Nie byłoby problemem zastosowanie czarnych koszarów , w OSP nowego wzoru nawet jak ma właśnie PSP tylko w kolorze czarnym, chociaż powiem że jednak wolałbym sam mieć taki czarny nowy wzór umundurowania na PB , niż piaskowe nie wiadomo co ...
Zgodzę się z tym że OSP jako stowarzyszenie ma swoje różne formy umundurowania, kolory polarów, czerwone, szare, czarne a nawet spotykałem się z żółtymi, odróżniają daną OSP od innej, co jednak przyznam się że w przypadku właśnie tych piaskowych koszarówek i mnie trochę krew zalewa, jeśli ktoś chce się już upodobnić do PSP to powinien zachowywać się jak PSP, ale najczęściej takie jednostki co tak szpanują , dbanie o sprzęt czy zachowanie na akcjach daleko im przeczy od profesjonalizmu, najważniejsze że się do PSP upodobają, (oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego wora, dużo jest jednostek OSP które mają dużo profesjonalizmu w sobie i to się ceni).
Wspominałem na zarządach powiatowych OSP o takich rzeczach żeby ktoś na górze to przekazał bo byli tam przedstawiciele do zarządu OW ale niestety 3/4 zarządu oddziału powiatowego to leśne dziadki które pożar widziały w telewizji na tvp , albo tacy którzy gasili trawy w latach 90 XX wieku.