A starszy specjalista-ratownik? Wszak to grupa 9 i jak ma w zakresie obowiązków kierowanie działaniami to jest nad dowódcą sekcji? Czy nie? Na równi z zastępcą dowódcy zmiany?
A jak dowódca zmiany jest na 10. grupie, a księgowa na 11. to do 15:30 dowodzić powinna księgowa?
Fachowcem nie jestem, ale w mojej ocenie jest jasno napisane kto od kogo przejmuje kierowanie i tym samym kto jest wyżej w hierarchii dowodzenia.
Jeśli niepotrzebnie zamieszam to proszę o usunięcie końcówki mojej wypowiedzi, ale możemy iść w to dalej. Skoro kierowanie działaniami jest jednoosobowe to kto jest KDRem przy zdarzeniu w którym działają dwie OSP:
1. OSP KSRG z dowódcą druhem OSP,
2. OSP spoza KSRG z dowódcą, którym jest funkcjonariusz PSP będący w tym czasie na wolnym.
1) członek ochotniczej straży pożarnej;
2) komendant gminny ochrony przeciwpożarowej, jeśli jest członkiem ochotniczej straży pożarnej;
3) strażak jednostki ochrony przeciwpożarowej
Skoro funkcjonariusz za przestępstwa popełnione poza służbą może podlegać odpowiedzialności służbowej to czy będąc na wolnym powinien przejmować dowodzenie działając jako druh OSP spoza KSRG?
@Eqinox - a w definicji zastępu nie jest czasem mowa o funkcji, nie o stanowisku? Np. taki absolwent-oficer ma grzać ławę z tyłu przez 3 lata?
Może dowodzić, jeśli do zdarzenia nie jedzie nikt więcej poza nim (w sensie jeśli w zastępie nie ma dowódcy zmiany, zastępcy, dowódcy sekcji). U mnie absolwent-oficer jeśli ma dowodzić to jest pisany na drugie lub trzecie auto w zależności od tego kto w danym dniu jest na służbie. Jeśli na służbie w danym dniu jest i dowódca zmiany i zastępca dowódcy zmiany to absolwent jeździ z tyłu.