Autor Wątek: Collegium Humanum w PSP  (Przeczytany 37718 razy)

Offline osp93

• Bywalec
  • *
Odp: Collegium Humanum w PSP
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 05, 2025, 23:11:49 »
.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2025, 09:26:03 wysłana przez osp93 »

Offline bombeiro

• Strażak Sam
  • *

Offline Mroovka

• VIP
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 06, 2025, 08:59:55 »
Dobrze widzisz.
No chyba, że bliźniak albo sobowtór. :fiuu:
Si vis pacem, para bellum

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 06, 2025, 09:42:23 »
Dobrze widzisz, aczkolwiek WSB to nie jest jakiś twór sprzed dwóch lat, tylko szkoła z jakąś powiedzmy pozycją na rynku. Nie doszukiwał bym się tutaj jakiś nieścisłości.

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 06, 2025, 19:39:05 »
Tylko tam był jasny rozkaz byłego ŚKW  - każdy komendant miejski/powiatowy w województwie śląskim MA iść i zrobić te studia. Stąd i obecny 01KG na zdjęciu

IT'S NOT SOMETHING YOU DO. IT'S SOMETHING YOU ARE!

Offline ww112

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 07, 2025, 17:28:05 »
Dobrze widzisz, aczkolwiek WSB to nie jest jakiś twór sprzed dwóch lat, tylko szkoła z jakąś powiedzmy pozycją na rynku. Nie doszukiwał bym się tutaj jakiś nieścisłości.

Jeżeli nie widzisz niczego dziwnego w tworzeniu na prywatnych uczelniach dedykowanych kierunków studiów specjalnie dla strażaków (dodajmy wybranych, bo nie każdy mógł na nie iść), studiów nie za bardzo potrzebnych w służbie, finansowanych z budżetu państwa, to faktycznie nieścisłości brak. Dodajmy że umowa z CH pojawiła się w tym samym okresie co z WSB (ciekawe czy tylko te dwie uczelnie postanowiły współpracować z PSP?). Wychodzi na to, że PSP potrzebowała w trybie super pilnym wykształcić masę menadżerów (tylko po co), a szereg innych uczelni nie była godna przyjąć u siebie panów komendantów, dyrektorów czy wybitnych działaczy związkowych.

Offline ogniomiszcz

• VIP
  • *
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2025, 18:43:34 wysłana przez ogniomiszcz »
W strategii wszystko jest proste, lecz nie jest łatwe.
Carl von Clausewitz

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 08, 2025, 10:39:11 »
No i mamy to czego się spodziewał bartas_2:
Niedługo po odwołaniu Mariusza F. na jednym ze strażackich forów pojawił się intrygujący wpis jednego z użytkowników. Twierdził on, że gen. B. może zostać zatrzymany. Wpis został szybko usunięty, ale redakcja posiada jego treść.

Do sprawy odniósł się sam Andrzej B., który… podziękował za przekazaną informację.

Redakcja zwróciła się do Śląskiego Wydziału Zamiejscowego Departamentu ds. Przestępczości Zorganizowanej i Korupcji w Katowicach z pytaniem, czy wystąpi z wnioskiem o zbadanie sprawy pod kątem ujawnienia materiałów z postępowania przygotowawczego, co mogłoby stanowić przestępstwo z art. 241 kk.
https://xyz.pl/zarzuty-dla-bylych-komendantow-strazy-pozarnej-doszlo-do-ujawnienia-danych-ze-sledztwa-w-sprawie-collegium-humanum/
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline strazak998

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 08, 2025, 10:45:29 »
Gdyby osoby powiązane z PiS utworzyły kierunek związany z lotami w kosmos to AB też nakazałby w nich uczestniczyć, bo może byłaby potrzeba utworzyć JRG na Księżycu.
Przecież to była ustawka. AB kazał robić MBA za państwową kasę, a w zamian dostał najpierw inż a potem doktorat w 3 miesiące, razem ze swoim przydupasem AP. Wyciągnęli kasę z budżetu PSP. Nikt wcześniej, nawet Suski nie zniszczył tak wizerunku PSP. Gdzie jest teraz wielki obrońca AB?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 08, 2025, 10:56:08 »
Gdyby osoby powiązane z PiS utworzyły kierunek związany z lotami w kosmos to AB też nakazałby w nich uczestniczyć, bo może byłaby potrzeba utworzyć JRG na Księżycu.
Przecież to była ustawka. AB kazał robić MBA za państwową kasę, a w zamian dostał najpierw inż a potem doktorat w 3 miesiące, razem ze swoim przydupasem AP. Wyciągnęli kasę z budżetu PSP. Nikt wcześniej, nawet Suski nie zniszczył tak wizerunku PSP. Gdzie jest teraz wielki obrońca AB?
No ja mam nieco inne informacje...
Swoją drogą radził bym ci teraz ważyć słowa bo możesz sobie biedy narobić bo to kto komu i dlaczego to już teraz sąd będzie rozstrzygał a ty właśnie zarzuciłeś przestępstwo. 
Kto jest za cały ten bajzel to też rozstrzygnie sąd i myślę, że możesz być zdziwmy.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline strazak998

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 08, 2025, 22:40:37 »
Swoją drogą radził bym ci teraz ważyć słowa bo możesz sobie biedy narobić bo to kto komu i dlaczego to już teraz sąd będzie rozstrzygał a ty właśnie zarzuciłeś przestępstwo. 
Kto jest za cały ten bajzel to też rozstrzygnie sąd i myślę, że możesz być zdziwmy.

A ja piszę to, o czym od kilku lat pisał Onet, a teraz wychodzi na jaw i rozpisują się inne media. Nie ujawniam niczego  ze śledztwa bo w nim nie uczestniczę

Offline ww112

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 09, 2025, 12:41:38 »
Korzystając z zainteresowania redaktorów i służb, chciałbym wrócić do tematu na który przez lata kolega AB nie potrafił odpowiedzieć. Może to ta chwila kiedy czegoś się dowiemy. Ja tylko chciałbym wiedzieć – prawda czy fejk?

https://archiwum.portal-mundurowy.pl/index.php/component/k2/item/15960-panstwowa-straz-pozarna-folwark-von-nogayow

Masz inne ustalania niż służby? Czyżby wyciek informacje ze śledztwa 😉 Ja tez liczę że sąd rozstrzygnie sprawę – szybko i raz na zawsze, a jeśli zajdzie konieczność z odpowiednimi konsekwencjami wyciągniętymi w stosunku do WSZYSTKICH winowajców, nie tylko do tych obecnie opisywanych.

Kolego E, mam takie pytanie. Napisz proszę kto z delegacji związkowej jest absolwentem CH – masz zawsze sprawdzone informacje z pierwszej ręki. Może warto żeby ludzie wiedzieli, że w ich imieniu „negocjują” osoby które mogą nie być kryształowe, a co za tym idzie łatwo jest wpływać na ich zachowanie. Polecam przeczytać ze zrozumieniem porozumienie – par. 2, 8 a na koniec 3. W kolejności którą podałem. Jak dla mnie zostaliśmy wydymani kolejną obietnicą do spełnienia w odległej przyszłości. Chciałby wierzyć że sprawa CH i negocjacji nie były powiązane …
« Ostatnia zmiana: Marzec 09, 2025, 12:46:35 wysłana przez ww112 »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 09, 2025, 18:45:09 »
A ja piszę to, o czym od kilku lat pisał Onet, a teraz wychodzi na jaw i rozpisują się inne media. Nie ujawniam niczego  ze śledztwa bo w nim nie uczestniczę
Piszesz o przyjęciu korzyści osobistej w postaci dyplomu inżyniera i doktora a zawiadomienie o niepopełnionym przestępstwie jest przestępstwem ściganym z KK no i naraża na odpowiedzialność cywilną za pomówienia... Prokuratura nic o tym nie mówiła  :wacko: Więc sorry  :rofl:
Masz inne ustalania niż służby? Czyżby wyciek informacje ze śledztwa 😉 Ja tez liczę że sąd rozstrzygnie sprawę – szybko i raz na zawsze, a jeśli zajdzie konieczność z odpowiednimi konsekwencjami wyciągniętymi w stosunku do WSZYSTKICH winowajców, nie tylko do tych obecnie opisywanych.
Dokładnie z tego co widziałem to gwiazdy palestry się zderzą w tej sprawie były szef kancelarii prezydenta Kwaśniewskiego (Pan Cz.), Piotr Podgórski (gen. F) no i kancelaria prawna broniąca Andrzeja i myślę, że to największe zaskoczenie i moim zdaniem ta obrończyni posprząta bo to najlepszy wybór był.
Kolego E, mam takie pytanie. Napisz proszę kto z delegacji związkowej jest absolwentem CH – masz zawsze sprawdzone informacje z pierwszej ręki. Może warto żeby ludzie wiedzieli, że w ich imieniu „negocjują” osoby które mogą nie być kryształowe, a co za tym idzie łatwo jest wpływać na ich zachowanie. Polecam przeczytać ze zrozumieniem porozumienie – par. 2, 8 a na koniec 3. W kolejności którą podałem. Jak dla mnie zostaliśmy wydymani kolejną obietnicą do spełnienia w odległej przyszłości. Chciałby wierzyć że sprawa CH i negocjacji nie były powiązane …

Na koszt związku nikt nie zrobił CH... 2 lub 3 członków rady ma ten dyplom ale rada liczy ponad 30 osób. Więc nawet gdyby to była prawda co piszesz to nic nie daje te 10% szczególnie, że za porozumieniem był 97% rady. Chłopie co do porozumienia to weź się nie wypowiadaj bo nie masz pojęcia o jakichkolwiek negocjacjach tylko w tym roku 2,5 mld trafi do służb MSWiA a koszt realizacji zmiany siatki płac to tylko w PSP do 1 000 000 000 zł do 2 000 000 000 zł natomiast w policji proporcjonalnie więcej...

Offline ww112

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 10, 2025, 00:39:20 »
Na koszt związku nikt nie zrobił CH... 2 lub 3 członków rady ma ten dyplom ale rada liczy ponad 30 osób. Więc nawet gdyby to była prawda co piszesz to nic nie daje te 10% szczególnie, że za porozumieniem był 97% rady. Chłopie co do porozumienia to weź się nie wypowiadaj bo nie masz pojęcia o jakichkolwiek negocjacjach tylko w tym roku 2,5 mld trafi do służb MSWiA a koszt realizacji zmiany siatki płac to tylko w PSP do 1 000 000 000 zł do 2 000 000 000 zł natomiast w policji proporcjonalnie więcej...

Akurat wasze związkowe pieniądze to mnie nie interesują – to sprawa waszych członków na co pozwalają je wydawać, ale finasowanie studiów niepotrzebnych na zajmowanym stanowisku, zaznaczmy wyraźnie - lipnych studiów, z budżetu PSP to co innego. M.in. o to właśnie całe to zamieszanie, prawda? Czy gratisowy udział w tych studiach przez związkowców, z naczelnym związkowcem na czele, to nie jest przypadkiem korzyść osobista?
O negocjacjach nic nie napisałem, tylko o treści porozumienia. Nie napisałem że nie będzie dodatkowych środków – będą na mieszkaniówkę w NIE wojskowym wydaniu (przynajmniej jak na razie), dojazdy i podwyżki 5% (coś kiedyś słyszałem że poniżej 15% nie odpuścicie – no ale nieważne). Nie zamydlaj oczu zerami, tylko odnieś się do konkretu – zapisaliście obietnice bliżej nieokreślonych zmian z realizacją (jeśli w ogóle) oddaloną o prawie 3 lata. Zgodziliście się nie podejmować w tym okresie protestu w zakresach porozumienia, czyli np. w kwestiach wynagrodzeń - tak czy nie?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 10, 2025, 06:39:21 »
Akurat wasze związkowe pieniądze to mnie nie interesują – to sprawa waszych członków na co pozwalają je wydawać, ale finasowanie studiów niepotrzebnych na zajmowanym stanowisku, zaznaczmy wyraźnie - lipnych studiów, z budżetu PSP to co innego. M.in. o to właśnie całe to zamieszanie, prawda? Czy gratisowy udział w tych studiach przez związkowców, z naczelnym związkowcem na czele, to nie jest przypadkiem korzyść osobista?
O negocjacjach nic nie napisałem, tylko o treści porozumienia. Nie napisałem że nie będzie dodatkowych środków – będą na mieszkaniówkę w NIE wojskowym wydaniu (przynajmniej jak na razie), dojazdy i podwyżki 5% (coś kiedyś słyszałem że poniżej 15% nie odpuścicie – no ale nieważne). Nie zamydlaj oczu zerami, tylko odnieś się do konkretu – zapisaliście obietnice bliżej nieokreślonych zmian z realizacją (jeśli w ogóle) oddaloną o prawie 3 lata. Zgodziliście się nie podejmować w tym okresie protestu w zakresach porozumienia, czyli np. w kwestiach wynagrodzeń - tak czy nie?
NIE ponieważ a) brak protestu przez 3 lata dotyczy tylko porozumienia więc nie dotycz np. podwyżki uposażenia b) obowiązuje nas 7 dniowy tryb wypowiedzenia porozumienia.
Już raz pisałem to sąd rozstrzygnie skąd się wzieło i dlaczego CH w PSP  :wacko: Bazując na materiale Faktów TVN ślad nie wskazuje na AB  :rofl:

Offline pb11

• Global Moderator
  • *

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 11, 2025, 09:59:33 »
Dyplom, który otrzymał okazał się fałszywy.
Hm... a taki drobny fakt, że otrzymał dyplom nie chodząc na zajęcia, nie podchodząc do egzaminów, nie wzbudził wcześniej jego podejrzeń?  :fiuu:
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2025, 10:24:14 wysłana przez zero-11 »

Offline simek92

• VIP
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 11, 2025, 10:17:38 »
Wszyscy winni tylko nie ja. Na Facebooku wszyscy sprawdzeni od stóp do głów, a tutaj takie przeoczenie. U nikogo nie wzbudziło podejrzeń to, że to była nowa uczelnia, że mają pewnie "atrakcyjne" warunki studiów itp.
Trzeba było iść na normalne studia/uczelnie i nie trzebaby było pisać oświadczeń, a tak to jest co jest.

Offline mish3lls

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 11, 2025, 14:22:20 »
Dyplom, który otrzymał okazał się fałszywy.
Hm... a taki drobny fakt, że otrzymał dyplom nie chodząc na zajęcia, nie podchodząc do egzaminów, nie wzbudził wcześniej jego podejrzeń?  :fiuu:

A skąd Ty to wiesz?

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 11, 2025, 16:19:37 »
A skąd Ty to wiesz?

A wiesz co, czytać umiem. Czytałeś ten artykuł?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 11, 2025, 16:35:55 »
A skąd Ty to wiesz?
A wiesz co, czytać umiem. Czytałeś ten artykuł?
Akurat tego co piszesz kilka postów wyżej tam nie ma  :rofl:

Offline in_flames

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 11, 2025, 17:26:14 »
Cytując artykuł, który cytuje AB:
"Okazało się, że mój dyplom MBA z Collegium Humanum, który nigdy nie przyniósł mi żadnych korzyści i do niczego w mojej karierze zawodowej się nie przydał - jest fałszywy i został opatrzony numerem przypisanym do dyplomu osoby trzeciej, która także studiowała na CH"
(...)
"Jeśli chodzi o Krzysztofa - mojego zastępcę - ufałem mu na podstawie naszej wieloletniej współpracy. Szanuję go jako człowieka i jako strażaka. Zatwierdziłem zwrot kosztów nauki na podstawie dokumentów, które mi przedstawiono"
To skoro dyplom nie jest do niczego potrzebny w karierze PSP to czemu Pan Krzysztof dostał zwrot kosztów nauki?
Po co też Pan AB poszedł na takie studia skoro mu do niczego nie były potrzebne? Kto za te studia ostatecznie zapłacił? Bo skoro Pan Krzysztof dostał zwrot może AB też? Dlaczego skoro zdaniem AB jest on nieprzydatny?

Offline zero-11

• Search & Rescue
  • VIP
  • *
  • 84810
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 11, 2025, 18:26:28 »

Zatem z artykułu:
"Były szef PSP oznajmił, że dyplom, który otrzymał, okazał się - jak sam twierdzi - fałszywy."
"Okazało się, że mój dyplom MBA z Collegium Humanum, który nigdy nie przyniósł mi żadnych korzyści i do niczego w mojej karierze zawodowej się nie przydał - jest fałszywy i został opatrzony numerem przypisanym do dyplomu osoby trzeciej, która także studiowała na CH"

"Zarzuty dotyczące Andrzeja B. i Krzysztofa H., tj. byłego komendanta i zastępcy komendanta głównego Państwowej Straży Pożarnej, związane są z uzyskaniem w ramach zawartego porozumienia poświadczających nieprawdę dyplomów ukończenia studiów podyplomowych Executive Master of Business Administration"
"jednocześnie Andrzej B. i Krzysztof H. dopuścili się wręczenia Pawłowi Cz. korzyści majątkowej odpowiednio w kwotach 1,1 tys. zł i 9,9 tys. zł wiedząc, że wnoszone przez nich opłaty dotyczą uzyskania dyplomu bez faktycznego odbycia studiów".

Ponadto w artykule A.B. stwierdza, że uczelnia nie posiada żadnych dokumentów poświadczających, że odbył on studia, poza dowodem wpłaty i dowodem wydania dyplomu.

Czy to wystarczające? Naprawdę przedstawiciel ZZ nie jest w stanie ze zrozumieniem przeczytać artykułu i trzeba mu to tu wykładać?  :gwiazdki:

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 11, 2025, 19:05:57 »

Zatem z artykułu:
"Były szef PSP oznajmił, że dyplom, który otrzymał, okazał się - jak sam twierdzi - fałszywy."
"Okazało się, że mój dyplom MBA z Collegium Humanum, który nigdy nie przyniósł mi żadnych korzyści i do niczego w mojej karierze zawodowej się nie przydał - jest fałszywy i został opatrzony numerem przypisanym do dyplomu osoby trzeciej, która także studiowała na CH"
"Zarzuty dotyczące Andrzeja B. i Krzysztofa H., tj. byłego komendanta i zastępcy komendanta głównego Państwowej Straży Pożarnej, związane są z uzyskaniem w ramach zawartego porozumienia poświadczających nieprawdę dyplomów ukończenia studiów podyplomowych Executive Master of Business Administration"
"jednocześnie Andrzej B. i Krzysztof H. dopuścili się wręczenia Pawłowi Cz. korzyści majątkowej odpowiednio w kwotach 1,1 tys. zł i 9,9 tys. zł wiedząc, że wnoszone przez nich opłaty dotyczą uzyskania dyplomu bez faktycznego odbycia studiów".
Ponadto w artykule A.B. stwierdza, że uczelnia nie posiada żadnych dokumentów poświadczających, że odbył on studia, poza dowodem wpłaty i dowodem wydania dyplomu.
Czy to wystarczające? Naprawdę przedstawiciel ZZ nie jest w stanie ze zrozumieniem przeczytać artykułu i trzeba mu to tu wykładać?  :gwiazdki:
Dalej nic nie ma o chodzeniu na zajęcia to raz a dwa to, że uczelnia nie posiada dokumentów nie oznacza, że A.B nie studiował... Ostatnio oglądałem kilka materiałów o CH i tam sporo takich kwiatków się pojawiło.
W oświadczeniu masz, że nic nikomu nie dawała tylko zapłacił za studia ze swoich pieniedzy na konto CH więc fragment z kwotami nie wiele jest warty.
« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2025, 19:11:24 wysłana przez Eqinox »