Autor Wątek: KDS w OSP  (Przeczytany 2404 razy)

Offline mixxol1998

• Stary Wyga
  • *
KDS w OSP
« dnia: Styczeń 31, 2025, 15:00:27 »
Witam mam pytanko związane właśnie z Ubraniem Kadry Dowódczo-Sztabowej zwanej potocznie KDS-em , otóż z tego co zauważyłem nie jest on ujęty w regulaminie umundurowania dla OSP , lecz jakoś zauważyłem że często właśnie komendanci gminni, albo naczelnicy używają takich umundurowań. Jakie jest wasze zdanie na ten temat ? może to nie jest głupi pomysł żeby wycofany KDS w PSP był w przyszłości użyty w OSP ?.
SMS - Szybki Młody Strażak

Offline Radhezz

• Audaces fortuna iuvat
  • VIP
  • *
  • Getting too old for this shit
Odp: KDS w OSP
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 01, 2025, 22:25:38 »
Myślę że to z grubsza bez znaczenia. Regulamin umundurowania OSP jest wart mniej niż papier na którym jest wydrukowany. I to potwierdzi każdy, kto siedzi w temacie chociaż troszeczkę - bo prób rozdzielenia wizerunku druha OSP od funkcjonariusza PSP było już trochę, a ostatecznie i tak wszystko psu w zad.

Teraz też - praktycznie odkąd weszło nowe umundurowanie PSP to od razu pojawiły się "piaskowe koszarówki". O ile w przypadku ubrań specjalnych zmiana kroju czy koloru jest bez sensu (ale są odblaski PSP/OSP), to mimo że nie jestem fanem starych koszarówek, to na serio można było się pochylić na tematem i stworzyć coś funkcjonalnego i oryginalnego. Pod tym kątem KDS jako zamiennik koszarówki dla wszystkich, nie tylko naczelników czy koemndantów gminnych, mimo przestarzałego kroju, nie jest zły, ale przydałoby się coś co pozwalałby od razu z daleka zidentyfikować takiego delikwenta jako strażaka... choćby ze względu na specyfikę użycia koszarówek w OSP.
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje => OGŁOSZENIE

Offline mixxol1998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 01, 2025, 22:50:24 »
Co do właśnie piaskowych koszarówek w OSP u nas na powiecie dowódca JRG na posiedzeniu z jednostkami KSRG dał jasno do zrozumienia że nie będzie tolerowane to że jednostki kupią sobie piaskowe koszarówki , wiadomo, że jako tako mocy prawnej on nie miał ale jednostki przynajmniej te z KSRG poszły po rozum i pochyliły się do jego sugestii, to samo komendanci gminni przekazywali to na terenie swoich gmin , czy to będzie tak właśnie to czas pokaże.

Ten regulamin OSP w zakresie umundurowania właśnie jest bardzo ciekawy a zarazem bardzo dziwny bo połowa tamtych wytycznych nie jest stosowana przez OSP a właśnie co do postaci tych KDS może nie byłby głupi pomysł jak właśnie tacy komendanci gminni , czy naczelnicy mogli by go używać w bo jest równie wygodny i byłoby to ujęte.

Pamiętam że kiedyś już była próba rozróżnienia PSP od OSP w postaci pomarańczowych odblasków straż, czy koloru hełmów. Ale to też temat rzeka... bo już u mnie jednostka na powiecie kupiła nowe czerwone i z tej samej firmy co PSP , więc z daleka czasem jest problem rozróżnić
« Ostatnia zmiana: Luty 01, 2025, 22:57:07 wysłana przez mixxol1998 »

Offline Radhezz

• Audaces fortuna iuvat
  • VIP
  • *
  • Getting too old for this shit
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 02, 2025, 11:12:12 »
Ten - nie bójmy się tego powiedzieć wprost - burdel, to efekt dwóch kwestii: tego że ZOSP nie ogarnia regulaminu, reaguje z tempem godnym Internet Explorera, nie robi nic kompleksowo (pamiętacie granatowe bluzy/kurtki, pasujące do niczego, za to podobne do policyjnych?), no i nie patrzy pod kątem funkcjonalno praktycznym na bieżące potrzeby.
Natomiast druga strona medalu, to kwestia samorządności stowarzyszeń OSP - największa zaleta jak i największa wada tego systemu. Mówiąc wprost - OSP to nie jest żaden monolit, tylko grupki ludzi, o nieraz całkowicie odmiennych pomysłach i poglądach. Tu nie ma mowy o żadnej podległości służbowej, czy dyscyplinie, więc uchwalać to sobie można, nawet różowe stroje kawaleryjskie - i co z tego, skoro nie ma tego jak wyegzekwować?

Jak do się ma do służby?
Akurat jestem parę dni po apelu mundurowym u siebie, na magazynie były problemy z nowymi imiennikami, to sobie sam kupiłem z allegro, niby 100% zgodny ze wzorem - z dystansu nie od odróżnienia, ba, ja nawet z bliska nie widziałem różnicy... Ale komisja z mudnurowego gestapo zwróciła uwagę, podeszli i z 10cm oglądali z każdej strony, macali, aż stwierdzili że to jednak nieregulaminowe :rofl:

Jeśli ja bym tworzył nowy wzór koszarówki dla OSP to bym poszedł w jakiś nowoczesny wzór kompletu mundurowego np. Helikon-Tex SFU Next w kolorze czarnym lub granatowym ze srebrnym odblaskowym napisem STRAŻ na plecach i po robocie. Zwłaszcza że ten jasny piaskowy jest średnio praktyczny i nie ma za bardzo uzasadnienia jeśli chodzi o koszarówki i ich wykorzystanie w OSP.
Powyższy post wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym. Autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podania przyczyny.
Oświetlenie i nagłośnienie ostrzegawcze - montaż, naprawa, modyfikacje => OGŁOSZENIE

Offline młody13

• "Wolność nie jest dana raz na zawsze. Trzeba ją stale zdobywać na nowo...” Św. Jan Paweł II
  • VIP
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 02, 2025, 11:22:45 »
Ten kolor musztardowy w OSP to jakaś katastrofa w życiu czegoś takiego nie założę .  :rofl:

Offline mixxol1998

• Stary Wyga
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 02, 2025, 12:34:49 »
Nie byłoby problemem zastosowanie czarnych koszarów , w OSP nowego wzoru nawet jak ma właśnie PSP tylko w kolorze czarnym, chociaż powiem że jednak wolałbym sam mieć taki czarny nowy wzór umundurowania na PB , niż piaskowe nie wiadomo co ...

Zgodzę się z tym że OSP jako stowarzyszenie ma swoje różne formy umundurowania, kolory polarów, czerwone, szare, czarne a nawet spotykałem się z żółtymi, odróżniają daną OSP od innej, co jednak przyznam się że w przypadku właśnie tych piaskowych koszarówek i mnie trochę krew zalewa, jeśli ktoś chce się już upodobnić do PSP to powinien zachowywać się jak PSP, ale najczęściej takie jednostki co tak szpanują , dbanie o sprzęt czy zachowanie na akcjach daleko im przeczy od profesjonalizmu, najważniejsze że się do PSP upodobają, (oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego wora, dużo jest jednostek OSP które mają dużo profesjonalizmu w sobie i to się ceni).

Wspominałem na zarządach powiatowych OSP o takich rzeczach żeby ktoś na górze to przekazał bo byli tam przedstawiciele do zarządu OW ale niestety 3/4 zarządu oddziału powiatowego to leśne dziadki które pożar widziały w telewizji na tvp , albo tacy którzy gasili trawy w latach 90 XX wieku.