Autor Wątek: Ustawa mieszkaniowa  (Przeczytany 153041 razy)

Offline Wróżbita

• Bywalec
  • *
Odp: Ustawa mieszkaniowa
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 21, 2025, 05:20:32 »
Czapki z głów panowie związkowcy. Kto jak kto, ale widać członkowie zarządów zz potrafią o siebie zadbać. Przyznam że zapisy w projekcie zrobiliście sobie świetne (oczywiście dla siebie)! Szkoda że nie wykazujecie podobnej zapobiegliwości w odniesieniu do innych strażaków.
możesz jaśniej?

Offline andoria

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: Luty 21, 2025, 06:50:41 »
Tak szczerze, to to że narzekamy że związki zostały wykiwane, bo dostajemy podwyżkę, która nie idzie do ramy to racja.

Jeśli chodzi jednak o kształt mieszkaniówki (czyli temat wątku) to nie wiem czy jest na co narzekać. Większe miasto, wiersze y koszty, większa kasa. Ten zwrot 50 procent, oczywiście fajnie jakby nie było, ale tak już obiektywnie to trochę uczciwe społecznie. Dla mnie projekt do dopracowania, ale tu chyba nie jest tak źle. Nie narzekajcie na wszystko

Offline zegpaw

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 21, 2025, 06:53:44 »
A ja powiem że taki zapis byłby korzystny z punktu widzenia pełnienia służby.  Oczywiście niektórzy strażacy by na tym tracili ale służba by zyskiwała.  Dlaczego by zyskiwała to chyba każdy jest sobie w stanie wytłumaczyć.

Jeżeli wzorujemy się na systemie MON to tam nie ma limitów odleglosci to tylko od Ciebie zależy skąd dojeżdżasz na służbę, po prostu masz być na czas, to ma być dla Wszystkich mieszkaniowka. Zdaje sobie do czego bijesz ale jak coś.ma.byc dla wszystkich to dla wszystkich a osmio godzini powini dostawać po prostu więcej dodatku służbowego.
Bądźmy szczerzy po prostu ludzie będą kombinować i tak sobie poradzą ale po co utrudniać życie
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2025, 06:57:42 wysłana przez zegpaw »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Luty 21, 2025, 06:54:42 »
Tak szczerze, to to że narzekamy że związki zostały wykiwane, bo dostajemy podwyżkę, która nie idzie do ramy to racja.
Jeśli chodzi jednak o kształt mieszkaniówki (czyli temat wątku) to nie wiem czy jest na co narzekać. Większe miasto, wiersze y koszty, większa kasa. Ten zwrot 50 procent, oczywiście fajnie jakby nie było, ale tak już obiektywnie to trochę uczciwe społecznie. Dla mnie projekt do dopracowania, ale tu chyba nie jest tak źle. Nie narzekajcie na wszystko
Tu nie wielkość miasta będzie decydować a średnia cena najmu nieruchomości w danym powiecie więc chyba sprawiedliwe społecznie dla Świnoujścia, Międzyzdrojów czy innego Zakopanego.
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline zegpaw

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 21, 2025, 07:43:11 »
Jeszcze wyobraźmy sobie sytuację że będzie różnica paru kilometrów i ktoś dostanie 1500 a inny nie no słabe to jak ma być to dla Wszystkich funkcjonariuszy. Odległość od pracy często nie ma nic wspólnego z czasem dojazdu . Liczę że ten zapis się zmieni albo zniknie udowodniłem że jest szkodliwy
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2025, 08:07:57 wysłana przez zegpaw »

Offline sismondi

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: Luty 21, 2025, 08:08:31 »
 Prawo do form zakwaterowania, o których mowa w ust. 2 pkt 1 i 2 nie przysługuje,
jeżeli strażak lub jego małżonek posiada w miejscu pełnienia służby albo innej
miejscowości wskazanej w art. 74 ust. 1 mieszkalny o powierzchni mieszkalnej równej
co najmniej normom zaludnienia przysługującym strażakowi....
Czyli dla wszystkich ...?

Online luksi12

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: Luty 21, 2025, 09:05:53 »
To się odnosi do pkt 1 i 2 czyli:
1. Przydział lokalu mieszkalnego
2. Przydział kwatery tymczasowej.
Można wywnioskować ze jeśli mieszkasz np w Warszawie i pracujesz w Warszawie to kwatery Ci nie przydziela. A prawo do świadczenia mieszkaniowego masz
(Spełniając normy zaludnienia)

Offline sismondi

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Luty 21, 2025, 09:45:09 »
To się odnosi do pkt 1 i 2 czyli:
1. Przydział lokalu mieszkalnego
2. Przydział kwatery tymczasowej.
Można wywnioskować ze jeśli mieszkasz np w Warszawie i pracujesz w Warszawie to kwatery Ci nie przydziela. A prawo do świadczenia mieszkaniowego masz
(Spełniając normy zaludnienia)
No no czyli jeżeli posiadasz na własność  dom lub mieszkanie to się nie należy ?

Offline nygus

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: Luty 21, 2025, 10:13:08 »
Nie należy się lokal mieszkalny
A świadczenie mieszkaniowe tak

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: Luty 21, 2025, 10:39:48 »
A ja powiem że taki zapis byłby korzystny z punktu widzenia pełnienia służby.  Oczywiście niektórzy strażacy by na tym tracili ale służba by zyskiwała.  Dlaczego by zyskiwała to chyba każdy jest sobie w stanie wytłumaczyć.

Jeżeli wzorujemy się na systemie MON to tam nie ma limitów odleglosci to tylko od Ciebie zależy skąd dojeżdżasz na służbę, po prostu masz być na czas, to ma być dla Wszystkich mieszkaniowka. Zdaje sobie do czego bijesz ale jak coś.ma.byc dla wszystkich to dla wszystkich a osmio godzini powini dostawać po prostu więcej dodatku służbowego.
Bądźmy szczerzy po prostu ludzie będą kombinować i tak sobie poradzą ale po co utrudniać życie

Nie chodzi mi o ośmiogodzinnych tylko o fikcję dyżuru domowego (dla niektórych strażaków) i turystykę naborową która prowadzi do patologicznych sytuacji..

Offline zegpaw

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: Luty 21, 2025, 14:34:20 »
Tematów nie płatnych dyżurów domowych może jednak nie poruszajmy...
Nowe info w sprawie
https://infosecurity24.pl/sluzby-mundurowe/mieszkaniowka-po-nowemu-ale-swiadczenie-za-dojazdy-zostaje-resort-wycofuje-sie-z-pomyslu-zmian

Online luksi12

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: Luty 21, 2025, 15:37:29 »
Świadczenie za dojazd, w sumie bardzo dobrze ze zostaje. Ktoś ma dalej do służby (to ponad 1h w jedną strone) będzie dostawał dodatkowa kase.
Tylko pytanie jak to teraz będzie wyliczone za te dojazdy? Jakie stawki itd

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Luty 21, 2025, 16:00:58 »
Tematów nie płatnych dyżurów domowych może jednak nie poruszajmy...
https://infosecurity24.pl/sluzby-mundurowe/mieszkaniowka-po-nowemu-ale-swiadczenie-za-dojazdy-zostaje-resort-wycofuje-sie-z-pomyslu-zmian
Dziennikarzem nie jestem ale wiem, że poza Jankowskim takie spotkania miał jeszcze jeden przewodniczący  :wacko: i odbyły się ona bardzo niedawno. Efektem tych spotkań będzie miła niespodzianka dla strażaków... Komunikat pojawi się dzisiaj na stronie KSP...  Bo o ile policjanci coś obronili to strażacy coś dostaną  :wacko:
Nie ma zadań niemożliwych do wykonania dla kogoś, kto nie musi tych zadań wykonywać.

Offline nygus

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: Luty 21, 2025, 16:51:19 »
Czytasz w myślach, bo już chciałem podpytać czy mamy jakieś nowe informacje o porozumieniu.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: Luty 21, 2025, 17:15:10 »
Czytasz w myślach, bo już chciałem podpytać czy mamy jakieś nowe informacje o porozumieniu.

https://kspnszz.org/index.php/2025/02/21/kolejne-rozmowy-nszz-solidarnosc-mswia/

Offline nygus

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: Luty 21, 2025, 17:16:32 »
No i to już wyglada ciekawie.

Offline Cochise

• Początkujący
  • *

Offline pb11

• Global Moderator
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: Luty 21, 2025, 17:31:20 »
Jakby ktoś sobie przeliczył to z finansowego punktu widzenia ważniejsza jest odpr. mieszkaniowa niż zmiana naliczania z ostatnich 10 lat.
I to I to funkcjonariusz dostanie na koniec służby z tym że statystycznie nie ma szans dostać więcej kasy przez lata odbierania emki niż jednorazowy strzał z odprawy. Dodatkowo tą kasę dostanie całą a nie jak w wielu wypadkach zawinie się po kilku latach i tyle z tego.
Oczywiście najbardziej opłaca się starym 😃 Jednak patrząc realnie nie wierzę w możliwość powrotu do naliczania z ostatniej dla młodych .Takie świadczenie znacząco poprawiałoby ich sytuację , myślę że warto tego przypilnować.
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2025, 18:10:52 wysłana przez pb11 »

Online luksi12

• Weteran
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: Luty 21, 2025, 18:18:58 »
Odprawa mieszkaniowa... myślę że może dojdzie do skutku.
Ale ustalmy fakty:
1. Dodatek za dojazd do służby dla strażaków?
2. Rozliczanie czasu za szkoły i ośrodki szkolenia, bardzo dobre posunięcie (o to walczyli podczas protestu)
3.Brak zwrotu dla tych co zakupili mieszkanie, obowiązek to powinien być bo skrajnie niesprawiedliwe
Czyli @eqinox to co podał wasz związek to już przyklepane??? Ska tupnęła i już zatwierdzili? "KSP NSZZ "Solidarnosc" oczekuje.. "
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2025, 18:22:10 wysłana przez luksi12 »

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: Luty 21, 2025, 18:26:45 »
Ale ustalmy fakty:
2. Rozliczanie czasu za szkoły i ośrodki szkolenia, bardzo dobre posunięcie (o to walczyli podczas protestu)
3.Brak zwrotu dla tych co zakupili mieszkanie, obowiązek
Czyli @eqinox to co podał wasz związek to już przyklepane??? Ska tupnęła i już zatwierdzili? "KSP NSZZ "Solidarnosc" oczekuje.. "
Fakty:
1. Dojazd dogadany...
2. Rozliczenie czasu za szkoły i ośrodki dogadane...
3. Zwrot 50% dopłaty a brak zwrotu na etapie dogrywanie... Jak będzie czas pokaże... 
Klepnięte będzie jak podpisze przewodniczący KSP porozumienie...
Bedzie jeszcze jedna niespodzianka w porozumieniu ale skoro nie napisano tego w komunikacie nie czuję się upoważniony aby to napisać.
Jeśli chodzi o dojazdówkę to wrzucam w załączeniu już pismo które poszło dziś więc wychodzi na to, że dojazdówka będzie i będzie  płacona ryczałtem...
« Ostatnia zmiana: Luty 21, 2025, 18:33:51 wysłana przez Eqinox »

Offline zegpaw

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: Luty 21, 2025, 18:36:54 »
Pytanie mam bo się lekko pogubiłem Brak lokali lub dojazdówka jest wypłacana i rewaloryzowana jeszcze za poprzedniej władzy  to się udało ugrać i z tego co czytałem zostaje . A te dopłaty do dojazdów to ma być coś nowego coś dodatkowego ? Ma być mieszkaniówka i dodatek dojazdowy ?

Offline nygus

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: Luty 21, 2025, 18:37:38 »
Ale ustalmy fakty:
3.Brak zwrotu dla tych co zakupili mieszkanie, obowiązek
Fakty:
1. Dojazd dogadany...
2. Rozliczenie czasu za szkoły i ośrodki dogadane...
3. Zwrot 50% dopłaty a brak zwrotu na etapie dogrywanie... Jak będzie czas pokaże... 
Klepnięte będzie jak podpisze przewodniczący KSP porozumienie...
Bedzie jeszcze jedna niespodzianka w porozumieniu ale skoro nie napisano tego w komunikacie nie czuję się upoważniony aby to napisać.
Jeśli chodzi o dojazdówkę to wrzucam w załączeniu już pismo które poszło dziś więc wychodzi na to, że dojazdówka będzie i będzie  płacona ryczałtem...
Wygląda to bardzo dobrze. Czekamy na kolejne informacje

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Luty 21, 2025, 18:40:58 »
Pytanie mam bo się lekko pogubiłem Brak lokali lub dojazdówka jest wypłacana i rewaloryzowana jeszcze za poprzedniej władzy  to się udało ugrać i z tego co czytałem zostaje . A te dopłaty do dojazdów to ma być coś nowego coś dodatkowego ? Ma być mieszkaniówka i dodatek dojazdowy ?
Do roku 2025 w PSP był jeden dodatek i nazywał się równoważnik za brak lokalu/remont (dojazdówki w PSP nie ma) a od 1 lipca 2025 ma być dwa dodatki czyli dodatek "mieszkaniowy" i dodatek "dojazdowy"...

:straz:

Offline zurasluk

• Bywalec
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: Luty 21, 2025, 19:03:29 »
Do roku 2025 w PSP był jeden dodatek i nazywał się równoważnik za brak lokalu/remont (dojazdówki w PSP nie ma) a od 1 lipca 2025 ma być dwa dodatki czyli dodatek "mieszkaniowy" i dodatek "dojazdowy"...

:straz:

W zakresie świadczeń pozapłacowych kierunek bardzo dobry.

Natomiast dużo ważniejsze dla wszystkich funkcjonariuszy jest czy w ustawie modernizacyjnej będą środki na progresywny wzrost uposażeń i wdrożenie przygotowanej koncepcji kadrowo-finansowej (wzrost płacówki o co najmniej 1 mld zł przez czas trwania ustawy). I to powinien być priorytet, bez którego do żadnego porozumienia nie ma co siadać.

Offline Eqinox

• VIP
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: Luty 21, 2025, 19:19:20 »
W zakresie świadczeń pozapłacowych kierunek bardzo dobry.

Natomiast dużo ważniejsze dla wszystkich funkcjonariuszy jest czy w ustawie modernizacyjnej będą środki na progresywny wzrost uposażeń i wdrożenie przygotowanej koncepcji kadrowo-finansowej (wzrost płacówki o co najmniej 1 mld zł przez czas trwania ustawy). I to powinien być priorytet, bez którego do żadnego porozumienia nie ma co siadać.
To teraz trudne pytanie:
Ważniejsze są ustalenia odnośnie świadczeń pozapłacowych czyli nieopodatkowanych pieniędzy (przypomnę dyskusję o progach podatkowych na tym forum) w tym mieskzaniówka dojazdówka czy odprawa czy jednak ta koncepcja płacowa finansowa...
PS. niespodzianka o której pisałem kilka postów wcześniej będzie dotyczyć ustawy modernizacyjnej...    :straz: