Autor Wątek: Komora dymowa-czy jest obowiązkowa?  (Przeczytany 2204 razy)

Offline motoonn

• Bywalec
  • *
Komora dymowa-czy jest obowiązkowa?
« dnia: Luty 19, 2025, 17:15:05 »
Witajcie mam pytanie jak to jest u Was tzn. czy wszyscy strażacy osp muszą przejść komorę dymową aby mogli wyjeżdżać?ostatnio słyszałem od PSP,że komora to  jest "zalecenie" a nie obowiązek.Jak to jest u Was w jednostkach?czy jak ktoś nie podejdzie do komory dymowej to może u was wyjeżdżać np do wiatrołomów,wypadków,traw itd,czy nie może brać udziału w akcjach?

Offline PabloGCBA

• Strażak Sam
  • *
Odp: Komora dymowa-czy jest obowiązkowa?
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 19, 2025, 21:55:27 »
Można jeździć do wszystkiego u nas. Nikt z tym nic nie robi.
odwaga powinna pozostać w szufladzie! W straży trzeba myśleć a nie strugać bohatera

Offline rocky323

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 20, 2025, 08:34:12 »
To że komory PSP są niewydolne jeżeli chodzi o przepustowość to jest problem PSP.

A jak PSP zacznie dzielić ochotników na takich co mogą wyjeżdżać do takich zdarzeń a takich nie, to w końcu będą wyjeżdżać sami.

Ostatnio pożar domu o godzinie 10.00 i zapytanie z gminy czemu do pożaru jednego domu zadysponowano 7 zastępów OSP....ano dlatego, że z jednej OSP wyjechało dwóch, z drugiej trzech, z trzeciej też trzech itd.

Offline rafal.bula

• VIP
  • *
    • JRG SGSP
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 20, 2025, 12:08:06 »
Wymaganie odnawiania komory dymowej przez OSP w rankingu najbardziej ignorowanych jest na drugim miejscu, tuż za przeszkoleniem do pracy w sieci radiowej.

Offline Radhezz

• Audaces fortuna iuvat
  • VIP
  • *
  • Getting too old for this shit
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 01, 2025, 08:01:36 »
Ja tam akurat za komorą nie płaczę - byłem raz lata temu na kursie podstawowym, nie wiem co miałoby wnosić odnawianie komory.
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje => OGŁOSZENIE

Offline nygus

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 01, 2025, 15:12:36 »
Ja tam akurat za komorą nie płaczę - byłem raz lata temu na kursie podstawowym, nie wiem co miałoby wnosić odnawianie komory.
Uważałem podobnie do momentu, w którym zawodnik po zgaszeniu świateł zamarł w bezruchu i nie drgnął do momentu ponownego zapalenia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk