Autor Wątek: Pełnienie obowiązków dcy zmiany  (Przeczytany 3169 razy)

Offline Diabełcspsp

• Bywalec
  • *
Pełnienie obowiązków dcy zmiany
« dnia: Kwiecień 10, 2025, 08:11:58 »
Witam. Dowódca zmiany na długotrwałym L4 i pytanie- czy dowódca sekcji może pełnić obowiązki dowódcy zmiany naprzemiennie z zastępca dcy zmiany?

Offline Harmful

• Strażak Sam
  • *
Odp: Pełnienie obowiązków dcy zmiany
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 10, 2025, 08:16:12 »
Tak, jeśli dowódca sekcji ma w zakresie obowiązków pełnienie funkcji dowódcy zmiany podczas nieobecności etatowego dcy lub zcy.

Offline nygus

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 10, 2025, 08:18:47 »
Zajmowane stanowisko to jedno, pytanie jakie masz wpisany zakres obowiązków. A na pewno jest to co najmniej z-ca dowódcy zmiany.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline KLAWY

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 10, 2025, 08:32:15 »
Znam komendę, gdzie nawet d-ca zastępu* pełni tą funkcję ( zastrzegam, że ma wpisany poszerzony zakres obowiązków, przewidziany jest na wyższe stanowisko służbowe i wyraził zgodę) przypadek o którym pisze, jest niemal identyczny -  wynika iż zastępca d-cy zm. przebywa 7m-c na L4 a rokowania powrotu do służby są niepomyślne.

Offline linkapol

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 10, 2025, 09:53:28 »
D-ca sekcji może być dowódcą zmiany w rozkazie tak samo jak d-ca zmiany i z-ca d-cy zmiany. Natomiast d-ca zastępu już nie. Niezależnie co ma wpisane w zakres obowiązków.

Offline nygus

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 10, 2025, 10:24:41 »
Z tego co kojarzę, to dowódca zastępu może być dowódcą zmiany przy wcześniejszym poinformowaniu i wyrażeniu zgody przez dowódcę jednostki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline roko123

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 10, 2025, 10:41:49 »
D-ca sekcji może być dowódcą zmiany w rozkazie tak samo jak d-ca zmiany i z-ca d-cy zmiany. Natomiast d-ca zastępu już nie. Niezależnie co ma wpisane w zakres obowiązków.
Na jakiej podstawie ? Bo jak byłem na d-cy sekcji to dopiero mnie się pytali czy chce w razie czego pełnić funkcję dowódcy zmiany ale po wpisaniu tego w zakres obowiązków. Bez wpisu nie mogłem. Znam przypadek gdzie d-ca zastępu miał w zakresie pełnienie funkcji dowódcy zmiany 😉

Offline bombeiro

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 10, 2025, 11:57:52 »
Trochę to tak wygląda,  że zakres obowiązków ma taką moc jak ukończenie SA lub AP  ^_^

Offline adivano

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 10, 2025, 12:27:57 »
Oczywiście, że może. Byleby się tylko do tego nadawał  :straz:

Offline piotrs1985

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 10, 2025, 16:20:30 »
Ja pełnię obowiązki dowódcy zmiany od około 5 lat na stanowisku dowódcy zastępu. Pełnię służbę w małej powiatówce gdzie nie ma obsadzonych stanowisk zastępca dowódcy zmiany od długiego czasu, na mojej zmianie od ponad roku.