Autor Wątek: Ustawa mieszkaniowa  (Przeczytany 424729 razy)

Offline dawidosp92

• Stary Wyga
  • *
Odp: Ustawa mieszkaniowa
« Odpowiedź #725 dnia: Październik 31, 2025, 21:50:35 »
Czy jak zadeklaruje teraz dodatek mieszkaniowy żeby naliczany był z miejsca mojego zamieszkania, a powiedzmy w połowie przyszłego roku przyjdzie mi zmienić Komendę, w której pełnię służbę to wtedy będę mógł złożyć nowy wniosek tym razem z deklaracja miejsca pełnienia służby ?

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #726 dnia: Listopad 01, 2025, 11:57:30 »
Czy jak zadeklaruje teraz dodatek mieszkaniowy żeby naliczany był z miejsca mojego zamieszkania, a powiedzmy w połowie przyszłego roku przyjdzie mi zmienić Komendę, w której pełnię służbę to wtedy będę mógł złożyć nowy wniosek tym razem z deklaracja miejsca pełnienia służby ?
Za każdym razem, gdy zmieniasz miejsce pełnienia służby lub zamieszkania musisz składać nowy wniosek. Więc tak - będziesz mógł zmienić ten wariant.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline KLAWY

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #727 dnia: Listopad 01, 2025, 15:44:34 »
Dojazdy będą opodatkowane, czy nie ? Róznie się.słyszy...
Zapewne tak. U mnie chłopaki policzyli że pomimo iz zyskają na dojazdach całe 140zl w roku to jak podatek im dowala to stracą z 500 . Bardzo dobrze to wykombinowali 😅
Inni "chłopacy na stołówce"  mówili, że stracą ulgę KUP (ryczałt w PIT)  za dojazd, bo teraz będą otrzymywali zwrot tych kosztów dojazdu  :gwiazdki:

Offline scalpel19

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #728 dnia: Listopad 01, 2025, 17:27:17 »
Jesli zle mowie to prosze mnie poprawic, ale czy powiekszone koszty uzyskania przychodu z tutylu dojazdow do pracy to nie jest przypadkiem 600zl rocznie, co pozwala na zaoszczedzenie 72zl wiecej niz w przypadku standardowych kosztow uzyskania przychodu?

Offline KLAWY

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #729 dnia: Listopad 01, 2025, 18:39:32 »
Jesli zle mowie to prosze mnie poprawic, ale czy powiekszone koszty uzyskania przychodu z tutylu dojazdow do pracy to nie jest przypadkiem 600zl rocznie, co pozwala na zaoszczedzenie 72zl wiecej niz w przypadku standardowych kosztow uzyskania przychodu?
Tak.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #730 dnia: Listopad 02, 2025, 11:20:32 »
W skali roku, żeby było jasne  :rofl:
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline scalpel19

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #731 dnia: Listopad 02, 2025, 13:27:53 »
Juz myslalem ze cos sie zmienilo skoro taki lament z tą zmianą PITu 2 :)

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #732 dnia: Listopad 02, 2025, 17:45:22 »
Juz myslalem ze cos sie zmienilo skoro taki lament z tą zmianą PITu 2 :)
Wiedza staję się towarem deficytowym w PSP....
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline Beta998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #733 dnia: Listopad 05, 2025, 08:44:09 »
Znacie już datę wypłaty mieszkaniówki bo u nas nie da się od nikogo dowiedzieć tajemnica. Tak jak i z nagrodami na listopad 🤦

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #734 dnia: Listopad 05, 2025, 09:08:18 »
A skąd ktoś ma wiedzieć dokładny termin jak każdy będzie miał inną sytuację. Na dziś wiadomo, że do końca roku.
Kasa musi najpierw trafić z woj.  na powiaty , w powiecie muszą się zebrać i przyklepać, trafi do budżetu KM./KP to dopiero możesz zacząć myśleć o terminach. To są zbyt duże środki aby wypłacić je w ramach obecnych budżetów.

Offline Strazak93

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #735 dnia: Listopad 05, 2025, 12:33:01 »
A jak to jest jeśli , ktoś dostał pomoc finansową na uzyskania lokalu, w najbliższym czasie odchodzi na zaopatrzenie emerytalne, zwrot pomocy wybiera 50% w 60 ratach, czyli reszta pomocy której nie zdąży oddać ulega umorzeniu? Gdzie znaleźć jakiś zapis w tej sprawie?

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #736 dnia: Listopad 05, 2025, 12:35:06 »
A jak to jest jeśli , ktoś dostał pomoc finansową na uzyskania lokalu, w najbliższym czasie odchodzi na zaopatrzenie emerytalne, zwrot pomocy wybiera 50% w 60 ratach, czyli reszta pomocy której nie zdąży oddać ulega umorzeniu? Gdzie znaleźć jakiś zapis w tej sprawie?
U nas komenda będzie wysyłać oficjalne zapytanie do ministerstwa w tym temacie. Więc wyjdzie na dniach zapewne.

Offline Beta998

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #737 dnia: Listopad 05, 2025, 14:45:06 »
A skąd ktoś ma wiedzieć dokładny termin jak każdy będzie miał inną sytuację. Na dziś wiadomo, że do końca roku.
Kasa musi najpierw trafić z woj.  na powiaty , w powiecie muszą się zebrać i przyklepać, trafi do budżetu KM./KP to dopiero możesz zacząć myśleć o terminach. To są zbyt duże środki aby wypłacić je w ramach obecnych budżetów.
Nie wiem może związki mają większą wiedzę niż my i coś już wiedzą o wypłacie. Tak jak policyjne związki wstawiają na fb że będą mieli nagrody na listopad tak może nasi też się podzielą wiedzą 😉😂

Offline strazak_poznan

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #738 dnia: Listopad 05, 2025, 15:51:57 »
Ha ha ha na naszych i sprawność bym nie liczył

Offline janosik

• Strażak Sam
  • *
  • OSP & PSP
« Odpowiedź #739 dnia: Listopad 06, 2025, 16:34:42 »
Nie wiem może związki mają większą wiedzę niż my i coś już wiedzą o wypłacie. Tak jak policyjne związki wstawiają na fb że będą mieli nagrody na listopad tak może nasi też się podzielą wiedzą 😉😂
Czy bez tej tajnej wiedzy kolega przeżyje do świąt za to, co ma do tej pory? :zamknij:
Człowieku od początku roku trąbią ile to nam nie dadzą od 900-1800 itp. itd. więc skoro już tyle wytrzymałeś, to na pewno dasz radę jeszcze max. miesiąc - wierzę w ciebie!!! :gwiazdki:
A może zacznij dopytywać czemu po tych zmianach dojeżdżający jednak dostaną ostatecznie dużo mniej niż 900 zł???

Offline scalpel19

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #740 dnia: Listopad 06, 2025, 16:58:27 »

Rozwin mysl dlaczego maja dostac duzo mniej?

Offline janosik

• Strażak Sam
  • *
  • OSP & PSP
« Odpowiedź #741 dnia: Listopad 06, 2025, 23:37:55 »
Strażak dojeżdżający do tej pory pobiera RZBL w kwocie około 500 zł (2 normy). Teraz dostanie dojazdówkę np. do 30 km w kwocie 140 zł, i nie dostanie w/w dodatku: 500-140=360 zł. Tym samym pomoc mieszkaniowa 900 zł - 360 zł = 540 zł - o tyle więcej dostanie ten strażak od 1 lipca 2025 r. I chłopaków w podobnej sytuacji jest masa - czyli tu wam damy (szumnie to nagłaśniając jeszcze za nim ktokolwiek dostał), a tam zabierzemy  :kwit: :gwiazdki:
Na szczęści ja na czysto 900 zł :straz:

Offline seksyjny

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #742 dnia: Listopad 07, 2025, 05:36:33 »
Strażak dojeżdżający do tej pory pobiera RZBL w kwocie około 500 zł (2 normy). Teraz dostanie dojazdówkę np. do 30 km w kwocie 140 zł, i nie dostanie w/w dodatku: 500-140=360 zł. Tym samym pomoc mieszkaniowa 900 zł - 360 zł = 540 zł - o tyle więcej dostanie ten strażak od 1 lipca 2025 r. I chłopaków w podobnej sytuacji jest masa - czyli tu wam damy (szumnie to nagłaśniając jeszcze za nim ktokolwiek dostał), a tam zabierzemy  :kwit: :gwiazdki:
A wśród tych "pokrzywdzonych" masa starych koni które mają po 40-50 lat i nigdy nie dorobili się swojego mieszkania tylko mieszkają u ciotek, żon, teściowych, mam itp.

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #743 dnia: Listopad 07, 2025, 13:44:59 »
A wśród tych "pokrzywdzonych" masa starych koni które mają po 40-50 lat i nigdy nie dorobili się swojego mieszkania tylko mieszkają u ciotek, żon, teściowych, mam itp.
Mowa o tych co biorą za brak dojazdu . A czego się można dorobić jak masz rodzinę na utrzymaniu i wiecznie podnoszone opłaty i koszty życia . Samochód też musisz naprawiać żeby mieć czym dojeżdżać jak niema komunikacji miejskiej czy innej .

Offline firefight

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #744 dnia: Listopad 07, 2025, 20:16:24 »
A mnie zastanawiają dwie kwestie - co z dotychczas wypłaconym równoważnikiem za brak lokalu - zostanie odliczony od wyrównania? Bo teoretycznie to inne świadczenie. U mnie dziś wypłacili za październik, ale tylko za część miesiąca (zapewne ze względu na podpisanie ustawy).
Nie mogę znaleźć przepisu, który to reguluje.
I druga kwestia - czy dodatek będzie wypłacony zgodnie z wypowiedzią p. Szczepańskiego z wyrównaniem do grudnia włącznie, czy raczej do listopada? To chyba zależy od tego czy jest płacony z dołu, czy z góry.

ktoś mądrzejszy może wyjaśnić?  :wacko:

Offline Cygnus

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #745 dnia: Listopad 07, 2025, 23:16:32 »
Płacony z dołu.
W sierpniu dostajesz za lipiec, we wrześniu za sierpień itd.
Tym sposobem w tym roku dostaniemy 5 świadczeń, za grudzień dopiero w styczniu.

Offline nygus

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #746 dnia: Listopad 07, 2025, 23:31:25 »
Płacony z dołu.
W sierpniu dostajesz za lipiec, we wrześniu za sierpień itd.
Tym sposobem w tym roku dostaniemy 5 świadczeń, za grudzień dopiero w styczniu.
Nie do końca, bo rok finansowy musi być zamknięty. Podejrzewam, że świadczenie grudniowe dostaniemy do 31 grudnia, a styczniowe dopiero na koniec lutego

Offline CSPSP :)

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #747 dnia: Listopad 08, 2025, 20:47:27 »
No dobra a jak dostałem przydział mieszkania służbowego, wykupiłem je.. SPRZEDAŁEM i teraz go nie mam to rozumiem że bez problemu mogę składać wniosek o mieszkaniówke. Moj 01, 02 i wszyscy święci w biurze twierdzą że się nie należy. Ale przecież aktualnie nie mam tamtego mieszkania i chcę złożyć wniosek - to mi grozi jego skrupulatną weryfikacją  :stop:  :szalony:
pajacyk <--- kliknij w pajacyka

Offline Thickus

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #748 dnia: Listopad 10, 2025, 15:52:04 »
Czy za październik dostaliście RZBLM czy po złożeniu wniosku o nową mieszkaniówkę dawny równoważnik za brak lokalu jest już nieaktualny?

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #749 dnia: Listopad 10, 2025, 17:06:10 »
Czy za październik dostaliście RZBLM czy po złożeniu wniosku o nową mieszkaniówkę dawny równoważnik za brak lokalu jest już nieaktualny?
dura lex sed lex