Autor Wątek: Równoważnik pieniężny za brak lokalu w miejscu pełnienia służby 2025  (Przeczytany 1202 razy)

Offline VulcanNeo

• Początkujący
  • *
Witam, mam pytanie odnośnie mojego przypadku, mieszkam na wsi - X (znajduję się ona 4 km od miejscowości Y). Czas dojazdu z miejscowości X do miejscowości Z (miejsce pełnienia służby) wynosi 1,5 h w jedną stronę, natomiast z miejscowości X do miejscowości Y wynosi 40-45  minut. Który czas dojazdu jest właściwy dla mojej osoby? Z góry dzięki za pomoc.

Offline nygus

• Bywalec
  • *
Odp: Równoważnik pieniężny za brak lokalu w miejscu pełnienia służby 2025
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2025, 17:43:18 »
Interesuje Cię najkrótszy możliwy czas dojazdu od miejsca zamieszkania do jednostki. Nic więcej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline mpolskie

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2025, 19:57:29 »
Chcąc zrobić to jak należy warto zaznaczyć, że powinno nas interesować i o wiele więcej, idąc za orzecznictwem sądów. Są wyroki, w których wskazywano że połączenie nie może być wybrane „od czapy” , np najszybsze danego dnia, ale skorelowane z godzinami rozpoczęcia służby w systemie w jakim pracujesz, czyli np. dla systemu zmianowego musi być zapewnione również połączenie w weekendy. Napisałem już kilka odwołań w takich sprawach i były rozpatrywane na korzyść strażaka.

A dla Ciebie właściwy jest czas dojazdu od ostatniego przystanku w miejscowości zamieszkania do pierwszego przystanku w miejscowości pełnienia służby razem z przesiadkami, także musi być z miejscowości X do Z i miejscowość Y nie ma tutaj nic do rzeczy, chyba że tam jest przesiadka.

Offline VulcanNeo

• Początkujący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 10, 2025, 07:05:12 »
Chcąc zrobić to jak należy warto zaznaczyć, że powinno nas interesować i o wiele więcej, idąc za orzecznictwem sądów. Są wyroki, w których wskazywano że połączenie nie może być wybrane „od czapy” , np najszybsze danego dnia, ale skorelowane z godzinami rozpoczęcia służby w systemie w jakim pracujesz, czyli np. dla systemu zmianowego musi być zapewnione również połączenie w weekendy. Napisałem już kilka odwołań w takich sprawach i były rozpatrywane na korzyść strażaka.

A dla Ciebie właściwy jest czas dojazdu od ostatniego przystanku w miejscowości zamieszkania do pierwszego przystanku w miejscowości pełnienia służby razem z przesiadkami, także musi być z miejscowości X do Z i miejscowość Y nie ma tutaj nic do rzeczy, chyba że tam jest przesiadka.

No właśnie wszystkie połączenia mają przesiadkę w miejscowości Y, więc w dalszym ciągu nie ma to znaczenia?

Offline mpolskie

• Strażak Sam
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 10, 2025, 12:53:10 »
W takim razie Twoje połączenie w jedną stronę to dojazd z ostatniego przystanku w miejscowości X do Y, czas przesiadki a potem z Y do pierwszego przystanku w miejscowości Z.