Służba > Forum ochotników
Komora dymowa-czy jest obowiązkowa?
motoonn:
Witajcie mam pytanie jak to jest u Was tzn. czy wszyscy strażacy osp muszą przejść komorę dymową aby mogli wyjeżdżać?ostatnio słyszałem od PSP,że komora to jest "zalecenie" a nie obowiązek.Jak to jest u Was w jednostkach?czy jak ktoś nie podejdzie do komory dymowej to może u was wyjeżdżać np do wiatrołomów,wypadków,traw itd,czy nie może brać udziału w akcjach?
PabloGCBA:
Można jeździć do wszystkiego u nas. Nikt z tym nic nie robi.
rocky323:
To że komory PSP są niewydolne jeżeli chodzi o przepustowość to jest problem PSP.
A jak PSP zacznie dzielić ochotników na takich co mogą wyjeżdżać do takich zdarzeń a takich nie, to w końcu będą wyjeżdżać sami.
Ostatnio pożar domu o godzinie 10.00 i zapytanie z gminy czemu do pożaru jednego domu zadysponowano 7 zastępów OSP....ano dlatego, że z jednej OSP wyjechało dwóch, z drugiej trzech, z trzeciej też trzech itd.
rafal.bula:
Wymaganie odnawiania komory dymowej przez OSP w rankingu najbardziej ignorowanych jest na drugim miejscu, tuż za przeszkoleniem do pracy w sieci radiowej.
Radhezz:
Ja tam akurat za komorą nie płaczę - byłem raz lata temu na kursie podstawowym, nie wiem co miałoby wnosić odnawianie komory.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej