Autor Wątek: Odległość zbiornika gazu płynnego od budynku PM  (Przeczytany 1335 razy)

Offline Roko

• Początkujący
  • *
Odległość zbiornika gazu płynnego od budynku PM
« dnia: Grudzień 21, 2024, 21:18:16 »
Uszanowanie wszystkim,

przekopałem cały dział i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, być może ktoś z Was miał styczność z podobną sytuacją i podpowie jakieś sensowne rozwiązanie.
Mianowicie, spotkałem się z budynkiem zaklasyfikowanym jako PM z Qd do 500MJ/m2, pow. strefy nie przekracza 3000m2. Proces produkcyjny w obiekcie realizowany jest z wykorzystaniem gazu propan-butan, który magazynowany jest w zbiorniku nadziemnym o poj. ok. 44m3.

Zbiornik wraz z instalacją technologiczną usytuowany jest w odległości ok 5m od ściany budynku. Ściana wykonana z cegły pełnej, raczej nie kwalifikuje się jako REI120 (budynek z II pol. XXw, szczątkowa dokumentacja projektowa), oczywiście pomiędzy budynkiem, a zbiornikiem również nie wykonano żadnej ściany oddzielenia pożarowego.

Oczywistym jest, że faktyczna odległość zbiornika od budynku jest zbyt mała w stosunku do wymagań zgodnych z WT.

Pytanie czy ktoś spotkał się może z uwzględnieniem takiej instalacji technologicznej do celów produkcyjnych jako część integralna, która np. ze względu na odległość od obiektu tworzy razem z nim jedną strefę pożarową? Czy jest jakakolwiek podstawa prawna, pod którą można to podciągnąć?