkodliwe  (Przeczytany 8414 razy)

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
Odp: Szkodliwe
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 15, 2025, 09:12:24 »
Dodatek za służbę w warunkach szkodliwych dla zdrowia lub uciążliwych przysługuje strażakowi za czas służby wykonywanej w warunkach szkodliwych dla zdrowia lub uciążliwych, za który przyjmuje się w szczególności czas trwania akcji ratowniczej od wyjazdu z obiektu przeznaczonego dla jednostek ratowniczo-gaśniczych Państwowej Straży Pożarnej aż do zakończenia działań ratowniczych na terenie akcji, w poszczególnych stopniach szkodliwości lub uciążliwości, liczony w godzinach, przy czym czas powyżej 30 minut zaokrągla się do pełnej godziny

I teraz pytanie, jeśli liczyć ćwiczenia, to jak? Np. wyjazd na nurkowanie - od wyjazdu z jednostki do zakończenia ćwiczeń? Czy może tylko zejście pod wodę?

IT'S NOT SOMETHING YOU DO. IT'S SOMETHING YOU ARE!

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 15, 2025, 10:28:43 »
  przysługuje strażakowi za czas służby wykonywanej w warunkach szkodliwych dla zdrowia lub uciążliwych
   i mamy przecinek

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 15, 2025, 11:50:55 »
  przysługuje strażakowi za czas służby wykonywanej w warunkach szkodliwych dla zdrowia lub uciążliwych
   i mamy przecinek
Dlatego pytam, czy czas jazdy na ćwiczenia tez podlega pod to. Bo czas jazdy do działań podlega (dla wszystkich, nie tylko kierowcy).

IT'S NOT SOMETHING YOU DO. IT'S SOMETHING YOU ARE!

Offline kufus

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 15, 2025, 15:36:23 »
U nas liczą samo zejście pod wodę, ale porównując to do innych działań, gdzie liczone jest od wyjazdu do zakończenia, należałoby chyba przyjąć tak samo. Każde ćwiczenie jest pozorowaną akcją i tak na chłopski rozum powinno być tak samo traktowane. Ja wiem, że każda komenda robi po swojemu, słyszałem nawet, że te czasy powinno się sumować bo np: ćwiczenia na placu jednostki 2x 25 minut np  na mrozie spełnia warunek pół godziny; a moim zdaniem celowe przerwanie ćwiczeń przed 30 minutami tylko dlatego żeby nie policzyć szkodliwego nie skutkuje tym, że nie odbyłeś ćwiczeń powyżej zakładanego czasu. (moim zdaniem, nie jestem prawnikiem).

Offline fireman_f

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 16, 2025, 09:55:49 »
U nas liczą samo zejście pod wodę, ale porównując to do innych działań, gdzie liczone jest od wyjazdu do zakończenia, należałoby chyba przyjąć tak samo. Każde ćwiczenie jest pozorowaną akcją i tak na chłopski rozum powinno być tak samo traktowane. Ja wiem, że każda komenda robi po swojemu, słyszałem nawet, że te czasy powinno się sumować bo np: ćwiczenia na placu jednostki 2x 25 minut np  na mrozie spełnia warunek pół godziny; a moim zdaniem celowe przerwanie ćwiczeń przed 30 minutami tylko dlatego żeby nie policzyć szkodliwego nie skutkuje tym, że nie odbyłeś ćwiczeń powyżej zakładanego czasu. (moim zdaniem, nie jestem prawnikiem).

Każda KM/KP robi inaczej, u mnie nigdy nawet nie było pomysłu wypisywać szkodliwego za ćwiczenia, a szkodliwe z działań liczymy co do minuty nawet jeśli interwencja trwała 15 minut a kolejne 13 minut to sumujemy wszystko.