Autor Wątek: Collegium Humanum w PSP  (Przeczytany 15320 razy)

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
Odp: Collegium Humanum w PSP
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 11, 2025, 19:23:52 »
W oświadczeniu nie ma też słowa o tym, że A.B. chodził na zajęcia i że przystąpił do egzaminu  :cooo:

IT'S NOT SOMETHING YOU DO. IT'S SOMETHING YOU ARE!

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 11, 2025, 19:32:28 »
W oświadczeniu nie ma też słowa o tym, że A.B. chodził na zajęcia i że przystąpił do egzaminu  :cooo:
"nie kupowałem, żadnych świadectw (...)" co chyba oznacza, że wszystko było ok...
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 11, 2025, 20:14:27 »
"nie kupowałem, żadnych świadectw (...)" co chyba oznacza, że wszystko było ok...
Proszę Cię  :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Nie rozśmieszaj mnie. "Nie kupowałem, oznacza NIE KUPOWAŁEM. Równie dobrze dyplom mógł zostać po prostu wręczony (bez zapłaty, ale również bez zaliczenia egzaminu). Gdybym ja był posądzony o niechodzenie na zajęcia i nie podejście do egzaminu, to bym jasno temu zaprzeczył. A w tym oświadczeniu NIC. Jedynie potwierdzenie, że dyplom okazał się fałszywy i że nikomu pod stołem nie dało się pieniędzy.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 11, 2025, 20:22:03 »
Proszę Cię  :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Nie rozśmieszaj mnie. "Nie kupowałem, oznacza NIE KUPOWAŁEM. Równie dobrze dyplom mógł zostać po prostu wręczony (bez zapłaty, ale również bez zaliczenia egzaminu). Gdybym ja był posądzony o niechodzenie na zajęcia i nie podejście do egzaminu, to bym jasno temu zaprzeczył. A w tym oświadczeniu NIC. Jedynie potwierdzenie, że dyplom okazał się fałszywy i że nikomu pod stołem nie dało się pieniędzy.
Ty tak poważnie przecież w świadczeniu jest wprost, że przelał swoje pieniądze na konto CH więc jak bez zapłaty...
Gdybyś był oskarżony o cokolwiek to zapewne pisał byś jak On i miał to uzgodnione z obrońcą..
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 11, 2025, 20:52:05 »

Masz rację. W oryginale zdanie to brzmi tak: "nie kupowałem żadnych świadectw pod stołem". W dobrym miejscu to wykropkowałeś. Czyli przelał pieniądze, ale na konto uczelni, a nie pod stołem komuś do ręki.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 11, 2025, 20:55:25 »
Masz rację. W oryginale zdanie to brzmi tak: "nie kupowałem żadnych świadectw pod stołem". W dobrym miejscu to wykropkowałeś. Czyli przelał pieniądze, ale na konto uczelni, a nie pod stołem komuś do ręki.
No chyba tak trzeba napisać skoro w komunikacie prokuratury padały jakieś kwoty... Przelał pieniądze na konto uczelni a nie dał byłemu rektorowi.

Offline Siedem

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 11, 2025, 23:15:17 »
Ten na wskroś uczciwy człowiek bankowo mówi prawdę i bankowo uczęszczał na zajęcia i zdawał wszystkie egzaminy. Jakby tak nie było to by napisał to przecież w oświadczeniu! Ludzie co jest z wami? Zdrowia życzę! A Panu Komendantowi pogody ducha w sądzie!

Offline sorbent

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 12, 2025, 09:25:02 »
W tej sprawie moim zdaniem należy czekać i tyle - może ktoś zostanie skazany a może dostanie odszkodowanie za niesłuszne skazanie - różnie może być.

Medialne doniesienia są tylko tym, co chcą nam przekazać aby klikalność była dobra.

Oświadczenia osób oskarżonych natomiast są uzgodnionymi z obrońcami liniami obrony.
Pamiętajmy, że wg polskiego prawa "Nieodłącznym jego elementem jest to, że oskarżony nie musi „sam się obciążać”, co oznacza, że w momencie postawienia mu zarzutów uzyskuje istotne uprawnienia procesowe – może odmówić składania wyjaśnień w toku postępowania, względnie bezkarnie składać wyjaśnienia nieprawdziwe. Może więc, pisząc wprost, po prostu kłamać na temat tego, czy jest winny czy nie i okoliczności związanych z popełnieniem przestępstwa.{...} Należy pamiętać, że oskarżony kłamać może wyłącznie w tym zakresie, w jakim służy to jego obronie. Pisząc wprost – oskarżony może np. skłamać, że wcześniej przyznał się do przestępstwa, ponieważ zeznania te zostały na nim wymuszone przez funkcjonariuszy organów ścigania. Może też skłamać, że nie popełnił przestępstwa, nie było go w ogóle na miejscu przestępstwa czy że jego udział w przestępstwie był inny (mniej istotny) niż w rzeczywistości (np. że wyłącznie pomagał w dokonaniu zabójstwa, a nie sam zabił). Upraszczając – oskarżony może kłamać tak długo, jak długo służy to uniknięciu lub umniejszeniu jego odpowiedzialności za popełnione przestępstwo." - źródło procesowy.pl

tak więc debata nad treścią oświadczenia nie ma najmniejszego sensu.
Pozdrawiam.